Garnki rzymskie
W czym ceramiczne naczynie może być lepsze od szkła żaroodpornego? Otóż w naczyniach wykonywanych tradycyjną techniką z gliny można gotować absolutnie wszystko i to bez dodatku tłuszczu. Tutaj z pewnością nic się nie przypali! Chcesz wiedzieć, na czym polega sekret wyjątkowych garnka rzymskiego? Przed umieszczeniem składników naczynie należy moczyć w zimnej wodzie ok 15-30 minut. Wówczas w procesie podgrzewania ścianki naczynia będą stopniowo oddawać wilgoć do jedzenia, dbając o jego równomierne dopieczenie bez ryzyka przypalenia. Jedyne w swoim rodzaju garnki rzymskie można stosować zarówno w piekarniku, jak i oczywiście na grillu (przypadku kuchni gazowych zaleca się zastosowanie specjalnej podkładki na palnik). To idealne naczynia do przyrządzania wszelkich dań jednogarnkowych: zapiekanek warzywnych, risotto, cząstek kurczaka, ale również pieczenia pasztetów, ryb, chleba czy dań typu lasagne. Gotowanie z użyciem tego kociołka jest bezproblemowe - nie wymaga ciągłego doglądania potrawy.
Bardzo ważne jest, aby garnek rzymski nagrzewać i chłodzić stopniowo. W przeciwnym razie może pęknąć. Zawsze wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika i na zimny ruszt. Na stole najlepiej postawić go na ręczniku kuchennym, aby zminimalizować styczność z chłodnym podłożem. Nigdy nie należy wlewać do rozgrzanego pojemnika glinianego zimnej wody.
Rekomendowane przez nas naczynia gliniane są wygodne w codziennym użytkowaniu. Nadają się z powodzeniem również do przygotowywania kiszonek - kapusty, ogórków, sałatek. W ofercie różne kształty i pojemności, w tym podłużne formy niezastąpione do pasztetów oraz chleba. Wysokiej jakości glina to bardzo wielofunkcyjne tworzywo. Znakomicie wydobywa smak potrawy i nie wymaga natłuszczania. Dziś wracamy do tego, co cenione było od zarania dziejów. Polecamy również książki z przepisami na dania jednogarnkowe.