2023-06-02 Piroliza i akcesoria do czyszczenia grilla Broil King – czyli jak zadbać o nasz grill gazowy! |
Czyszczenie grilla po każdym grillowaniu to podstawowa czynność jaką powinniśmy wykonać. Zarówno na dnie piekarnika grilla jak i na ruszcie po zakończonym grillowaniu zostaną Wam pozostałości po grillowaniu, które należy usunąć. Zabieg ten jest konieczny, jeżeli chcecie cieszyć się smakiem i aromatem idealnie przygotowanych potraw jak i pragniecie korzystać z grilla przez długie lata. W tym artykule postaramy się Wam przybliżyć czym właściwie jest piroliza, czyli tzw. wypalanie grilla oraz wskażemy Wam akcesoria, które pozwolą Wam zachować grill w czystości. Piroliza, czyli wypalanie grilla gazowego Broil KingAby poznać znaczenie słowa „piroliza” warto zagłębić się w język grecki. W greckim języku bowiem „pyro” oznacza ogień natomiast słowo „lysis” – rozpad. Jest to nic innego jak obróbka termochemiczna, która polega na zastosowaniu wysokiej temperatury na danym materiale przy jednoczesnym braku tlenu, dzięki czemu zachodzi rozpad złożonych związków chemicznych do prostych form. Piroliza jest również określana jako sucha destylacja lub też destylacja rozkładowa. Podczas pirolizy nie stosujemy żadnych środków chemicznych o czym warto tutaj od razu wspomnieć. Co to oznacza w kontekście grillowania?Piroliza to przepalanie lub też wypalanie grilla, w celu usunięcia pozostałości po grillowaniu. W trakcie procesu przepalania grilla spalane są wszystkie resztki jedzenia, które pozostały na ruszcie. Zabieg ten powinien trwać od 10 do 30 minut. W trakcie jej przeprowadzania powinien pojawiać się szary dym, który jest oznaką spalania się pozostałości po grillowaniu i zamiany ich w popiół, który łatwo będzie można usunąć z rusztu przy pomocy odpowiednich akcesoriów do czyszczenia grilla. Poniżej przedstawimy Wam poszczególne kroki jakie należy wykonać podczas procesu pirolizy, aby wykonać go poprawnie. Etapy pirolizy – czyli przepalenia grillaW tym fragmencie artykułu skupimy się głównie na przedstawieniu Wam jak przeprowadzić pirolizę, aby była ona skuteczna. Na wstępie zaznaczamy, że jest to proces, który możecie wykonać jak najbardziej samodzielnie. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy przepalenie grilla powinno odbywać się po zakończonym procesie grillowania. Najlepiej, kiedy grill jest jeszcze rozgrzany i nie musimy go na nowo uruchamiać a pozostałości po grillowaniu w postaci marynat, soków nie zastygły jeszcze na ruszcie. Dzięki przeprowadzeniu pirolizy bezpośrednio po zakończonym grillowaniu zaoszczędzicie zarówno czas jak i zużycie gazu, bowiem rozgrzany grill sam w sobie jest już przygotowany do działania. Wypalenie grilla po zakończonym grillowaniu ma jeszcze jedną ogromną korzyść. Przy następnym grillowaniu mamy już grill, który świetnie został przygotowany, nie musimy psuć sobie przyjemności z grillowania zaczynając grillowanie od czyszczenia grilla. Warto również wspomnieć, że samo czyszczenie powierzchni grillowania może nie być wystarczające. Warto po zakończonej pirolizie zakonserwować ruszt (zwłaszcza w przypadku rusztu żeliwnego). Konserwacja rusztu polega z kolei na nałożeniu pędzlem silikonowym Imperial Broil King (64013) lub też rozpylaczem oleju Broil King (60945) oleju o wysokiej temperaturze spalania. Może sprawdzić się do tego np. olej rzepakowy lub też olej ryżowy. Dzięki prawidłowej konserwacji rusztu nie tylko posłuży on Wam dłużej, ale i potrawy, które będziecie grillować nie będą do niego przywierały. Jeżeli chodzi o zastosowanie rozpylacza możecie go później użyć również do nawilżania potraw nadając im unikatowego smaku uzupełniając rozpylacz o odpowiedni olej ziołowy lub czosnkowy. Tyle jeżeli chodzi o konserwację rusztu. Przejdźmy zatem z powrotem do samej pirolizy. Kolejnym krokiem, który należy wykonać jest zamknięcie pokrywy piekarnika i ustawienie wszystkich głównych pokręteł na najwyższej mocy. Pod pokrywą piekarnika będzie działała bardzo wysoka temperatura, w zależności od modelu grilla może ona sięgać nawet 350 stopni Celsjusza! Prawdziwe piekło w piekarniku grilla pod pokrywą! Dzięki takiej mocy palników i stworzeniu warunków pirolizy zaczną spalać się pozostałości po grillowaniu oraz zacznie się unosić szary dym, który jest naturalnym efektem spalania. Sama piroliza może trwać różnie, oscyluje się pomiędzy 10 a 30 minut. Gdy zacznie unosić się przezroczyste powietrze oznacza to koniec wypalania grilla. Po zakończeniu przepalania zamykamy pokrętła gazu, aby zakończyć dopływ gazu do palników. Następnie otwieramy pokrywę piekarnika, aby obniżyć temperaturę rusztu. Kolejnym etapem jest czyszczenie rusztów grilla. I tutaj już wszystko zależy od Was. Możecie zastosować jedną ze szczotek: - szczotkę cylindryczną GrillPro – 77642, - szeroką szczotkę Broil King – 65641, - szczotkę nylonową Broil King – 65643, - szeroką szczotkę z włosiem z palmy Broil King – 65648, - szczotkę do rusztów Heavy Duty z palmy Broil King – 65228, - szczotkę do rusztów Heavy Duty Broil King – 65229, - szczotkę Baron z włosiem z palmy Broil King – 64038, - lodową szczotkę do rusztów Broil King – 65679, - szczotkę Baron ze sprężynkami Broil King – 65600, W zależności od temperatury jaka znajduje się na ruszcie możecie wybrać odpowiedni rodzaj szczotki, która pozwoli Wam doczyścić ruszt po zakończonej pirolizie. Szczotka z włosiem ze stali szlachetnej wygodnie pomoże Wam usunąć wszystkie pozostające na ruszcie zwęglone resztki grillowanych potraw. Szczotka ta dotrze bowiem w każdy zakamarek pomiędzy poszczególnymi żeberkami rusztu. Jeżeli doczyścicie już ruszt to tak jak powyżej wspomnieliśmy, warto przeprowadzić na tym etapie konserwację rusztu. Jeżeli mamy już odhaczony ten punkt wówczas możemy przejść dalej! Już prawie, prawie i Wasz grill będzie gotowy do kolejnego użytkowania! Teraz należy usunąć pozostałe zabrudzenia, które mogą niekorzystnie wpłynąć na smak i aromat potraw, które będziecie umieszczać na ruszcie. Ważną czynnością jest usunięcie zabrudzeń z rynny i usunięcie tłuszczu z tacki ociekowej. Pamiętajcie, iż należy usunąć tłuszcz z tacki ociekowej po każdym grillowaniu! Możecie tackę metalową umyć za pomocą standardowego płynu do naczyń oraz przy użyciu gorącej wody. Możecie także zatroszczyć się o wygląd zewnętrzny grilla. Do tego celu posłuży Wam ponownie na pierwszy rzut zarówno płyn do naczyń, mydło jak i gąbka. W zależności z jakiego materiału została wykonana zewnętrzna pokrywa grilla oraz jego poszczególne elementy możecie zastosować odpowiedni płyn, który pozwoli Wam doczyścić grill, aby dalej zachwycał Was swoim pięknym wyglądem. Do środków tych zaliczamy emulsję do czyszczenia elementów zewnętrznych grilla Broil King (62391), płyn czyszcząco-nabłyszczający do stali szlachetnej Broil King (62386), preparat do czyszczenia grilla Broil King (62381). Ten ostatni jest wielofunkcyjny, bowiem pomoże Wam usunąć tłuszcz oraz zabrudzenia z zewnętrznych jak i wewnętrznych elementów grilla.
Dodatkowe akcesoria, które pomogą Wam utrzymać grill gazowy w czystości!Piroliza i czyszczenie rusztu to nie jedyna czynność jaką należy wykonać, aby zachować swój grill w eleganckim i bezawaryjnym stanie. Raz w miesiącu lub w momencie, gdy widzicie większe zabrudzenia w komorze piekarnika jak i na ściankach czy też na samych palnikach, warto zainwestować w narzędzia do konserwacji palników Broil King (64310) jak i w zestaw Narzędzi do czyszczenia grilla Broil King (65900). Te zestawy pozwolą Wam na precyzyjne wyczyszczenie grilla jego elementów oraz na jego konserwację. Dzięki nim będziecie mogli prawidłowo zatroszczyć się o grill, aby mógł Wam służyć swoją niezawodnością przez lata! Podczas czyszczenia grilla, warto pamiętać nie tylko o dnie piekarnika, ściankach czy też palnikach, ważne jest również także zatroszczenie się o aromatyzery. Możemy je podobnie jak ruszty wyczyścić szczotką z włosiem ze stali szlachetnej, która skutecznie usunie zabrudzenia. Ważne jest także ich zakonserwowanie mgiełką oleju rzepakowego lub też innego oleju o wysokiej temperaturze spalania, aby mogły Wam posłużyć na długo. Ciekawym akcesorium, które również pomoże Wam w utrzymaniu czystości grilla jest uchwyt wielofunkcyjny do rusztu i naczyń Broil King (60745). Nie tylko pomoże Wam w wyciągnięciu rusztów, aby zamienić poszczególne strony i móc dokładnie doczyścić każde żeberko rusztu, lecz uchwytu możecie użyć także, aby usunąć nadmiar tłuszczu ze ścianek grilla. Uchwyt wielofunkcyjny ułatwi Wam również wyjmowanie rozgrzanych akcesoriów z piekarnika grilla, które wyposażone zostały w specjalny otwór na uchwyt wielofunkcyjny. Możecie go użyć np. do wąskiego woka do grillowania (69822) lub do zestawu do szaszłyków (69138). Wiecej na temat uchwytu wielofunkcyjnego znajdziecie w naszym artykule „Uchwyt wielofunkcyjny do rusztu i naczyń Broil King – jedno akcesorium a nieskończone możliwości!” Także zapraszamy Was do lektury. Pamiętajcie, jeżeli usuniecie pozostałości po grillowaniu od razu po zakończeniu grillowania, tłuszcz i inne pozostałości zejdą szybko i wygodnie z rusztów. Jeżeli natomiast pozostawicie zabrudzenia, aż powstanie kilka warstw tłuszczu, mogą być one wówczas trudne do usunięcia, co również będzie niekorzystnie wpływać na smak oraz aromat potraw znajdujących się na ruszcie. Warto czynność tą wykonać od razu po każdorazowym zakończeniu grillowania, aby nie psuć sobie przyjemności z samego grillowania. Piroliza to proces, który tak jak wspomnieliśmy wykonujemy po zakończonym grillowaniu jednak pamiętajcie, że należy ją również wykonać, gdy pierwszy raz chcecie użyć nowo zakupionego grilla gazowego. Do dzieła! Teraz to nie pozostaje już nam nic innego jak życzyć Wam udanego grillowania! |