2017-08-01

GRILLOWANIE RYB

Aby cieszyć się niezwykłym smakiem smażonych ryb, nie trzeba wyjeżdżać nad morze w poszukiwaniu smażalni – wystarczy przydomowy grill. Grillowanie ryb nie jest zadaniem trudnym, a robią to samodzielnie można mieć dodatkowo pewność, że przyrządzane potrawy są świeże i pochodzą z pewnego źródła. O czym zatem pamiętać i jak się przygotować do grillowania ryb?



Grillowanie ryb



Do smażenia na ruszcie najlepiej nadają się takie gatunki jak makrela, okoń, sandacz, halibut, pstrąg i łosoś. Niezależnie od wyboru, pamiętać trzeba, że do grillowania zawsze konieczne jest wybieranie świeżych ryb ze sklepu lub samodzielnie złowione okazy. Nigdy nie piecze się tych mrożonych, które łatwo się rozpadają i nie mogą pochwalić się tak doskonałym smakiem. Przed grillowaniem ryby należy dokładnie wypatroszyć i oczyścić z łusek i opłukać. Po osuszeniu papierowym ręcznikiem, nadaje się już do przyprawiania.



Delikatne, rybie mięso wspaniale komponuje się z sokiem cytrynowym lub wytrawnym białym winem, którymi warto je obficie skropić przed pieczeniem. Warto także zadbać o aromatyczne zioła. Najlepiej wykorzystać w tym celu świeży czosnek, suszony tymianek, seler, ziele angielskie i pieprz. W przypadku, gdy ryba grillowana jest w całości, doskonałym pomysłem jest także nafaszerowanie jej na czas smażenia cytryną, czosnkiem, bazylią, natką pietruszki lub rozmarynem. Aby ryba smakowała wyśmienicie i nie wysuszyła się w czasie smażenia, warto obłożyć ją ziołowym masłem lub posmarować olejem.



Jak grillować ryby?



Ryby mają niezwykle delikatne i kruche mięso – dlatego warto smażyć je ze skórą. W zachowaniu kształtu i spójności pomoże także odpowiedni dobór akcesoriów. Dla miłośników takiego menu najlepszym wyborem może okazać się żeliwna płyta do grilla, która idealnie nadaje się do smażenia delikatnych ryb, chroniąc je przed wysuszeniem i rozpadnięciem tuszki.

Zeliwna-plyta-do-smazenia-do-grilli-Spirit-E-210-firmy-Weber-972_4



Smażąc ryby w całości warto zaopatrzyć się w specjalny opiekacz do ryb Landmann, który mocno i pewnie przytrzyma mięso przy pieczeniu na grillu lub w piekarniku. To rozwiązanie jest bardzo praktyczne, gdyż stosując tego typu opiekacz rybę można z łatwością obrócić nad ogniem, nie ryzykując, że się rozpadnie. Alternatywą jest też wygodny kosz do ryb i warzyw Weber, w którym przygotować można kilka okazów jednocześnie lub równocześnie grillować z nimi ziemniaki i inne dodatki.

Kosz-do-ryb-i-warzyw-maly-firmy-Weber-1780_1



Małe rybki można smażyć w całości – w przypadku dużych łososi i pstrągów lepiej podzielić ja na filety lub pokroić w dzwonka. Aby uniknąć wysuszenia warto pamiętać o tym, że należy piec krótko na średnim ogniu. Mięso ryb nie wymaga długiej obróbki termicznej – duże dzwonka i całe okazy zwykle są gotowe już po 30 minutach, a cieńsze filety po 20 minutach.



Przydatnym wyposażeniem może okazać się też specjalny kosz do rożna – w którym można przyrządzić zarówno ryby, jak i warzywa oraz frytki, które są do nich wspaniałym dodatkiem. Idealnym uzupełnieniem rybiego mięsa są też surówki o wyrazistym smaku – smakosze najczęściej wybierają do tego celu ostrego pora lub kiszoną kapustę.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel