2017-08-02 JAK GOTOWAĆ W SZYBKOWARZE? |
Szybkowar to niezwykle praktyczne wyposażenie każdej kuchni. Jego największymi zaletami jest możliwość skrócenia czasu gotowania, oszczędność energii i znacznie zdrowsze posiłki. Przygotowywane w szybkowarze dania nie tracą cennych minerałów oraz witamin, zapewniając domownikom dietę bogatszą w ważne dla zdrowia substancje odżywcze. Jak jednak używać szybkowaru, aby idealnie spełniał swoje zadanie w kuchni? Jaki szybkowar wybrać?Wszystkie szybkowary działają na podobnej zasadzie. Szczelna konstrukcja powoduje, że podczas gotowania rośnie ciśnienie wewnątrz naczynia, powodując wzrost temperatury wrzenia wody, co przyspiesza znacząco proces obróbki termicznej. Ze względu na konieczność zachowania szczelności, warto zawsze wybierać urządzenia wysokiej jakości. Dla wygody i bezpieczeństwa warto także zdecydować się na nowoczesny szybkowar z bezobsługowymi zaworami pary i czytelnym wskaźnikiem temperatury. Takie parametry zapewnia na przykład doskonały szybkowar Econtrol 6,5 l firmy Silit, który dodatkowo posiada bardzo funkcjonalny system regulacji i może być używany na kuchenkach indukcyjnych. Zapewni on wysoki komfort gotowania i możliwość wyposażenia go w wygodny i higieniczny wkład porcelanowy 21 cm. Chcąc zapewnić sobie łatwość czyszczenia i pewność, że zakupione urządzenie będzie trwałe i odporne na zarysowania, warto postawić na innowacyjny szybkowar 6,5 litra z serii Vision firmy Silit. Został wykonany z materiału e30, który jest tworzywem niezwykle wytrzymałym, higienicznym i antyalergicznym – nie ma w nim powodującego uczulenia niklu. Jak prawidłowo używać szybkowaru?Większość zasad używania naczyń ciśnieniowych określa instrukcja oraz przepisy. Podstawową zasadą jest zatem uważna lektura i ścisłe trzymanie się zaleceń. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy przepis każe ustawić szybkowar na stojaku i jaka ilość wody powinna zostać nalana do naczynia. Przed przystąpieniem do gotowania sprawdzamy pod światło czy otwór w pokrywie szybkowaru jest drożny. Przed zamknięciem należy upewnić się czy pokrywka dokładnie przylega do krawędzi naczynia. Jeżeli urządzenie jest szczelne to po postawieniu go na kuchence, wskazówka regulatora ciśnienia powinna zacząć drgać. Czas gotowania należy zacząć w momencie, w którym temperatura pary się ustabilizuje. Poznać można to po tym, że wskazówka regulatora zaczyna płynnie poruszać się w górę i w dół – oznacza to, że szybkowar osiągnął odpowiednie ciśnienie i temperaturę. Każdy przepis powinien zawierać instrukcje dotyczące czasu gotowania i ewentualnej konieczności redukcji ciśnienia do zadanego poziomu. Po zakończeniu gotowania, należy otworzyć otwór wentylacyjny w pokrywie i zaczekać aż ciśnienie wewnątrz obniży się do bezpiecznego poziomu. W tym momencie można już bezpiecznie zdjąć pokrywę. Nie należy nigdy zdejmować pokrywy przed redukcją ciśnienia wewnątrz naczynia. Jest to niebezpiecznie, a sam proces uwalniania ciśnienia jest bardzo często ważną częścią gotowania potraw. Redukcje można przyspieszyć poprzez umieszczenie szybkowaru w zlewie i zalania pokrywki zimną wodą. W czasie tej czynności należy trzymać naczynie tak, aby woda nie zalewała wentyla. Nie wolno jednak wykonywać schładzania wodą w przypadku szybkowarów elektrycznych – ten sposób zarezerwowany jest jedynie dla urządzeń podgrzewanych na kuchenkach. |