2020-10-09 Dietetyczny grill - Jak grillować smacznie i zdrowo? |
Potrawy przyrządzone w ten sposób to prawdziwa gratka dla wszystkich osób, które pragną odżywiać się zdrowo. Pieczenie na ruszcie umożliwia przygotowanie niskokalorycznych i niskotłuszczowych dań, niemniej jednak, aby w pełni osiągnąć zamierzony efekt, należy przestrzegać kilku zasad. Dietetyczne grillowanie – od czego zacząć?Pieczenie na ruszcie to doskonały sposób na przyrządzenie swoich ulubionych potraw w nieco lżejszej wersji. Dzieje się tak, ponieważ w odróżnieniu od pieczenia w piekarniku czy smażenia, tłuszcze wytapiają się pod wpływem wysokiej temperatury i nie lądują na talerzu. Niemniej jednak kluczem do idealnie zgrillowanych, zdrowych i dietetycznych dań jest odpowiednie przygotowanie urządzenia. Produkty należy rozłożyć na ruszcie dopiero w momencie, gdy węgiel będzie pokryty żarem, a ogień zgaśnie. Tylko wtedy produkty będą miały optymalne warunki do pieczenia. Krok ten można pominąć w przypadku urządzeń gazowych lub elektrycznych – te z kolei z reguły wyposażone są w specjalne pojemniczki na tłuszcz. Jak grillować, aby było zdrowo, smacznie i dietetycznie?Pamiętaj, aby nie piec potraw zbyt długo. Zwęglone skórki to wbrew pozorom nic zdrowego. W przypadku grilla węglowego należy również pamiętać o wyborze wysokiej jakości węgla lub brykietu – nie warto stawiać na przypadkowe zamienniki. Ponadto kluczem wykwintnych dań pieczonych na ruszcie w najlepszych restauracjach są... marynaty, przyprawy i zioła. Eksperymentuj i śmiało twórz swoje ulubione dania w zaciszu przydomowego ogrodu. Przydatne rady na smaczne i zdrowe potrawy z grillaPierwszym krokiem do zdrowego trybu życia jest zmiana nawyków żywieniowych, a to z kolei wymaga podejmowania świadomych decyzji. Warto np. zastąpić tłuste produkty chudym mięsem, tj. zamiast kiełbaski czy karkówki, wybierz drób lub rybę - szaszłyki, piersi z kurczaka czy filety. Nie można zapominać również o owocach morza oraz warzywach – te ułożone na specjalnych koszach nie stracą wielu wartości odżywczych, a podane w takiej formie są mniej kaloryczne, zdrowe i pełne smaku. |