Kilka słów o metodach grillowania

Kilka słów o metodach grillowania:

Aby swobodnie przygotowywać dania na grillu należy poznać kilka podstawowych technik stosowanych w grillach z pokrywą. Dlaczego akurat z pokrywą? Zalecamy każdorazowe zamykanie pokrywy podczas grillowania dlatego, że dzięki temu tworzy się cyrkulacja ciepłego powietrza oraz aromatów i parujących soków z potraw co powoduje, że smak o który w tym wszystkim chodzi!

 

Oprócz tego oszczędzamy sporo czasu, ponieważ  potrawy znacznie szybciej się wypiekają co niesie za sobą jeszcze jeden plus – soki nie zdążą do końca odparować i potrawa jest bardziej soczysta. Dwie podstawowe metody grillowania z pokrywą noszą odpowiednio nazwę: metoda pośrednia i metoda bezpośrednia. Objaśnimy na czym polegają różnicę pomiędzy nimi i czym się charakteryzują:

 

- Grillowanie metodą bezpośrednią:

Żar należy rozprowadzić równomiernie na całym ruszcie węglowym – tak aby potrawy, które będziemy przygotowywać znajdowały się bezpośrednio nad żarem. W grillu gazowym odpalamy te palniki nad którymi będziemy kłaść jedzenie.

 

 - Grillowanie metodą pośrednią:

 

Ta metoda świetnie nadaje się do dużych mięs, drobiu, indyków, dużych pieczeni – karkówek w całości, pieczonej łopatki pulled pork i  wielu innych. Doskonale można wykorzystać również tę metodę do dopiekania steków do żądanego stopnia wypieczenia – po krótkim zapieczeniu w metodzie bezpośredniej można przerzucić stek na temperaturę pośrednią aby powoli doszedł do takiego wypieczenia jak lubimy.

 

 

 

 

   




 

Oprócz wymienionych metod jest jeszcze technika 50/50 która jest połączeniem metody pośredniej i bezpośredniej. Wykorzystując taką kombinację możemy „zamknąć” pory w mięsie zapiekając je na strefie temperatury bezpośredniej a następnie odkładamy na stronę gdzie temperatura działa w sposób pośredni i czekamy aż mięso osiągnie żądany stopień wypieczenia.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel