2022-05-26 Grillowanie na innowacyjnych, dwustronnych rusztach Flav-R-Cast Broil King |
Marka Broil King oferuje swoim klientom szeroki asortyment grilli i akcesoriów do grillowania – wszystko po to, aby każdy mógł poczuć się jak prawdziwy Grill Master. Jak wiadomo, ruszt to jeden z najważniejszych elementów grilla gazowego, który gwarantuje przygotowanie smacznych potraw. Marka Broil King w oparciu o najnowsze technologie stworzyła unikalne, dwustronne ruszty Flav-R-Cast. Ruszty te nie tylko pozwalają wykorzystać w pełni potencjał grilli marki Broil King, ale również gwarantują uzyskanie znakomitych dań za każdym razem. Czym jest dwustronny ruszt i co wyróżnia go spośród innych rusztów znajdujących się na rynku? Rusz Flav-R-Cast marki Broil King ma dwustronną budowę, posiada stronę rynienkową oraz stożkową. Każda ze stron ma swoje unikalne właściwości i pozwala na grillowanie zupełnie innych potraw. Strona stożkowa posiada dachową konstrukcję i diamentowy wzór. Została ona tak zaprojektowana, aby podczas grillowania skapujący tłuszcz, marynaty i soki miały dużo czasu, aby odparować do grillowanej potrawy. To właśnie dzięki takiemu rozwiązaniu podczas grillowania możemy uzyskać fantastyczny, charakterystyczny smak BBQ. W trakcie grillowania na stronie stożkowej dochodzi do karmelizacji oraz reakcji Maliarda, dzięki czemu zmienia się struktura potrawy i pogłębia smak. Kontakt potrawy z rozgrzanym rusztem na stronie stożkowej jest mniejszy niż w przypadku strony rynienkowej i pozwala na utworzenie pożądanego wzoru kratki na każdej potrawie. Dzięki zastosowaniu strony stożkowej potrawy nie będą się przypalać ani przywierać do rozgrzanego rusztu. W przypadku strony stożkowej powierzchnia, która odbiera ciepło od palników jest znacznie większa, co sprawia, że na stożku rusztu uzyskamy największą moc grzewczą. Strona stożkowa jest idealna do przygotowywania steków, ale z powodzeniem możemy jej użyć również do grillowania kurczaka czy też jagnięciny. Strona rynienkowa posiada mniejsze odstępy pomiędzy poszczególnymi żeberkami. Odległość ta wynosi zaledwie 6mm i to właśnie dzięki takiej konstrukcji mniejsze kawałki warzyw czy też mięs nie będą wpadały pod ruszt. Strona rynienkowa pozwala na przygotowanie także bardzo delikatnych dań, bowiem powierzchnia styku potrawy z rusztem jest tutaj większa niż w przypadku strony stożkowej. Ruszt będzie wspaniale podtrzymywał potrawę i nadawał jej wspaniałego smaku i aromatu. W poszczególnych rynienkach rusztu będą gromadziły się soki, tłuszcze i marynaty skapujące z potraw, które podczas grillowania odparują do podpiekanych dań. Na stronie rynienkowej możemy przygotować burgery, karkówkę, owoce morza, ryby, grillowane sery a także inne drobne potrawy i warzywa! Ułożenie rusztów w pozycji rynienkowej pozwala także na podduszanie potraw. Jednym słowem strona rynienkowa daje lepsze odprowadzenie tłuszczu, pozwala zachować soczystość potraw oraz gwarantuje mnóstwo możliwości na stworzenie aromatycznych dań. Dwustronne ruszty Flav-R-Cast zastosowane w wybranych modelach grilli gazowych marki Broil King to nie jedyna przestrzeń, na której stworzymy wspaniałe potrawy! Grille marki Broil King zostały wyposażone w górny ruszt do podgrzewania, czyli inaczej mówiąc w górną półkę. Na górnej półce uzyskamy niższą temperaturę niż na ruszcie głównym i zaobserwujemy coś w rodzaju pieczenia konwekcyjnego, z jakim spotykamy się w tradycyjnym piekarniku. Potrawy nie mają bezpośredniego kontaktu z płomieniem, lecz są jedynie delikatnie podpiekane. Na górnym ruszcie możemy przygotować kaszankę, kiełbasę, podgrzać bułki do burgerów lub podpiec grillowane warzywa. Górna półka to mnóstwo możliwości – wszystko zależy jedynie od nas. Dzięki rusztowi do podgrzewania możemy także utrzymać w cieple potrawy, które będą czekały na spóźnionych gości. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które sprawia, że grillowanie staje się jeszcze przyjemniejsze. |