Wędzarnie Borniak - pytania i odpowiedzi

2021-07-15
Wędzarnie Borniak - pytania i odpowiedzi

Co wchodzi w skład zestawu wędzarni Borniak?

W skład zestawu, prócz elementów potrzebnych do złożenia wędzarni, wchodzą m.in. zrębki wędzarnicze (10L) i przyprawy do wędzenia. Pełną rozpiskę elementów wchodzących w skład każdego zestawu znajdziesz w tabelkach pod opisami wędzarni Borniak na naszej stronie.

Jak działa wędzarnia?

Po zasypaniu zasobnika zrębkami wędzarniczymi wędzarnię uruchamiamy przez naciśnięcie guzika. Wówczas zrębki będą przetransportowywane na grzałkę generatora dymu odpowiadającego za ich spalanie. Temperaturę w komorze wędzarniczej regulujemy za pomocą termostatu.

Czym się różni wersja cyfrowa od analogowej?

Zasadniczą różnicą między analogowymi a cyfrowymi wersjami wędzarni Borniak jest rodzaj termostatu. Wędzarnie analogowe (UW) posiadają zwykły termostat elektryczny, natomiast wersje Digital (UWD) – cyfrowy panel sterujący. Zwykły termostat wyłącza grzałkę po rozgrzaniu komory do zadanej temperatury, by włączyć ją ponownie gdy temperatura zacznie spadać. Natomiast termostat cyfrowy w wędzarniach UWD samoczynnie reguluje moc grzałki, by utrzymać ciepło ciągle na takim samym poziomie.

Jak pojemne są wędzarnie Borniak?

Firma Borniak ma ofercie wędzarnie o dwóch pojemnościach – 70-litrowe i 150-litrowe. 70-litrowe komory wędzarnicze mieszczą jednorazowo 10 kg mięsa, 8 kg kiełbasy lub 10 ryb. Natomiast szafy 150-litrowe – 20 kg mięsa i 16 kg kiełbasy lub 20 ryb.

Jaką temperaturę osiągają wędzarnie Borniak?

Maksymalna temperatura wędzarni to 120 stopni Celsjusza. Jedynie w przypadku wersji Smoker BBQ jest to 150 stopni, gdyż taka temperatura umożliwia przyrządzanie barbecue w dymie.

Czym się różni wędzarnia od Smokera BBQ? Czy w Smokerze również można wędzić?

Smoker BBQ pozwala na takie samo wędzenie, jak „zwykłe” wędzarnie Borniak. Różnica polega na tym, że dzięki posiadaniu większej grzałki smoker jest w stanie osiągnąć wyższą temperaturę (150°C) pozwalającą na przygotowanie amerykańskiego barbecue.

Jaką najwyższą temperaturę można osiągnąć przez włączenie samego generatora dymu?

Wszystko zależy od temperatury na zewnątrz. Przy temperaturze na zewnątrz wynoszącej około 10 stopni C sam generator dymu jest w stanie rozgrzać komorę do temperatury 40 stopni. Latem, przy temperaturze zewnętrznej 25-30 stopni, 70-litrowa wędzarnia może się rozgrzać nawet 60-70 stopni. Dlatego do wędzenia na zimno należy zaopatrzyć się w dedykowaną przystawkę.

Czy wędzarnie Borniak dają możliwość wędzenia na zimno?

Wędzarnie Borniak umożliwiają wędzenie na zimno. W tym celu należy zaopatrzyć się w przystawkę do zimnego wędzenia firmy Borniak (sprzedawana osobno).

Generator dymu wyjmujemy z wędzarni, po czym montujemy do przystawki w identyczny sposób, jak do szafy wędzarniczej. Następnie przystawkę z szafą łączymy za pomocą łącznika – spiralnej rury z obejmami (o długości 1,2-2 m). Jeden jej koniec umieszczamy w otworze dolnym wędzarni (tam, gdzie wchodzi generator dymu), drugi w otworze wylotowym przystawki. W ten sposób powstanie dystans między generatorem dymu a szafą wędzarniczą. Grzałka generatora nie będzie wówczas nagrzewała szafy, co otworzy przed nami możliwość wędzenia na zimno.

Jaka jest różnica temperatur podczas wędzenia na zimno?

Wędzarnia posiada generator dymu, którego grzałka sama z siebie jest w stanie rozgrzać szafę wędzarniczą do 40°C, a w cieplejsze dni nawet do 60°C. Po zastosowaniu przystawki do zimnego wędzenia wnętrze komory nie nagrzeje się bardziej niż o 1°C.

Przy jakiej temperaturze na zewnątrz można używać wędzarni Borniak?

Wędzarnia będzie prawidłowo działała nawet w temperaturach poniżej 0 stopni. Na wahania temperatury mogą wpływać takie czynniki, jak wiatr czy ilość produktów do wędzenia umieszczonych w komorze.  

Jaką moc posiadają wędzarnie Borniak? Czym je zasilić?

Wędzarnię zasilamy prądem sieciowym 230V. Pobór mocy to 615 W dla wędzarni 70 L i 1515 W dla 150 L. W wersji Smoker BBQ, ze względu na większe grzałki generujące wyższą temperaturę, pobór mocy jest większy – 1115 W dla wersji 70-litrowej i 2015 W dla 150-litrowej.

Czy szafę wędzarniczą można kupić osobno?

Firma Borniak nie prowadzi sprzedaży szaf wędzarniczych poza zestawami.

Na jak długo wystarcza jednorazowe zapełnienie generatora dymu?

Jednorazowe napełnienie generatora dymu zrębkami wystarcza na około 8 godzin.  

Czy można używać wędzarni w zamkniętych pomieszczeniach?

Wędzarnia może być używana w pomieszczeniu pod warunkiem, że umieścimy ją pod okapem, który będzie wyciągał powstający dym. Nie należy natomiast podpinać wędzarni do szybu kominowego – ciąg powietrza może wzniecić płomień w generatorze dymu.  

Czy wędzarnie Borniak są wodoszczelne? Czy mogą być używane na deszczu?

Wędzarnie nie są wodoszczelne, a używanie na deszczu może być niebezpieczne dla elementów elektrycznych. Podczas opadów najlepiej używać wędzarni na zadaszonym tarasie, a przechowywać urządzenie w dedykowanym pokrowcu.

Jakich zrębków wędzarniczych można używać w wędzarniach Borniak?

Zalecane są czyste zrębki drewniane o wielkości 3-4 mm (mączka lub większe kawałki mogą uszkodzić generator dymu). Firma Borniak ma w ofercie kilka rodzajów dedykowanych zrębków - wszystkie są stale dostępne w naszym sklepie.

Czy można mieszać różne rodzaje zrębków?

Jak najbardziej. Mieszając różne rodzaje zrębków wędzarniczych nadawać można wędzonkom unikalne aromaty.

Czy wędzarnie Borniak są bezpieczne dla zdrowia?

Wędzonki przyrządzone w urządzeniach Borniak są całkowicie zdrowe. Wszystkie elementy wewnątrz komory wędzarniczej wykonane zostały ze stali nierdzewnej, która nie wchodzi w reakcję z żywnością. Cały proces wędzenia jest sterylny i higieniczny. W rezultacie zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie wędzonej w Borniaku należy do najniższych. Wynosi jedynie 0,5 ug/kg i jest aż czterokrotnie niższa od ilości dopuszczalnej przez Unię Europejską (2ug/kg).

Co oznaczają skróty w nazwach wędzarni Borniak?

Skrótem UW oznaczone są wędzarnie z termostatem analogowym. UWD – z cyfrowym panelem sterującym. Skrót UWDS oznacza, że wędzarnia, oprócz cyfrowego panelu, posiada zewnętrzne wykończenie ze stali nierdzewnej. Natomiast urządzenia oznaczone skrótem BBDS to smokery, które prócz tradycyjnego wędzenia umożliwiają przyrządzanie w dymie amerykańskiego barbecue. Cyfry w nazwach mówią o pojemności szafy wędzarniczej – 70 lub 150-litrowej.

Czy w tej samej wędzarni można wędzić różne rodzaje produktów (np. ryby, sery i mięso) czy trzeba się zdecydować tylko na jeden?

W jednej wędzarni Borniak można wędzić różne rodzaje produktów, nie zaleca się natomiast robić tego podczas jednej sesji (czyli łączyć np. wędzenia ryb i serów).

Podstawowe różnice między poszczególnymi modelami wędzarni Borniak

 
MODEL WĘDZARNI UW-70 UW-150 UWD-70 UWD-150 UWDS-70 UWDS-150 BBDS-70 BBDS-150
Termostat analogowy analogowy cyfrowy cyfrowy cyfrowy cyfrowy cyfrowy cyfrowy
Wykończenie z zewnątrz alucynk alucynk alucynk alucynk stal nierdzewna stal nierdzewna stal nierdzewna stal nierdzewna
Maksymalna temperatura 120°C 120°C 120°C 120°C 120°C 120°C 150°C 150°C
Pobór mocy 615W 1515W 615W 1515W 615W 1515W 1115W 2015W
Pojemność 70 L 150 L 70 L 150 L  70 L 150 L 70 L 150 L
Możliwość pieczenia barbecue w dymie - - - - - - TAK TAK

 

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 605 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-08-12
Bardzo miła obsługa. Towar zgodny z opisem. Bardzo szybka dostawa
2020-08-12
Poam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel