+48 888 555 382 Godziny otwarcia: pon-pt 10:00- 18:00, sob 10:00- 14:00
2021-07-27

Grill gazowy - jak wybrać idealny produkt pod swoje potrzeby

Podjęcie decyzji o zakupie właściwego grilla gazowego może przyprawić o zawrót głowy. Rynek oferuje bowiem bardzo szeroki zakres modeli, których ceny wahają się od kilkuset do nawet trzydziestu tysięcy złotych. Jak dokonać właściwego wyboru? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, by zakupić grilla trafiającego w nasze potrzeby? Na jaki rodzaj rusztu się zdecydować? Czy warto inwestować w dodatkowe funkcje, takie jak boczne kuchenki, strefy wysokiej temperatury lub palniki do rożna? 

 

Wybór piekarnika - metalowy czy odlewany?

Odpowiednie rozgrzanie grilla to podstawowy warunek efektywnego pieczenia. No dobrze, tylko jak na etapie zakupu przekonać się o możliwościach grzewczych naszej przyszłej ogrodowej kuchni? Czy warto kierować się paramterem najbardziej przemawiającym do wyobraźni większości Klientów, czyli mocą palników?

Owszem, to bardzo ważny aspekt, acz warto mieć świadomość, że choć wydajne palniki dobrze rozgrzeją grill, to ostatecznie nie one odpowiadają za utrzymanie w nim stabilnej temperatury. Elementem konstrukcji mającym ogromny wpływ na zachowanie ciepła w obszarze grillowania jest piekarnik

W tańszych grillach (do około 2000 zł) spotykamy zazwyczaj piekarniki metalowe, zmontowane z kilku kawałków blachy. Droższe grille posiadają najczęściej piekarniki z odlewu krzemowo-aluminiowego.

O ile grillując w upalne dni prawdopodobnie nie odczujemy różnicy w użytkowaniu jednego bądź drugiego, to już podczas sesji w chłodniejsze wieczory piekarnik metalowy może okazać się niewystarczający. Przy zimniejszym podmuchu wiatru cienki metal łatwo złapie zimno z otoczenia, co może przeszkodzić w odpowiednim rozgrzaniu grilla. Jeśl więc nie chcemy, żeby kaprysy pogody psuły nam przyjemność grillowania, warto rozważyć zakup grilla z piekarnikiem odlewanym

Przewaga odlewu nad metalem

Piekarniki odlewane mają nad metalowymi podwójną przewagę. Po pierwsze składają się z jednolitego odlewu a nie z łączonych elementów, które, narażone na rozszczelnienie, mogłyby przepuszczać temperaturę z zewnątrz. Po drugie materiał, z którego są wykonane – gruby stop krzemu i aluminium – nie tylko lepiej izoluje od czynników zewnętrznych, ale też równomierniej rozprowadza i lepiej utrzymuje temperaturę. Piekarnik odlewany odznacza się też większą trwałością niż metalowy. 

Co wybrać?

Podsumowując – przed podjęciem decyzji o zakupie grilla warto zastanowić się, jak często i w jakich warunkach pogodowych będziemy go używać. Jeśli planujemy urządzać sesje grillowe sporadycznie, głównie w upalne i bezwietrzne dni, grill z piekarnikiem metalowym powinien nam wystarczyć. Jeżeli jednak myślimy o częstym grillowaniu lub po prostu chcemy oszczędzić sobie niedogodności związanych z zawirowaniami pogody, powinniśmy rozważyć zakup grilla wyposażonego w piekarnik odlewany.  

 

Jaki ruszt? 

Rynek grilli gazowych oferuje trzy rodzaje rusztów. W najtańszych (do około 1500 zł) dostępnych na rynku modelach spotykamy się na ogół z rusztami z emaliowanej stali. Odznaczają się one drobną średnicą żeber i małą masą, co przekłada się na dosyć słabą absorbcję ciepła i brak trwałości. Ponadto emalia ma tendecje do złuszczania się, co skutkuje rdzewieniem rusztu.

Jeśli więc planujemy częste grillowanie, które ma nam dostarczyć efektywnie i równomiernie wypieczonych potraw, warto wziąć pod uwagę zakup droższego grilla, wyposażonego w ruszt żeliwny lub ze stali nierdzewnej. Który lepszy? Dobre pytanie, bowiem dyskusje nad wyższością jednych nad drugimi nie mają końca. Obie opcje mają swoich zagorzałych zwolenników. 

Żeliwo czy stal nierdzewna?

Zwolennicy rusztów żeliwnych swe przywiązanie do nich argumentują tym, iż żeliwo, ze względu na swą gęstość i masę, doskonale magazynuje ciepło na całej powierzchni. Efektem tego jest bardzo dobra dystrybucja ciepła i równomierne pieczenie potraw w całym obszarze grillowania. Żeliwo posiada ponadto mikro-pory, które zapewniają lepsze natłuszczenie rusztu. 

Odporność na przywieranie potraw daje rusztom żeliwnym porcelanowa emalia, którą pokryta jest ich powierzchnia. W przypadku rusztów ze stali nierdzewnej nieprzywieralność zapewnia sam materiał – stal nierdzewna, która ze względu na swe antykorozyjne właściwości, nie wchodzi w jakąkolwiek reakcję z żywnością. Nierdzewka również posiada bardzo dobre właściwości utrzymywania i dystrybuowania ciepła, które w przypadku zastosowania grubszych (7 mm) prętów nie ustępują żeliwu. Stal szlachetna jest ponadto łatwiejsza w pielęgnacji i bardziej odporna na pęknięcia. Nie wymaga pokrycia emalią, która z czasem mogłaby zacząć się łuszczyć.

Ważnym czynnikiem, mającym wpływ na na szybkość nagrzewania się rusztu, jest jego masa. W tym aspekcie ruszty żeliwne i ruszty ze stali szlachetnej są do siebie podobne. Dla zwiększenia masy kanadyjska firma Napoleon stosuje ruszty o nieco dłuższych prętach, które są wygięte w charakterystyczny kształt fali.  

Trudno jednoznacznie wskazać przewagę rusztu żeliwnego nad rusztem z nierdzewki (i odwrotnie) gdyż obydwa tworzywa mają swoje zalety. Za żeliwem przemawia jego wysoka zdolność do magazynowania ciepła, choć stal nierdzewna ma tę „umiejętność” również nieźle opanowaną, zwłaszcza przy zastosowaniu grubszych prętów żeber. Za rusztem ze stali nierdzewnej przemawia przede wszystkim jego trwałość i odporność na pęknięcia.  

Ruszty z możliwością stosowania wymiennych wkładów

Przy wyborze rusztu warto zatrzymać się nad jeszcze jedną kwestią. Mianowicie odpowiedzmy sobie na pytanie, do jakich celów będziemy używali grilla? Czy tylko do tradycyjnego opiekania kawałków mięs, czy do czegoś więcej? Trzeba bowiem pamiętać, że produkowane współcześnie grille gazowe umożliwiają przyrządzenie praktycznie wszystkich potraw, które można przygotować w domowej kuchni.

By otworzyć użytkownikom drzwi do świata kulinarnych eksperymentów, niektórzy producenci wyposażają swoje grille w ruszty z możliwością dopasowania wymiennych wkładów - garnków, patelni, woków, stojaków na kurczaka, a nawet gofrownic. W urządzeniach firmy Weber system ten nazywa się GBS (Gourmet Barbecue System), w Campingazie Modular Culinary, lecz ich zasada działania jest taka sama.  

Podstawą takiego systemu jest ruszt z wyjmowaną środkową częścią. Po jej wyjęciu, możemy umieścić w zamian dowolny z wymienionych wyżej wkładów. I tak w woku przyrządzimy dania kuchni azjatyckiej, na kamieniu do pieczenia upieczemy najlepszą na świecie pizzę, stojak na kurczaka posłuży nam do przygotowania soczystego drobiu, a gofrownica - gofrów lub tostów. Na patelni usmażymy warzywa lub jajecznicę, na płycie typu plancha - smaczne burgery. Stosując wymienne wkłady mamy możliwość przyrządzania na grillu wszystkiego, co tylko zechcemy.

Jeśli więc zamierzamy wyjść w przyszłości poza tradycyjne grillowanie mięs i otworzyć się na kuchenne rewolucje, warto pomyśleć o zakupie grilla wyposażonego w ruszt z możliwością wymiany wkładów. Nie jest to absolutnie niezbędne dla poszerzenia funkcjonalności grilla, bowiem na rynku bez problemu dostaniemy patelnie grillowe, kamienie do pizzy, płyty typu plancha i inne akcesoria, które, postawione bezpośrednio na tradycyjnym ruszcie, też spełnią swoje zadanie. Jednak w przypadku rusztów z wyjmowanymi wkładami używanie zamiennych naczyń jest wygodniejsze. Umieszczamy je bowiem w przeznaczonym dla nich miejscu, do którego są ściśle dopasowane, dzięki czemu mogą chłonąć ciepło bezpośrednio z ognia palników.  

Dodatkowe wyposażenie

W tym miejscu omówimy pokrótce dodatkowe funkcje, w jakie producenci wyposażają wyższe modele swoich grilli gazowych. W zależności od preferencji, jedni użytkownicy uznają je za przydatne lub wręcz niezbędne, inni zaś potraktują jak gadżety, do których nie warto dopłacać. Niemniej, planując zakup grilla, warto zapoznać się z najważniejszymi z nich.

Boczna kuchenka 

Prawie każdy dostępny dziś na rynku grill gazowy posiada boczne półki, które wpływają na wygodę użytkowania. Można na nich postawić wszystko, co jest niezbędne do udanej sesji: marynaty, przyprawy lub akcesoria. 

W niektórych modelach grilli jedna z bocznych półek kryje dodatkowy palnik, tworzący tzw. boczną kuchenkę. Jest to niewątpliwie udogodnienie, które może się przydać gdy zechcemy przyrządzić na przykład dodatki do dań, zagotować wodę, podgrzać sos lub skarmelizować cebulę. 

Strefa wysokiej temperatury

Niektóre modele grilli renomowanych producentów, takich jak Weber czy Napoleon, wyposażone są w tzw. strefę wysokiej temperatury. Mówiąc pokrótce, jest to wydzielone miejsce w obszarze grillowania, które potrafi wygenerować znacznie wyższą temperaturę niż pozostałe palniki. Strefa wysokiej temperatury może się przydać wówczas, gdy staniemy przed potrzebą przyrządzenia potraw wymagających wyższego poziomu ciepła. W przypadku niektórych dań, jak pizza czy grube soczyste steki, najlepsze efekty osiągniemy obrabiając je w wysokiej temperaturze. Dotyczy to również potraw z woka.  

Strefy wysokiej temperatury mogą wyglądać różnie, w zależności od technologii stosowanych przez konkretnych producentów. I tak w grillach firmy Weber strefa ta funkcjonuje pod nazwą Sear Station i opiera się na umieszczeniu między dwoma głównymi palnikami jednego dodatkowego. Po włączeniu wszystkich trzech siłą rzeczy uzyskamy w tym miejscu temperaturę trzykrotnie wyższą niż na reszcie powierzchni grillowej. W strefę Sear Station Weber wyposażył modele linii Spirit, Genesis i Summit.

Zgoła inaczej kwestię rozwiązuje kanadyjska firma Napoleon. W jej grillach strefa wysokiej temperatury, nazwana przez producenta Sizzle Zone, mieści się w bocznej kuchence wyposażonej w palnik na podczerwień, potrafiący w niespełna 30 sekund wygenerować temperaturę aż 800 stopni Celsjusza. Posiadają ją grille z następujących serii Napoleona: Rogue XT, Rogue SE, Prestige i Prestige PRO

Strefa wysokiej temperatury nie jest niezbędnym elementem grilla gazowego. Pamiętajmy jednak, że najlepszą pizzę i steki upieczemy właśnie w tej strefie.

Palnik do rożna

Obrotowy rożen to świetny dodatek do grilla gazowego. Opiekane na rożnie mięso jest w ciągłym ruchu, dzięki czemu każda jego część będzie tak samo soczysta i smaczna. Możliwość zamontowania rożna posiada większość dostępnych na rynku grilli więc by móc cieszyć się możliwościami, jakie daje obrotowy zestaw, w zupełności wystarczy nabyć któryś z podstawowych modeli znajdujących się w ofertach wiodących firm. Temperatura wygenerowana przez główne palniki tubowe w zupełności wystarczy do efefetywnego pieczenia.

W niektórych, droższych modelach, rożen opiekany jest dodatkowo za pomocą specjalnego tylnego palnika. Pozwala on na opiekanie kurczaka na całej długości, zapewniając równomierne przyrumienienie skórki.

Choć efektywne pieczenie na rożnie można uzyskać bazując wyłącznie na dolnych palnikach głównych, grill z tylnym palnikiem zapewni większą dokładność procesu opiekania.

Miejsce na butlę z gazem

By grill gazowy zadziałał, potrzebujemy do niego butli z gazem, którą z kolei musimy na czas grillowania gdzieś umieścić. Jeśli podczas sesji w ogrodzie nie chcemy potykać się o naszą butlę, warto się upewnić, czy kupowany grill posiada zintegrowane miejsce, gdzie moglibyśmy ją schować. Na szczęście większość dostępnych na rynku grilli takie miejsce posiada. Kosmetyczne różnice dotyczą jedynie sposobu, w jaki poszczególni producenci rozwiązują ten problem. 

I tak wszystkie grille firm Campingaz i Napoleon posiadają miejsce na butlę 11 kg w zintegrowanej szafce. 

Bardziej różnorodne rozwiązania stosuje firma Weber, która w swej ofercie posiada zarówno grille z szafkami, jak i modele charakteryzujące się otwartą konstrukcją. W szafkowych grillach linii Spirit butlę o wadze 5 lub 8 kg możemy bez problemu ukryć w szafce. W przypadku, gdybyśmy chcieli użyć butli 11-kilogramowej, możemy postawić ją na stopce pod boczną półką i osłonić specjalną siatką. 

 

Niektóre modele serii Spirit odznaczają się otwartą konstrukcją, co znaczy, że są pozbawione szafki. Butlę ustawiamy wówczas na bocznej stopce i mocujemy przy pomocy załączonego paska, a by nie rzucała się w oczy - możemy ją dodatkowo umieścić w pokrowcu. Podobnie jest we wszystkich modelach serii Genesis z tą różnicą, że tutaj butlę maskują zintegrowane osłony. 

Podsumowując: większość grilli ogrodowych ma możliwość ukrycia i zabezpieczenia butli z gazem na czas sesji grillowej. W modelach Campingaza i Napoleona bez problemu ukryjemy butlę w szafce. W grillach Webera, w zależności od konkretnego modelu i wielkości samej butli, możemy schować butlę w szafce lub umocować na stopce pod boczną półką. 

Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 2028 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-10
Top.
2024-08-21
Produkty zgodne z zamówieniem oraz szybko dostarczone Polecam
pixelpixel