Co zrobić w kociołku węgierskim?

2017-02-01

Kociołek węgierski to w naszych warunkach dość egzotyczna metoda gotowania, która jednak z roku na rok zyskuje coraz większą popularność – głównie z racji tego, że węgierska kuchnia jest bardzo smaczna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Naprawdę warto złamać trochę utarte schematy i spróbować skorzystać z węgierskiego kociołka – co jednak można w nim najlepiej przygotować?

Specjały kuchni węgierskiej

Potrawy typowe dla Madziarów to często spuścizna po pasterskiej, koczowniczej kulturze tego narodu. Jednogarnkowe dania z mięsa i warzyw to idealny pomysł na posilny obiad w podróży lub oryginalny posiłek w weekend. Charakterystycznymi składnikami węgierskich dań z kociołka sąpomidory, papryka, cebula i mięsa. I chociaż wydaje się, że to niewiele, to na ich bazie można przygotować naprawdę kilka wyśmienitych dań – słynny gulasz węgierski, leczo czy halasle. Decydując się na używanie kociołka, warto sięgnąć po klasyczne przepisy i spróbować odtworzyć je w najdrobniejszym szczególe. Nie będzie to wyjątkowo trudne, gdyż typowy bogracz lub leczo nie wymagają szczególnie czasochłonnych przygotowań. Warto jednak zwrócić uwagę na detale – Węgrzy przykładają dużą wagę do sposobu krojenia cebuli, gdyż sposób siekania wpływa znacząco na smak potraw i bardzo skrupulatnie dobierają do konkretnych dań paprykę.

Węgierski kociołek po polsku?

Nie trzeba jednak skupiać się jedynie na przepisach typowych dla Madziarów – kociołek jest urządzeniem bardzo uniwersalnym i można w nim przygotować dania bliższe naszemu sercu. Niezwykle dobrym pomysłem będzie na przykład przygotowanie myśliwskiego bigosu, który w kociołku zyskuje naprawdę unikalny smak. Do tego celu wystarczy nieco wędzonego boczku, mięsa wieprzowego i chudej kiełbasy, które trzeba wstępnie przyrumienić i odstawić na bok. Podstawą dla takiego bigosu będzie kiszona kapusta, którą trzeba gotować około dwóch godzin z cebulą, przyprawami i suszonymi grzybami – po tym czasie można dorzucić wcześniej podsmażone mięso i pozwolić całości dusić się jeszcze pół godziny. Można być pewnym, że tak przygotowany bigos będzie zupełnie inny niż ten gotowany w kuchennym garnku. Kociołek nadaje się także do przyrządzania pysznej golonki, którą gotuje się razem z marchwią, kiszoną kapustą i dobrym piwem – zaletą tej metody jest to, że golonka z pewnością nie będzie sucha ani surowa w środku.

Zupa z kociołka węgierskiego?

Węgierski kociołek może posłużyć również do przyrządzenia gorącej zupy. Najlepiej smakuje chyba grochówka na wieprzowych żeberkach, z ziemniakami, włoszczyzną, cebulką i aromatycznym majerankiem. Miłośnicy wypadów na ryby powinni jednak sięgnąć po węgierską klasykę i przygotować słynną rybną zupę zwaną halaszle. Jej przyrządzenie jest bardzo proste – w kociołku układa się pokrojone na kawałki ryby, dodaje cebulę, pomidory i paprykę, po czym zalewa się wodą. Wstępnie doprowadza się całość do wrzenia i gotuje przez około godzinę na wolnym ogniu. Pomimo krótkiej listy składników, taka zupa z kociołka na długo pozostanie w pamięci. Warto sięgnąć po przepisy dostępne w prasie, książkach kucharskich i sieci – liczba miłośników gotowania w kociołku rośnie razem z liczbą ciekawych propozycji na pyszne dania z kociołka. Praktyka pokazuje, że kto chociaż raz miał okazję jeść takie frykasy, ten już na zawsze pozostaje miłośnikiem tej metody gotowania.

Co zrobić w kociołku węgierskim?


Kociołek węgierski to w naszych warunkach dość egzotyczna metoda gotowania, która jednak z roku na rok zyskuje coraz większą popularność – głównie z racji tego, że węgierska kuchnia jest bardzo smaczna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Naprawdę warto złamać trochę utarte schematy i spróbować skorzystać z węgierskiego kociołka – co jednak można w nim najlepiej przygotować?

Specjały kuchni węgierskiej

Potrawy typowe dla Madziarów to często spuścizna po pasterskiej, koczowniczej kulturze tego narodu. Jednogarnkowe dania z mięsa i warzyw to idealny pomysł na posilny obiad w podróży lub oryginalny posiłek w weekend. Charakterystycznymi składnikami węgierskich dań z kociołka sąpomidory, papryka, cebula i mięsa. I chociaż wydaje się, że to niewiele, to na ich bazie można przygotować naprawdę kilka wyśmienitych dań – słynny gulasz węgierski, leczo czy halasle. Decydując się na używanie kociołka, warto sięgnąć po klasyczne przepisy i spróbować odtworzyć je w najdrobniejszym szczególe. Nie będzie to wyjątkowo trudne, gdyż typowy bogracz lub leczo nie wymagają szczególnie czasochłonnych przygotowań. Warto jednak zwrócić uwagę na detale – Węgrzy przykładają dużą wagę do sposobu krojenia cebuli, gdyż sposób siekania wpływa znacząco na smak potraw i bardzo skrupulatnie dobierają do konkretnych dań paprykę.

Węgierski kociołek po polsku?

Nie trzeba jednak skupiać się jedynie na przepisach typowych dla Madziarów – kociołek jest urządzeniem bardzo uniwersalnym i można w nim przygotować dania bliższe naszemu sercu. Niezwykle dobrym pomysłem będzie na przykład przygotowanie myśliwskiego bigosu, który w kociołku zyskuje naprawdę unikalny smak. Do tego celu wystarczy nieco wędzonego boczku, mięsa wieprzowego i chudej kiełbasy, które trzeba wstępnie przyrumienić i odstawić na bok. Podstawą dla takiego bigosu będzie kiszona kapusta, którą trzeba gotować około dwóch godzin z cebulą, przyprawami i suszonymi grzybami – po tym czasie można dorzucić wcześniej podsmażone mięso i pozwolić całości dusić się jeszcze pół godziny. Można być pewnym, że tak przygotowany bigos będzie zupełnie inny niż ten gotowany w kuchennym garnku. Kociołek nadaje się także do przyrządzania pysznej golonki, którą gotuje się razem z marchwią, kiszoną kapustą i dobrym piwem – zaletą tej metody jest to, że golonka z pewnością nie będzie sucha ani surowa w środku.

Zupa z kociołka węgierskiego?

Węgierski kociołek może posłużyć również do przyrządzenia gorącej zupy. Najlepiej smakuje chyba grochówka na wieprzowych żeberkach, z ziemniakami, włoszczyzną, cebulką i aromatycznym majerankiem. Miłośnicy wypadów na ryby powinni jednak sięgnąć po węgierską klasykę i przygotować słynną rybną zupę zwaną halaszle. Jej przyrządzenie jest bardzo proste – w kociołku układa się pokrojone na kawałki ryby, dodaje cebulę, pomidory i paprykę, po czym zalewa się wodą. Wstępnie doprowadza się całość do wrzenia i gotuje przez około godzinę na wolnym ogniu. Pomimo krótkiej listy składników, taka zupa z kociołka na długo pozostanie w pamięci. Warto sięgnąć po przepisy dostępne w prasie, książkach kucharskich i sieci – liczba miłośników gotowania w kociołku rośnie razem z liczbą ciekawych propozycji na pyszne dania z kociołka. Praktyka pokazuje, że kto chociaż raz miał okazję jeść takie frykasy, ten już na zawsze pozostaje miłośnikiem tej metody gotowania.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel