RÓŻNICA MIĘDZY WĘGLEM A BRYKIETEM



Co wybrać do rozpalenia grilla? Jaka jest różnica między węglem a brykietem? Jedynym słowem: ogromna! Węgiel to kawałki zwęglonego drewna, wyróżniające się krótkim czasem rozpalania. Brykiet to zwęglone drewno rozgniecione i wymieszane z lepiszczem - zazwyczaj ze skrobią - i sprasowane w niewielkie bloczki równej wielkości. Zwykle potrzebuje więcej czasu, aby się rozpalić, ale pali się też dużo dłużej.

 

Kolejną kwestią jest to, że dzięki jednakowym kawałkom dużo łatwiej kontrolować temperaturę – regulując odpowiednio przepływ powietrza przez palenisko. Poza tym po zakończonym grillowaniu możemy zamknąć dopływ tlenu do paleniska i całkowicie zgasić brykiet, a następnie niespalone do końca brykiety rozpalić ponownie, efekt tego jest taki, że oprócz dłuższego czasu palenia, fizycznie zużywamy go znacznie mniej niż węgla.

 

Dzięki dużo większej gęstości możemy również uzyskiwać zdecydowanie wyższe temperatury ale zachowując przy tym kontrolę i podatność na regulowanie – jeśli robimy steki metodą bezpośrednią a później chcemy wrzucić kurczaka na metodę pośrednią znacznie wygodniej można go przesypać jeśli nie mamy specjalnych koszy do brykietu.

 

Jeśli chodzi o wybór – brykiet i węgiel pozwolą nam uzyskać ten sam efekt – ugrillujemy potrawy ale wygodniej i bardziej ekonomicznie jest zastosować brykiet - mimo różnicy w cenie korzystanie z brykietu jest bardziej opłacalne a łatwość regulacji temperatury, możliwość łatwego zmieniania metod grillowych oraz możliwość ponownego rozpalenia przemawia bardziej za brykietem. Przy wyborze między brykietem a węglem zastanów się, jakiego rodzaju potrawy trafią na grilla.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel