Czym powinien charakteryzować się dobry grill gazowy?

2016-12-07

Dla niektórych węgiel wydaje się być nieodłącznym elementem grillowania. Jego obecność to tradycja, tak jak choinka na święta. Z tym argumentem trudno dyskutować, są jednak tacy, dla których używanie węgla jest po prostu uciążliwe. Tej grupie miłośników potraw z grilla sugerujemy zakup równie dobrych modeli gazowych. Ale – spytasz - co to znaczy „dobry” w przypadku grillów zasilanych butlą gazową? Wyjaśnimy to, ale najpierw powiemy coś o ich wadach i zaletach.

 

 

Wady i zalety grilla gazowego

 

Największą zaletą grilla gazowego jest niebywała wprost łatwość jego rozpalenia i utrzymywania ciepła. Na ogół za to pierwsze odpowiada po prostu elektroniczny zapłon. Jeśli grill jest podłączony do gazu, następuje stopniowe rozgrzanie palników, których temperaturę reguluje się za pomocą pokręteł. Dokładnie tak, jak w przypadku kuchenki gazowej. Jak nie trudno się domyślić, takiego grilla dużo łatwiej też wyczyścić. Po każdym użyciu nie trzeba pozbywać się spod rusztu pozostałości po palenisku. A bądźmy szczerzy, większość użytkowników grilli tradycyjnych na tym kończy czyszczenie sprzętu. Tymczasem w przypadku grilla gazowego z łatwością pozbędziesz się także całego tłuszczu i brudu. Niektóre modele, ja choćby Campingaz Seria 3 Woody L, pozwalają na wyciągnięcie wszystkich elementów paleniska i umieszczenie ich w zmywarce! Niektórych może też przekonać fakt, że taki grill jest dużo przyjaźniejszy dla środowiska, zwłaszcza że gaz wydajniejsze źródło ciepła niż węgiel. W przypadku grillów węglowych trzeba przez cały czas dbać o utrzymanie żaru, tutaj natomiast palniki można na jakiś czas wyłączyć.

 

Wadą może być jednak cena takiego sprzętu. Koszt najtańszego to około 300 zł, podczas gdy grille węglowe są dostępne już w bardzo ekonomicznych, jednorazowych modelach. Z drugiej strony, produkowanie grillów, które mają kontakt z gazem, z tanich, kiepskich materiałów, byłoby niepoważne. Minusem może być też dostępność butli gazowych. Wprawdzie dzisiaj jest o nie znacznie łatwiej niż przed laty, ale w porównaniu np. do brykietu, który można dostać w większości sklepów osiedlowych, nadal może to stanowić problem.

 

 

Dobry grill gazowy – jak wybrać?

 

Przyzwoity poziom prezentują nawet najtańsze grille gazowe (ok. 300 zł). Jako że sprzęt korzysta z łatwopalnego gazu, musi przecież spełniać wymogi dotyczące jakości. Tak naprawdę różnice między ekonomicznym modelem Landmann LAVA a droższymi Landmann Triton 2.0 czy Campingaz 4 Series RBS LXS dotyczą przede wszystkim mocy, rozmiarów oraz jakości materiałów, z jakich są wykonane panele, ruszty czy pokrywa. Sporo kosztują także użyteczne dodatki w rodzaju półek bocznych, dodatkowych palników i rusztów oraz innych ułatwień użytkowania. Ostateczny wybór powinien jednak zależeć od tego, jak często i do czego używany będzie grill. „Majówkowych” grillowiczów z całą pewnością zadowolą modele do 600 zł, które można łatwo złożyć i przewieźć w dowolne miejsce. Z kolei dla tych, którzy częściej i intensywniej korzystają z grilla, największym atutem będzie jakość tworzyw. Lakierowana stal szlachetna, z której wykonane są profesjonalne grille, na pewno zapewni im dłuższą żywotność.

Czym powinien charakteryzować się dobry grill gazowy?


Dla niektórych węgiel wydaje się być nieodłącznym elementem grillowania. Jego obecność to tradycja, tak jak choinka na święta. Z tym argumentem trudno dyskutować, są jednak tacy, dla których używanie węgla jest po prostu uciążliwe. Tej grupie miłośników potraw z grilla sugerujemy zakup równie dobrych modeli gazowych. Ale – spytasz - co to znaczy „dobry” w przypadku grillów zasilanych butlą gazową? Wyjaśnimy to, ale najpierw powiemy coś o ich wadach i zaletach.

 

 

Wady i zalety grilla gazowego

 

Największą zaletą grilla gazowego jest niebywała wprost łatwość jego rozpalenia i utrzymywania ciepła. Na ogół za to pierwsze odpowiada po prostu elektroniczny zapłon. Jeśli grill jest podłączony do gazu, następuje stopniowe rozgrzanie palników, których temperaturę reguluje się za pomocą pokręteł. Dokładnie tak, jak w przypadku kuchenki gazowej. Jak nie trudno się domyślić, takiego grilla dużo łatwiej też wyczyścić. Po każdym użyciu nie trzeba pozbywać się spod rusztu pozostałości po palenisku. A bądźmy szczerzy, większość użytkowników grilli tradycyjnych na tym kończy czyszczenie sprzętu. Tymczasem w przypadku grilla gazowego z łatwością pozbędziesz się także całego tłuszczu i brudu. Niektóre modele, ja choćby Campingaz Seria 3 Woody L, pozwalają na wyciągnięcie wszystkich elementów paleniska i umieszczenie ich w zmywarce! Niektórych może też przekonać fakt, że taki grill jest dużo przyjaźniejszy dla środowiska, zwłaszcza że gaz wydajniejsze źródło ciepła niż węgiel. W przypadku grillów węglowych trzeba przez cały czas dbać o utrzymanie żaru, tutaj natomiast palniki można na jakiś czas wyłączyć.

 

Wadą może być jednak cena takiego sprzętu. Koszt najtańszego to około 300 zł, podczas gdy grille węglowe są dostępne już w bardzo ekonomicznych, jednorazowych modelach. Z drugiej strony, produkowanie grillów, które mają kontakt z gazem, z tanich, kiepskich materiałów, byłoby niepoważne. Minusem może być też dostępność butli gazowych. Wprawdzie dzisiaj jest o nie znacznie łatwiej niż przed laty, ale w porównaniu np. do brykietu, który można dostać w większości sklepów osiedlowych, nadal może to stanowić problem.

 

 

Dobry grill gazowy – jak wybrać?

 

Przyzwoity poziom prezentują nawet najtańsze grille gazowe (ok. 300 zł). Jako że sprzęt korzysta z łatwopalnego gazu, musi przecież spełniać wymogi dotyczące jakości. Tak naprawdę różnice między ekonomicznym modelem Landmann LAVA a droższymi Landmann Triton 2.0 czy Campingaz 4 Series RBS LXS dotyczą przede wszystkim mocy, rozmiarów oraz jakości materiałów, z jakich są wykonane panele, ruszty czy pokrywa. Sporo kosztują także użyteczne dodatki w rodzaju półek bocznych, dodatkowych palników i rusztów oraz innych ułatwień użytkowania. Ostateczny wybór powinien jednak zależeć od tego, jak często i do czego używany będzie grill. „Majówkowych” grillowiczów z całą pewnością zadowolą modele do 600 zł, które można łatwo złożyć i przewieźć w dowolne miejsce. Z kolei dla tych, którzy częściej i intensywniej korzystają z grilla, największym atutem będzie jakość tworzyw. Lakierowana stal szlachetna, z której wykonane są profesjonalne grille, na pewno zapewni im dłuższą żywotność.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel