2024-08-06 Tydzień Gruziński z marką Enders. Najpopularniejsze potrawy gruzińskie, które przygotujecie na grillu gazowym. |
Kuchnia gruzińska szczyci się bogactwem aromatycznych potraw. Każdy kto spróbował dań kuchni gruzińskiej powraca do ich unikatowego smaku. Kuchnia ta zdobywa serca wszystkich miłośników smacznego jedzenia a to za sprawą wyrazistości potraw i zastosowanych produktów. Podstawą kuchni gruzińskiej są świeże warzywa. Nie ma osób, które nie znałyby chaczapuri czy chinkali, charczo, kubdari, odżahuri czy tolma. Jednak w tym artykule postaramy się Wam przybliżyć dania kuchni gruzińskiej, które będziecie mogli przygotować przy użyciu grilla gazowego marki Enders. Gruzińskie Chaczapuri – jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni gruzińskiejChaczapuri to placek wykonany z ciasta drożdżowego. Może on posiadać różne dodatki w zależności od odmiany. Nazwa chaczapuri oznacza "chaczo"- twaróg i "puri" – chleb. Jest to zatem nic innego jak pieczywo z twarogiem. Wyróżniamy trzy najpopularniejsze rodzaje chaczapuri:
Aby móc przygotować potrawę Chaczapuri adżarskie na grillu gazowym będziecie potrzebować wysokiej temperatury wewnątrz piekarnika grilla. Najlepiej rozgrzać grill do temperatury 220 – 250°C. Z pewnością niezastąpione okażą się tutaj akcesoria marki Enders takie jak Kamień do pizzy z uchwytami Enders - 7790 oraz Łopatka do pizzy Premium Enders – 8770. Odżahuri – sycąca potrawa dla miłośników kolendryOdżahuri to potrawa, którą podaje się w glinianych półmiskach. Jest to połączenie kawałków mięsa wieprzowego, pieczonych w winnym sosie, z ziemniakami, papryką oraz cebulą. Nie może w niej zabraknąć aromatycznych i intensywnych w smaku gruzińskich przypraw a wśród nich i kolendry, którą oprósza się całą potrawę. Słowo „Odżahi” oznacza „rodzina” – nie ma zatem bardziej rodzinnej potrawy od odżahuri. Odżahuri z powodzeniem możecie przygotować na grillu przy pomocy Patelni żeliwnej z uchwytami Switch Grid Enders – 7792. Jest to idealna propozycja do tego dania, bowiem żeliwo doskonale będzie oddawało ciepło grillowanej potrawie nadając jej odpowiedniej tekstury. Kubdari – chlebowy placek o wyjątkowym wnętrzu Kubdari podobnie jak chaczapuri możecie przygotować na grillu gazowym marki Enders wykorzystując kamień do pizzy oraz łopatkę do pizzy. Kształtem potrawa ta przypomina pizzę posiada jednak zupełnie inny, bardziej wyrazisty smak. Kubdari składa się głównie z mięsa mielonego wieprzowego lub jagnięcego, które wypełnia wnętrze ciasta przygotowanego na zakwasie. Oczywiście stosuje się do stworzenia tej potrawy różne przyprawy, czosnek oraz zioła. Nie może w niej zabraknąć także cebuli. Mcwadi – czyli gruzińskie szaszłyki pożądane na grilluGruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali to jeden z podstawowych przepisów jaki powinien się znaleźć podczas przygotowywania wspólnego grillowania. Do grillowania mięsa w Gruzji używa się metalowych szpikulców, dlatego do przygotowania tej potrawy niezastąpiony okaże się Zestaw do szaszłyków na grilla – szpikulce 6 szt. Enders – 8802. Roladki z bakłażana - Badrijani nigvzit - ulubione danie kuchni gruzińskiejNa grillu nie może zabraknąć jednego z najbardziej popularnych dań kuchni gruzińskiej a mianowicie Badrijani nigvzit – zrolowanych, delikatnych pasków bakłażana. Bakłażany faszerowane są aksamitną pastą z orzechów włoskich i czosnku, obsypane dodatkiem owocu granatu. Idealne połączenie dla nawet wymagających smakoszy. Grillowanie to niesamowite doświadczenie, które łączy ludzi. Jest to doskonała forma spędzenia czasu w rodzinnym gronie w plenerze w towarzystwie idealnie przygotowanych potraw. Nie ma kuchni bardziej łączącej pokolenia niż kuchnia gruzińska. |