2020-08-26 Moda na grillowanie. Za co kochamy mięso i warzywa z grilla? |
Wraz ze zbliżającym się co roku sezonem oraz naciskiem na zdrowe odżywianie rośnie popularność i moda na grillowanie. O gorącej kiełbasce czy karkówce myślą wszyscy, kiedy planowany jest obiad czy przyjęcie w plenerze. Co jeszcze warto spróbować? Tradycyjnie - jak co sezon!Kiedy temperatury rosną, a dni wydłużają, specyficzny zapach przyrządzanego na dworze jedzenia czuć niemalże wszędzie - na ogródkach, nad wodą czy na tarasie. Dzisiaj to już nie tylko atrakcja każdej dużej, letniej imprezy w plenerze, ale i sposób na zdrowy posiłek. To również dietetyczna alternatywa ulubionych dań. W odróżnieniu od klasycznego smażenia grillowana żywność nie opływa tłuszczem. Dzięki temu każdy składnik jest mocno wyczuwalny i nie gubi swojego smaku, a w dodatku przyrządzany jest w wersji FIT. Czy tylko mięso?Liczba różnych kombinacji i dań jest praktycznie nieograniczona, niemniej jednak obiady, kolacje i przekąski to najpopularniejsze posiłki, które przyrządza się na grillu. To już nie tylko klasyczna kiełbasa czy karkówka. Nawet supermarkety mają oddzielną sekcję, w której klienci mogą znaleźć gotowe produkty – przyprawione mięso, gotowe szaszłyki czy boczek. Dzisiaj równie popularne są opcje wegetariańskie i wegańskie - grillowane warzywa. To świetny sposób na przemycanie warzyw do diety dzieci, kolorowe i pyszne dania z pewnością zachęcą niejednego niejadka. Równie popularne są ryby oraz owoce morza - przyrządzone na grillu nabierają całkiem innego charakteru. Co jeszcze można przyrządzić?Ponadto, do każdego urządzenia firmy Weber można dokupić również markowe akcesoria. Umożliwiają one przygotowanie w szybki i bezproblemowy sposób wielu różnych dań, które nie nadają się do przyrządzenia na klasycznym urządzeniu do obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Mowa tu oczywiście np. o szpadkach do szaszłyków czy koszu do ryb i warzyw. Równie popularny jest stojak do żeberek, kamień do pizzy czy pojemnik na drewienka do wędzenia. Dzięki wszystkim tym akcesoriom każdy może w zaciszu własnego domu stworzyć ucztę na miarę najlepszych na świecie restauracji. |