2021-05-21 ABC grillowania: Temperatury i czasy przygotowywania posiłków |
Aktualnie coraz więcej osób decyduje się na zakup urządzeń do grillowania. Umożliwiają one przygotowanie różnego rodzaju potraw. Pamiętaj, że zależnie od wybranych produktów należy dobrać odpowiednią temperaturę. Wyróżniamy jej trzy zakresy : niską, średnią oraz wysoką. Chcesz dowiedzieć się więcej o grillowaniu? Zapraszamy do lektury! Niska temperaturaWynosi od 90 do 160 stopni Celsjusza. Jest to idealna wysokość do przygotowywania ryb. Dobrym pomysłem jest owinięcie ryby i owoców morza w folię aluminiową, co znacznie zwiększa walory smakowe gotowej potrawy. Rybę przygotujesz w około 30 minut, z kolei owoce morza będą gotowe w mniej niż 10 minut. Takie ciepło fantastycznie sprawdza się np. do przyrządzania wędzonego łososia o niezwykłym aromacie. Niemniej jednak niska temperatura oprócz ryb służy również niektórym daniom mięsnym - umożliwia przygotowanie soczystego mięsa, np. żeberek. Średnia temperaturaLicząca od 160 do 230 stopni Celsjusza, używana jest najczęściej do przyrządzania drobiu, np. kurczaka. Gotową, soczystą i przepyszną pierś z kurczaka otrzymasz już w 10 minut. Co więcej, to właśnie w tym zakresie temperatur będziesz używać rożna - specjalnych dodatków, które mocuje się w uchwytach grilla. Wysoka temperaturaMierzy od 230 do 290 stopni Celsjusza i z powodzeniem używana jest do przygotowywania różnego rodzaju mięs. Świetnie sprawdza się w wypadku steków. By przygotować stek na miarę światowych restauracji oraz o wybranym stopniu wysmażenia, użyj specjalnego termometru, który kontroluje temperaturę wewnątrz mięsa. Grilluj stek po około dwie i pół minuty z każdej strony. W tym przedziale przygotujesz również wyśmienitą pizzę, pamiętaj jedynie, by zaopatrzyć się w kamień do pizzy. W około 10 minut otrzymasz wysokiej klasy włoski przysmak! Jak uzyskać odpowiednią temperaturę? W wypadku niskiej – grill węglowy napełnij opałem do wysokości 1/3 komina do rozpalania, z kolei w gazowym lub elektrycznym ustaw pokrętło na 1/3 maksymalnej temperatury. Średnią uzyskasz dzięki wypełnieniu komina grilla do 2/3 wysokości lub ustawieniu pokrętła na wysokości 2/3 temperatury w wypadku urządzeń gazowych i elektrycznych. Natomiast, by uzyskać wysoką temperaturę, wypełnij komin w całości lub maksymalnie odkręć pokrętło. |