Wędzenie na grillu gazowym marki Broil King
Potrawy przygotowane metodą low and slow warto poddać dodatkowemu aromatyzowaniu dzięki wiórkom wędzarniczym, które nadadzą potrawom dodatkowego smaku i aromatu. Marka Broil King posiada w swojej ofercie szeroki wybór wiórek wędzarniczych, które możecie dobrać do każdego rodzaju mięsa czy ryby. Dzięki grillowaniu metodą low&slow jesteście w stanie tworzyć wiele warstw smaku, które dla podniebienia są niezwykle satysfakcjonujące. W tej metodzie nie będziecie korzystać z wysokiego ognia, lecz dostarczycie potrawom stałą ilość dymu wędzarniczego, który będzie okalał grillowane potrawy. Na tym właśnie polega klasyczne BBQ!
W grillach gazowych marki Broil King bez problemu przygotujecie znakomite potrawy BBQ wystarczy Wam jedynie kilka akcesoriów, które znacznie ułatwią proces wędzenia.
Stalowa skrzynka do wędzenia Broil King – 60190
Skrzynka posiada dwie niezależne komory 50/50. Do jednej można nasypać ulubionych wiórek wędzarniczych, do drugiej zaś wlać płyn taki jak piwo lub sok jabłkowy. Oczywiście do dwóch niezależnych komór możecie wsypać także tylko wiórki wędzarnicze, aby uzyskać podwójną moc wędzenia! Stalową skrzynkę do wędzenia Broil King możecie napełnić także pelletem marki Broil King.
Po napełnieniu stalowej skrzynki można ją umieścić na osłonach palników lub bezpośrednio na ruszcie. Podczas grillowania będzie unosił się charakterystyczny dym wędzarniczy, który nada potrawom unikatowych walorów smakowych i zapachowych. Stalowa skrzynka do wędzenia Broil King została wykonana z wysokiej jakości stali szlachetnej. Posiada regulowane szczeliny, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość wydobywającego się dymu wędzarniczego.
Dowolnie eksperymentujcie z wybranymi wiórkami wędzarniczymi i twórzcie nowe smaki i aromaty potraw znajdujących się na ruszcie.
Skrzynka do wędzenia Broil King - 60185
Skrzynka wyposażona została w uchwyty, które ułatwiają jej przenoszenie. Pokrywa skrzynki jest otwierana i posiada otwory, przez które przedostaje się dym wędzarniczy. Do skrzynki do wędzenia Broil King podobnie jak w poprzednim modelu można umieścić zarówno wiórki wędzarnicze jak i pellet. Została także wykonana z wysokiej jakości stali szlachetnej.
Skrzynka do wędzenia Broil King jest wygodna w czyszczeniu i bardzo prosta w użytkowaniu.
Skrzynka wędzarnicza na pellet Broil King – 60181
Skrzynka posiada zdejmowaną pokrywę i jest kompatybilna z uchwytem wielofunkcyjnym do rusztu i naczyń Broil King – 60745. Skrzynkę napełniacie dowolnym pelletem marki Broil King. Jest ona wyjątkowo trwała i wygodna w użytkowaniu. Dzięki niej bez problemu podwędzicie potrawy znajdujące się na ruszcie. Jedyne co musicie zrobić to wsypać odpowiedni pellet i umieścić skrzynkę wędzarniczą na aromatyzerach lub na ruszcie. Podczas grillowania powoli dym wędzarniczy będzie okalał potrawy i nadawał im odpowiedniego, charakterystycznego smaku oraz aromatu. Warto wspomnieć, że pod skrzynką wędzarniczą powinien być niższy płomień, aby pellet zbyt szybko się nie spalił.
Skrzynka wędzarnicza jednak to nie wszystko! Aby uzyskać wspaniały efekt wędzonych potraw należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości wiórki wędzarnicze lub pellet. Marka Broil King oferuje szereg różnorodnych wiórków, które należy wybrać biorąc pod uwagę rodzaj wędzonego mięsa. Wiórki są bowiem niczym przyprawy, w zależności od gatunku drzewa, z którego zostały pozyskane - jedne będą bardziej pasować do ryb, inne do wieprzowiny, wołowiny a jeszcze inne do owoców morza lub drobiu.
Spośród nich wróżniamy:
- Wiórki jabłkowe do wędzenia GrillPro – 00230 (do drobiu, wieprzowiny, ryb oraz owoców morza),
- Wiórki klonowe do wędzenia GrillPro – 00270 (do owoców morza, drobiu, dziczyzny, wieprzowiny oraz serów),
- Wiórki olchowe do wędzenia GrillPro – 00250 (do wieprzowiny, baraniny, drobiu oraz ryb),
- Wiórki orzesznikowe do wędzenia GrillPro – 00260 (do wołowiny, wieprzowiny)
- Wiórki wiśniowe do wędzenia GrillPro – 00240 (do ryb, owoców morza oraz serów),
- Wiórki jadłoszynowe do wędzenia GrillPro – 00200 (do wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu oraz ryb)
- Wiórki z amerykańskiego orzecha Hickory do wędzenia GrillPro – 00220 (do wołowiny, hamburgerów, wieprzowiny, ryby a także drobiu)
Jedno opakowanie wiórek do wędzenia wystarczy na ok. 3-4 godziny wędzenia. Opakowanie zawiera 1 kg produktu.
Warto wspomnieć, iż wiórki należy namoczyć najpóźniej na 30 minut przed rozpoczęciem wędzenia. Zabieg ten pozwoli na długie wydzielanie się dymu wędzarniczego i zapobiegnie szybkiemu spaleniu się wiórków wędzarniczych. Należy pamiętać, że cały proces wędzenia powinien odbywać się przy zamkniętej pokrywie grilla, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt wędzonych potraw.
Wiórki podczas spalania tworzą ciekawą nutę zapachową, przez co potrawy zyskują wspaniały aromat i smak. Wiórki wędzarnicze to produkty, które pozwolą stworzyć całkowicie nowe potrawy.
Jeżeli zależy Wam na długotrwałym efekcie dymienia warto do skrzynki wędzarniczej wsypać 1/3 suchych wiórek oraz 2/3 mokrych. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskacie idealny dym wędzarniczy od samego początku procesu wędzenia.
Pellet do wędzenia Broil King
Wiórki wędzarnicze to nie jedyne akcesoria, które umożliwią stworzenie znakomitego dymu wędzarniczego. Są nimi także pellety do wędzenia marki Broil King. Tutaj sytuacja wygląda podobnie, jak w przypadku wiórek wędzarniczych. Należy dobrać taki pellet, który będzie idealny do wybranego rodzaju wędzonego mięsa.
Wyróżniamy:
- Pellet do wędzenia z orzecha amerykańskiego 9 kg Broil King – 63920 (do potraw z wołowiny, wieprzowiny, drobiu i warzyw),
- Pellet do wędzenia z jadłoszynu 9 kg Broil King – 63921 (do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny oraz wieprzowiny)
- Pellet do wędzenia mieszanka Smoke Masters 9 kg Broil King – 63930 (do wieprzowiny, wołowiny, drobiu oraz warzyw),
- Pellet do wędzenia mieszanka Grillers Select 9 kg Broil King – 63939 (do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, warzyw, ryb oraz do pizzy),
- Pellet do wędzenia z jabłoni 9 kg Broil King - 63923 (do wołowiny, wieprzowiny, drobiu, warzyw oraz do pizzy).
Pellet jest idealny do podwędzania potraw. Spala się dłużej niż wiórki wędzarnicze ze względu na swój rozmiar i gęstość. Warto również zauważyć, że do skrzynki wędzarniczej zmieści się dwa razy więcej pelletu niż wiórek wędzarniczych, a co za tym idzie uzyskacie więcej dymu wędzarniczego przez dłuższy czas. Pamiętajcie, że pellet należy namoczyć, żeby nie spalił się zbyt szybko, jednak dopiero po umieszczeniu go w skrzynce wędzarniczej, bowiem może się rozpaść w trakcie przenoszenia.
Opakowanie pelletu zawiera aż 9 kg produktu. Jest on w 100% naturalny. Pellet to paliwo opałowe powstałe ze sprasowanego pod wysokim ciśnieniem rozdrobnionego drewna, trocin, wiór lub zrębków. Wykonany jest w postaci granulatu. Podczas spalania odznacza się ogromną kalorycznością a po zakończonym procesie wędzenia pozostaje jedynie niewielka ilość popiołu.
Uwaga: Ważne jest, aby wiórki jak i pellet nie zapalały się, bowiem tak powstający dym może być gorzki i gryzący oraz może skutkować nieprzyjemnym smakiem potraw.
Pojemnik na pellety Broil King - 66900
Mówiąc o pellecie warto wspomnieć także o innym ciekawym akcesorium, które umożliwi łatwe przechowywanie pelletu, a mianowicie o pojemniku na pellety Broil King – 66900. Pojemnik na pellet pozwala uniknąć zawilgocenia pelletu. Pojemnik posiada wygodny uchwyt, który umożliwia łatwe przenoszenie pojemnika w dogodne miejsce. Dodatkowo pojemnik posiada odchylaną dyszę, która ułatwia wysypywanie pelletu.
Deski do grillowania
Aby wędzić potrawy możecie zastosować poza skrzynkami do wędzenia odpowiednie deski do grillowania marki Broil King. Deski nadają potrawom charakterystycznego dymnego aromatu.
W zależności od rodzaju grillowanego mięsa możecie zastosować:
- Klonowa deska do grillowania Broil King – 63290 (do żeberek oraz czerwonego mięsa),
- Cedrowa deska do grillowania Broil King – 63280 (do ryb oraz drobiowych dań),
- Deska klonowa do grillowania GrillPro – 00291 (do ryb, mięsa, drobiu oraz owoców morza),
- Deska cedrowa do grillowania GrillPro – 00281 (do ryb, mięsa, drobiu a nawet owoców morza).
W zestawie znajdują się dwie deski. Podobnie jak w przypadku wiórek i pelletu, deski do grillowania należy odpowiednio namoczyć w wodzie na ok. 1 godzinę przed rozpoczęciem grillowania. Przed użyciem deskę należy osuszyć i nanieść na nią odpowiednią ilość oliwy. Deskę kładziecie na ruszt grilla i po chwili umieszczacie na niej grillowaną potrawę, która ma uzyskać nowych walorów smakowych i zapachowych. Podczas grillowania deska będzie stopniowo się tlić i uwalniać charakterystyczny aromat drewna. Deski marki Broil King możecie użyć nawet do 6-8 grillowań, dlatego tak ważne jest, żeby deska zbyt szybko się nie spalała, lecz tworzyła charakterystyczny dym nadając potrawom unikalnego smaku i aromatu.
Dzięki zastosowaniu odpowiednich akcesoriów do wędzenia, na grillu gazowym stworzycie potrawy o niepowtarzalnym smaku i wyrazistym aromacie. Skrzynki do wędzenia i zastosowanie odpowiednich odmian wiórek wędzarniczych lub pelletu pozwoli Wam na stworzenie zupełnie nowych potraw. Przygotowując potrawy metodą low and slow warto pamiętać, aby mięso po zakończonym procesie wędzenia odpoczęło. Jeżeli zawiniecie je w papier rzeźniczy do pieczenia Broil King – 69600 stanie się bardzo kruche i samo będzie odchodziło od kości. A o to właśnie chodzi w potrawach barbecue! Papier rzeźniczy do pieczenia marki Broil King to wspaniała alternatywa dla folii aluminiowej oraz zwykłych papierów do pieczenia. Przepuszcza on wilgoć i umożliwia duszenie potraw. Sprawdzi się zarówno podczas grillowania jak i podczas serwowania potraw. Idealny do mostków, steków, żeberek oraz innych kawałków mięsa. Wymiary papieru to 450 x 45 cm. Umieszczone zostało na nim logo marki Broil King, dzięki czemu papier wygląda naprawdę stylowo. Dzięki niemu przygotujecie wspaniałą szarpaną wieprzowinę lub wołowinę a także stworzycie znakomite żeberka BBQ! Po zużyciu papier rzeźniczy do pieczenia możecie wykorzystać jako naturalną rozpałkę.
Stwórzcie własne wędzone żeberka, drób, sery, owoce morza i ryby i rozsmakujcie się w wędzonych potrawach stworzonych przy użyciu unikatowego dymu wędzarniczego!