Składniki na 4 Osoby |
|
2 łyżka/i stołowa/e |
oliwy z oliwek |
4 łyżeczka/i |
posiekanego rozmarynu |
1 łyżeczka/i |
startej skórki cytryny
ekologicznej |
1 łyżka/i stołowa/e |
świeżo wyciśniętego soku z
cytryny |
1 łyżka/i stołowa/e |
posiekanego czosnku |
1 łyżeczka/i |
soli morskiej |
1/4 łyżeczka/i |
świeżo zmielonego czarnego
pieprzu |
4 sztuki |
całych udek z kurczaka, wraz
z podudziami (ok. 300g każde) |
Przyrządzanie
Usuń zbędny tłuszcz oraz skórę. W
małej miseczce wymieszaj wszystkie
składniki na pastę. Ostrożnie
podnieś skórę i umieść pod nią część
marynaty. Następnie rozprowadź
pozostałą marynatę na wierzchu udek.
Włóż kurczaka do miski, przykryj ją
i wstaw miskę do lodówki na 2
godziny. Przygotuj grill do
grillowania metodą bezpośrednią oraz
pośrednią, w średniej temperaturze
(175-230°C). Dokładnie wyczyść ruszt
za pomocą szczotki do czyszczenia
grilla. Ułóż udka na ruszcie, skórką
do dołu i grilluj je metodą
bezpośrednią. Podczas grillowania
pokrywa grilla powinna być
zamknięta. Pozostaw kurczaka na
grillu na 10 minut, obracając go od
czasu do czasu. Po 10 minutach,
kurczak powinien nabrać już
złoto-brązowego koloru, więc
nadszedł czas na grillowanie metodą
pośrednią przez około 40 ? 50 minut.
Kurczak będzie gotowy, gdy po
nakłuciu wypływa czysty mięsny sok
oraz mięso przy kości nie jest już
różowe. Można wtedy zdjąć kurczaka z
grilla i odłożyć go na 3-5 minut.
Serwuj danie na ciepło. Czosnkowy
kurczak z rozmarynem i cytryną
idealnie pasuje do greckiej sałatki
z makaronem ryżowym.