Niezależnie od tego, czy posiadacie doświadczenie w grillowaniu:

z tymi poradami wasze umiejętności będą na miarę profesjonalistów.

 

Czy grill węglowy, gazowy lub elektryczny podczas grillowania powstaje zarówno wspaniały smak, jak również istnieje wiele możliwości do przygotowywania różnorakich produktów i potraw. Wszystko jest możliwe: pieczeń, szynka, żeberka, całe kurczaki, indyk, ryby a także ciasto, chleb czy pizza.

Tajemnica ?

 

Grillowanie metodą pośrednią przy zamkniętej pokrywie

  • Metoda pośrednia w grillach węglowych: należy ułożyć brykiet po obu stronach kotła. Przez zamknięcie pokrywy ciepło odbija się i krąży wokół grillowanych potraw, na takiej samej zasadzie jak w kuchence z termo obiegiem. W związku z czym potrawy nabierają niesamowitego aromatu. Zamknięta pokrywa ma więcej zalet np. zapobiega powstaniu płomieni.
  • Metoda pośrednia w grillach gazowych: na grillu gazowym firmy Weber można otrzymać ten sam efekt, jeśli zostanie zapalony palnik z boku a nie środkowy, a grillowane potrawy zostaną umiejscowione na środku grilla. Kapiący tłuszcz i soki spadają na szyny aromatyzujące, gdzie wyparowują nadając potrawom niesamowity aromat.

 

Efekt?

Żywność, która jest grillowana na grillu z firmy Weber metodą pośrednią pozostaje soczysta i krucha.

 

Najważniejszy jest początek

 

Grill węglowy:

Nasza rada: do łatwego rozpalenia grilla węglowego warto użyć startera do grilla firmy Weber. Należy wypełnić go brykietem i położyć nad rozpaloną rozpałką w kostkach na ruszcie do palenia. Za ok. 25 min brykiet jest rozżarzony, lekko pokryty cienką warstwą popiołu i gotowy do użytku. W przypadku metody bezpośredniej należy równomiernie rozsypać go na całym ruszcie do palenia, natomiast w przypadku metody pośredniej po bokach kotła.

Weber Anzündkamin Rapidfire













Grill gazowy:

W pierwszej kolejności należy otworzyć pokrywę, po czym odkręcić zawór gazu na butli gazowej. Przekręcić pierwsze pokrętło na „high“. Poczekać ok 2 do 3 sekundy aby w komorze zapłonu zgromadził się gaz. Nacisnąć przycisk zapłonu. Po rozpaleniu pierwszego palnika należy rozpalić kolejne palniki ustawiając ich pokrętła na „high”. Zamknąć pokrywę. Grill podgrzać do temperatury 300 stopni Celsjusza. Na ruszcie ułożyć żywność, która ma być grillowana. Temperaturę regulować za pomocą dopływu gazu do poszczególnych palników w zależności od grillowanej potrawy oraz metody.

Genesis Weber

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel