2017-04-27 Jak grillować aby pozostać fit? |
Jaką dietę należy zastosować, aby być zdrowym i szczupłym bez rezygnowania z największej przyjemności kulinarnej sezonu letniego – pysznego grilla? Pozostanie fit bywa problematyczne, gdy na grillu królują czerwone mięsa, kiełbasy i inne kaloryczne potrawy, a ich zapach kusi do napychania się po brzegi żołądka. Aby tego dokonać, warto zapamiętać kilka istotnych wskazówek dotyczących składu potraw, porcji oraz metod grillowania. Być może nowe dania i zdrowszy grill przekonają także rodzinę i znajomych?
Mniej tłuszczu nie znaczy wegeTłuszcz to składnik najcięższych bomb kalorycznych: kiełbasy, karkówki, boczku i rozmaitych rolad. Jest to element, który w zbyt dużych ilościach zakwasza, powoduje niestrawność, bóle wątroby, zgagę, a co za tym idzie – złe samopoczucie i gorsze zdrowie. Pozbycie się cieknącego, przypalanego na ruszcie tłuszczu to żadne wyzwanie. Wystarczy korzystać z przepisów wykluczających m.in. tłuste produkty mięsne (głównie kiełbasy i mięsa wieprzowe) oraz marynaty i panierki z olejem. Grill stanie się zdrowszy i ciekawszy, gdy zastąpimy klasyczne dania grillowanymi warzywami, grzybami oraz rybami i białym mięsem. Lekkie kruche mięsa w asyście warzyw, a nawet grzybów to potrawy fascynujące smakiem, wartościowe i dostarczające energii zamiast pustych kalorii. Białe mięsa to dobry początekMięso jest w swym smaku unikalne i stanowi źródło wartościowych białek zwierzęcych, witamin i minerałów (w tym bardzo ważnego żelaza). Problem w tym, że klasyczne potrawy mięsne są ciężkostrawne i tłuste. Nie dostarczają energii do aktywnego wypoczynku, a ciążą na żołądku i rozleniwiają organizm koncentrujący się na pracy układu trawiennego. Białe mięsa także dostarczają białka i wartościowych składniki, a są przy tym lekkostrawne i dostarczają energii. Zaliczamy do nich mięso z kurczaka, indyka, a także królicze i cielęce. Nie zawierają tak wysokiej dawki żelaza jak np. polędwica wołowa, lecz wcale go w nich nie brakuje, tak samo jak pozostałych cennych składników odżywczych. Białe mięsa mają wielką przewagę – zawierają mniej tłuszczu, będąc równie pożywne. Ale wege to też znakomita opcjaPotrawy wegetariańskie są również aromatyczne i smaczne, a przede wszystkim proste w przygotowaniu i wymagają tylko kilku minut obróbki cieplnej. Najsmaczniejszym źródłem białka w świecie grilla wege jest tofu. Wraz z warzywami stanowi pełnowartościowy posiłek, utrzymujący zasadę redukcji kalorii. Warto stronić od serów grillowanych – są pełne tłuszczu i ciężkostrawne. Z przetworów mlecznych dobrym dodatkiem kuchni warzywnej jest ser feta, jednak nie należy z nim przesadzać. Z niemięsnych przekąsek na grilla popularne są także grzyby. Idealnie pasują do kolorowych szaszłyków i nadają daniom grillowanym niezwykły charakter. Na ruszt najlepiej nadają się podgrzybki, prawdziwki, boczniaki, kurki, rydze i kozaki. Grzyby urozmaicą posiłek i zapewnią różnorodność na talerzach. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z mięsa, zdecydujmy się chociaż na dużą przewagę składników niemięsnych na talerzu, w proporcji co najmniej 2:1 oraz pilnujmy gatunku i jakości mięsa kładzionego na ruszt. Istotą zdrowia jest spożywanie różnorodnych posiłków w rozsądnych porcjach. Żołądek zdrowego człowieka ma pojemność niewiele większą niż objętość pięści, a informacja o najedzeniu dociera do mózgu z opóźnieniem nawet 20 minut – warto o tym pamiętać, zanim zdecydujemy się na kolejny soczysty szaszłyk. |