2022-01-11 Grillowanie zimą – tak, to możliwe! |
Grillowanie zimą – tak, to możliwe!
Każdy miłośnik grillowania zadaje sobie pytanie… Czy możliwe jest grillowanie i przygotowywanie pysznych potraw zimą? O czym należy pamiętać podczas zimowego pieczenia na ruszcie? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowywania się do grillowego szaleństwa, aby stworzyć wspaniałe dania zimą? Jesteśmy przyzwyczajeni do grillowania wiosną, latem oraz jesienią natomiast tylko niektórzy wybierają grillowanie w sezonie zimowym. Prawdziwym Grill Masterom nie straszne będą bowiem niskie temperatury lub śnieg, gdyż doskonale wiedzą, że i z tym można sobie łatwo poradzić a grillowanie zimą jest prawdziwą przyjemnością. Należy pamiętać jednak o kilku podstawowych zasadach, aby nasze grillowanie było dla nas odpoczynkiem od codzienności, urozmaiceniem zimowego obiadu i prawdziwą zabawą. Stwórz sobie przestrzeń do grillowania. Pierwszą i najistotniejszą zasadą jest stworzenie sobie bezpiecznej i wygodnej przestrzeni do grillowania. Nasz grill węglowy lub gazowy, o ile został przez nas odpowiednio zabezpieczony pokrowcem lub zadaszeniem nie powinien mieć problemu z ponownym odpaleniem w sezonie zimowym. Warto natomiast skupić się na samej strefie do grillowania. Mówimy tutaj zarówno o otoczeniu grilla, gdzie będziemy przygotowywać grillowane dania, ale także o drodze z kuchni do miejsca grillowania. Wskazane jest odśnieżenie obu tych przestrzeni oraz w wypadku oblodzenia zastosowanie różnych sypkich materiałów np. soli, piasku lub nawet popiołu (należy jednak uważać, gdyż popiół może odbarwiać nawierzchnię np. granitową). Wybierz grillowanie w bezpiecznych warunkach atmosferycznych. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy grillowanie zimą jest trudniejsze niż wiosną czy latem, ale jest jak najbardziej możliwe! Musimy tylko wybrać odpowiedni dzień na grillowanie. O ile same opady śniegu nie wpłyną znacząco na sam proces grillowania to jednak porywisty wiatr lub śnieżyca stanowczo nam w nim nie pomogą. Lekko prószący śnieg stworzy niesamowitą aurę grillowania natomiast problemem jest silny i porywisty wiatr. Podczas grillowania powstaje ciepłe powietrze, które gwarantuje odpowiednie warunki do przygotowywania potraw na grillu. Przy mocniejszym podmuchu porywistego wiatru następuje stopniowy ubytek ciepła z naszego grilla, dlatego tak istotne jest wybranie dogodnego dnia z korzystnymi warunkami atmosferycznymi podczas grillowania, które jedynie dodadzą uroku a nie spowodują straty ciepła naszego grilla. Możemy również postarać się odnaleźć przestrzeń do grillowania, która zapewni nam osłonę i ochronę przed mroźnym wiatrem lub opadami deszczu ze śniegiem. Pamiętajmy jednak, aby w przypadku korzystania z grilli gazowych lub węglowych była to otwarta przestrzeń na świeżym powietrzu. Zatroszcz się o swoją wygodę i bezpieczeństwo. Podczas grillowania zawsze musimy mieć na uwadze swoje bezpieczeństwo. Zimą należy jednak pamiętać, że grillowanie odbywa się w niskich temperaturach otoczenia. Ważne jest zatem, aby wyeliminować wszystkie potencjalne zagrożenia. Podczas grillowania, zastąpmy zwykłe rękawice na specjalistyczne rękawice do grillowania. Rękawice te nie tylko są bezpieczne podczas korzystania z grilla, ale również stanowią dobrą ochronę przed zimnem. W trakcie grillowania zrezygnujmy z szalików na rzecz kominów. Postarajmy się o to, aby nasz ubiór był ciepły, wygodny i przede wszystkim bezpieczny. Podczas grillowania możemy również zatroszczyć się o odpowiednie oświetlenie, które znacznie ułatwi nam proces grillowania. Na rynku znajdują się liczne lampki montowane na grillu lub na blacie roboczym. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, zważywszy uwagę na fakt, iż w sezonie zimowym szybko zapada zmrok. Przed nałożeniem potraw na grill rozgrzej ruszt. Podczas grillowania istotne jest odpowiednie rozgrzanie naszego grilla zanim przejdziemy do samego procesu grillowania potraw. W zimie grill rozgrzewa się dłużej. Jednym z wyznaczników dobrze rozgrzanego grilla jest skwierczenie mięsa, gdy położymy je na ruszt. W sytuacji, gdy nie usłyszymy charakterystycznego skwierczenia musimy poczekać odrobinę dłużej, aby osiągnąć wyższą temperaturę wewnątrz komory grilla. Jeżeli posiadamy grill węglowy musimy pamiętać o zastosowaniu większej ilości brykietu, gdyż w niższych temperaturach brykiet spala się szybciej. Możemy także pokusić się o zakup komina do rozpalania, które znacznie przyspiesza proces rozpalania się grilla węglowego. Przygotuj się na dłuższy czas grillowania Grillując zimą musimy się przygotować na nieco dłuższe grillowanie. Częste uchylanie pokrywy grilla powoduje znaczny ubytek ciepła powstałego wewnątrz komory grilla i spadek temperatury, zatem istotną zasadą jest unikanie wielokrotnego otwierania pokrywy grilla. Jeżeli chcemy kontrolować temperaturę jaka panuje wewnątrz grilla oraz ciekawi nas temperatura potraw możemy wyposażyć się w odpowiedni termometr, który za pomocą sond zamieszczonych w potrawie wskaże dokładną temperaturę naszego grillowanego dania. To rozwiązanie znacznie ograniczy otwieranie pokrywy grilla i stratę ciepła. Jeżeli nie masz możliwości zakupu grilla gazowego lub węglowego a chciałbyś spróbować pysznych grillowanych potraw zimą, wówczas z pomocą przyjdzie Ci grill elektryczny. Przy jego użyciu również przygotujesz pyszne hamburgery, dania wegetariańskie oraz smakowite ryby a do jego użycia nie potrzebujesz podwórka i otwartej przestrzeni, bowiem możesz z niego spokojnie korzystać w swojej kuchni. To co? Do dzieła! Miłego grillowania zimą! |