Łatwe rozpalanie grilla węglowego
Perfekcyjne rozpalanie grilli węglowych i gazowych
Rozpalanie grilla węglowego
- Zdjąć pokrywę i otworzyć wszystkie wloty powietrza
- Ułożyć brykiet w kształcie piramidy, bądź wsypać do startera firmy Weber (patrz pkt. 3)
- Położyć rozpałkę w kostkach firmy Weber (jest nietrująca, bezzapachowa i bezsmakowa) pod stos brykietu i należy ją podpalić.
Jeśli używany jest starter do grilla, najlepiej rozpalić na ruszcie do palenia 3 kostki rozpałki i postawić ma niej starter.
- Gdy brykiet zostanie pokryty leciutko szarym popiołem (w zależności od rodzaju brykietu po ok. 20-30 min), należy rozmieścić go na ruszcie do palenia w zależności od wybranej metody grillowania.
- Nad brykietem nałożyć grill do smażenia.
- Położyć jedzenie do grillowania.
- Nałożyć pokrywę. Zalecany czas grillowania podany jest w przepisach.
- Aby temperatura żaru była wyższa, należy dołożyć brykietu, dla niższych temperatur używa się go mniej.
- Wędzony smak uzyskuję się poprzez dołożenie drewienek do wędzenia (moczonych w wodzie przez ok. 30 min i wyciśnięte), bądź świeżych ziół takich jak rozmaryn, tymianek czy liść laurowy. Przed grillowaniem położyć drewienka bądź zioła bezpośrednio na brykiecie.
Węgiel drzewny czy brykiet?
Węgiel drzewny pali się bardzo szybko produkując podczas spalania dużo popiołu, który bardzo łatwo się przemieszcza szkodząc jedzeniu. Węgiel jest w sumie tańszy, ale ogólnie patrząc drożej wychodzi grillowanie węglem niż brykietem, gdyż w przeciwieństwie do węgla brykiet pali się dając równomierne ciepło i umożliwia dokładną kontrolę efektów grillowania. Innymi zaletami są np. dłuższy czas spalania oraz możliwość ponownego wykorzystania niewypalonych kawałków. Poprzez zamknięcie wszystkich wlotów powietrza i nałożeniu pokrywy nastąpi wygaszenie grilla. Brykiet należy zawsze przechowywać w zamkniętych pojemnikach i w suchym miejscu, gdyż wilgotny trudno się rozpala i źle się pali.
Rozpalanie grilla gazowego
- Otworzyć pokrywę. Sprawdzić czy wszystkie pokrętła są wyłączone i czy w butli gazowej znajduje się gaz.
- Otworzyć zawór na butli gazowej.
- Rozpalić grill zgodnie z instrukcją obsługi tzn. używając w tym celu przycisku do rozpalania bądź zapałek. Generalnie do rozpalenia grilla powinien być użyty tylko jeden palnik, gdy ten już pracuje, można zapalić resztę.
- Należy zamknąć pokrywę, aby grill się rozgrzał. Trwa to ok. 10 – 15 min. Podczas grillowania w celu zmiany wysokości temperatury należy użyć gałek tak, jak jest to opisane w przepisie.