Kilka słów o metodach grillowania
Kilka słów o metodach grillowania:
Aby swobodnie przygotowywać dania na grillu należy poznać kilka podstawowych technik stosowanych w grillach z pokrywą. Dlaczego akurat z pokrywą? Zalecamy każdorazowe zamykanie pokrywy podczas grillowania dlatego, że dzięki temu tworzy się cyrkulacja ciepłego powietrza oraz aromatów i parujących soków z potraw co powoduje, że smak o który w tym wszystkim chodzi!
Oprócz tego oszczędzamy sporo czasu, ponieważ potrawy znacznie szybciej się wypiekają co niesie za sobą jeszcze jeden plus – soki nie zdążą do końca odparować i potrawa jest bardziej soczysta. Dwie podstawowe metody grillowania z pokrywą noszą odpowiednio nazwę: metoda pośrednia i metoda bezpośrednia. Objaśnimy na czym polegają różnicę pomiędzy nimi i czym się charakteryzują:
- Grillowanie metodą bezpośrednią:
Żar należy rozprowadzić równomiernie na całym ruszcie węglowym – tak aby potrawy, które będziemy przygotowywać znajdowały się bezpośrednio nad żarem. W grillu gazowym odpalamy te palniki nad którymi będziemy kłaść jedzenie.
- Grillowanie metodą pośrednią:
Ta metoda świetnie nadaje się do dużych mięs, drobiu, indyków, dużych pieczeni – karkówek w całości, pieczonej łopatki pulled pork i wielu innych. Doskonale można wykorzystać również tę metodę do dopiekania steków do żądanego stopnia wypieczenia – po krótkim zapieczeniu w metodzie bezpośredniej można przerzucić stek na temperaturę pośrednią aby powoli doszedł do takiego wypieczenia jak lubimy.
Oprócz wymienionych metod jest jeszcze technika 50/50 która jest połączeniem metody pośredniej i bezpośredniej. Wykorzystując taką kombinację możemy „zamknąć” pory w mięsie zapiekając je na strefie temperatury bezpośredniej a następnie odkładamy na stronę gdzie temperatura działa w sposób pośredni i czekamy aż mięso osiągnie żądany stopień wypieczenia.
Smacznego!