+48 888 555 382 Godziny otwarcia: pon-pt 10:00- 18:00, sob 10:00- 14:00
2021-08-05

Grille na pellet - możliwości, plusy i minusy

Producenci prześcigają się w produkcji nowoczesnych grilli spełniających oczekiwania coraz bardziej wymagających użytkowników. Innowacyjne technologie mają przede wszystkim zwiększać wydajność, funkcjonalność oraz łatwość obsługi urządzeń, a także podnosić walory smakowe przygotowywanych potraw. Jedną z ciekawszych propozycji na rynku jest grill na pellet. Czym właściwie jest to urządzenie, jakie są jego możliwości, jakie wady i zalety?

Grill na pellet – co to?

Paliwo wsypywane jest do pojemnika magazynowego urządzenia, nazywanego lejem. W środku znajduje się specjalny ślimak, który podaje pellet do paleniska - dorzuca go odpowiednią ilość, by utrzymać żądaną temperaturę. Podczas palenia paliwo jest nieustannie ogrzewane. W ten sposób podgrzewa się komorę odpowiedzialną za rozprowadzenie ciepła. Urządzenie posiada również specjalnie zaprojektowany mechanizm, który samodzielnie dorzuca paliwo. Z kolei pellet to nic innego jak twardo zbite bloczki wykonane w stu procentach z drewna. Od lat używany do ocieplania budynków, stanowi oszczędne i efektywne, a także ekologiczne źródło paliwa. Należy bowiem do tzw. odnawialnych źródeł energii. Ponadto, dziś wyrób ten chętnie używany jest do wędzenia. Różne odmiany drzew nadają potrawom wyjątkowego aromatu.

Grill na pellet - możliwości

Urządzenie łączy w sobie wiele funkcji, których nie znajdziesz w innych, popularnych modelach. Dzięki starannie zaprojektowanej konstrukcji jest to swoista hybryda, która nie działa jak klasyczne grille węglowe, gazowe czy elektryczne i dzięki temu nadaje się nie tylko do grillowania i pieczenia, ale i np. powolnego wędzenia na gorąco. Drewniany pellet potrafi się tlić, emitując charakterystyczny aromat dymu drzewnego, a może też płonąć intensywnym płomieniem osiągając wydajność podobną jak grille gazowe.

Wady i zalety grilla na pellet

Dla wielu nowych użytkowników pierwsze spotkanie z urządzeniem może wydawać się nieco przytłaczające. Posiada ono o wiele więcej możliwości, co zmusza tradycyjnych miłośników barbeque do porzucenia dobrze im znanych nawyków i przyzwyczajeń podczas przygotowania ulubionych potraw. Niemniej jednak opanowanie jego obsługi nie zajmuje dużo czasu. Jeśli chodzi o zalety, jest to przede wszystkim ekologiczne rozwiązanie. W trakcie spalania unosi się znacznie mniej CO2 niż w wypadku spalania węgla. Co więcej, pellet należy do najłatwiejszych w użyciu paliw – nie zostawia dużo popiołu. Dzięki temu czyszczenie urządzenia jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Ponadto powstały w wyniku spalania popiół można śmiało wykorzystać jako nawóz mineralny, np. w ogrodzie. Kolejną zaletą tego urządzenia jest fakt, że możesz dowolnie regulować temperaturę - z łatwością przygotujesz potrawy zgodnie z własnymi preferencjami. Co więcej, grille na pellet wyróżniają się dużą rozpiętością temperatur - od niskich 70-80 stopni, do bardzo wysokich, wynoszących nawet 350 stopni Celsjusza.

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 2002 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-25
Wszystko na piątkę z plusem
2024-07-16
Zamówienie dostawa szybko zrealizowana.. Myślę już o następnym zleceniu.Pozdrawiam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel