Wędzarnie ogrodowe

( ilość produktów: 57 )

 

Wędzarnie ogrodowe


Niebanalny aromat i smak wędlin, mięs, ryb czy serów możemy uzyskać w procesie wędzenia. W dzisiejszych czasach nie trzeba znać tajników tradycyjnej sztuki konserwowania żywności dymem, by móc cieszyć się smakiem domowej szynki, kiełbas i innych smakołyków. Nowoczesne wędzarnie ogrodowe dostępne w naszym asortymencie dają pewność, że potrawy będą smaczne, zdrowe i idealnie przyrządzone. Związki chemiczne osadzające się na powierzchni żywności dokładnie ją konserwują, choć działają tylko powierzchownie. Zmieniają jednocześnie smak i zapach produktów. Dym działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Kolor i aromat produktów zależy nie tylko od metody wędzenia, ale i od zastosowanego drewna. W nowoczesnych wędzarniach ogrodowych wykorzystuje się specjalne brykiety lub trociny. Do procesu wykorzystuje się drewno drzew liściastych, w tym olchy, buku, dębu, ale i drzew owocowych. Wyróżnia się wędzenie zimne, w temperaturze od 16 do 22°C, ciepłe od 22 do 40°C i gorące od 40 do 90°C.

Profesjonalne maszyny wędzarnicze pozwalają uzyskać znakomitą jakość potraw bez konieczności ciągłego pilnowania temperatury. Urządzenia są sterowane automatycznie i proste w obsłudze. Zwolennikom metod tradycyjnych polecamy grille z wędzarnią.



Jaką wędzarnię wybrać?


Przed zakupem urządzenia, które posłuży do wyrobu domowych wędlin warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych czynników, które będą mieć zasadniczy wpływ na wygodę użytkowania oraz funkcjonalność. Przede wszystkim ważny jest materiał, z którego wędzarnia została wykonana. Niektórzy eksperci jako te najbardziej skuteczne wskazują modele drewniane, drudzy rekomendują betonowe, a jeszcze inni polecają wędzarnie ogrodowe ze stali. W przypadku tych ostatnich warto upewnić się, że powierzchnia nie została ocynkowana – ten rodzaj zabezpieczeń może przy podgrzewaniu ulatniać szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, które będą przedostawać się do żywności.


Najważniejszym elementem urządzenia jest komora wędzarnicza i to na nią również warto zwrócić uwagę w trakcie wybierania odpowiedniego modelu. Duża pojemność pozwoli przygotować jednocześnie większą ilość produktów, a dodatkowe elementy, takie jak ruszty, haki, poprzeczki oraz regulatory rozprowadzania dymu będą ułatwiać proces wędzenia.



Dlaczego warto wybrać grill betonowy z wędzarnią?


Alternatywą dla zakupu wędzarni elektrycznych mogą być nowoczesne i funkcjonalne modele betonowe. Doskonale łączą one w sobie trzy funkcje – można z ich pomocą grillować, piec na rożnie, a także wędzić. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest trwałość - zabudowa wykonana jest z materiałów odpornych na działanie czynników atmosferycznych, wilgoci oraz niskich temperatur, dzięki czemu przez długi czas będzie mogła pełnić swoją funkcję, nie tracąc jednocześnie atrakcyjnego wyglądu.


Większość dostępnych na rynku grilli betonowych wyposażona została w dodatkowe elementy, które usprawniają przygotowywanie posiłków. Należą do nich między innymi regulatory dopływu powietrza czy dodatkowe organizery, dzięki którym przyprawy, sztućce oraz inne akcesoria zawsze będą pod ręką.


Niezwykle ważną kwestia jest również łatwość utrzymania grilla betonowego w czystości. Ruszt, który można łatwo wymontować i oczyścić będzie sporym ułatwieniem w zachowaniu odpowiednich warunków higienicznych.

    Document
    IdoSell Shop - Prawdziwe Opinie Klientów
    4.84 / 5.00 (406 opinii)
    pixelpixel
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel