Jak działa maszyna do piwa?
Jak działa maszyna do piwa?
Maszyna do piwa to jedno urządzenie, obejmujące trzy odrębne procesy:
fermentację, filtrację i butelkowanie. Ta metoda warzenia piwa została
opracowana przez profesjonalnych browarników, którzy dodatkowo zajmują się
projektowaniem i konstruowaniem mini browarów, i którzy doskonale znają się na
tej sztuce. Stworzyli oni mieszanki piwne dla tych, którzy chcą szybko uwarzyć
doskonałe piwo w domu bez zbędnego przygotowania, z wyjątkiem dolewania wody do
zbiornika. Zbiornik w naszej maszynie jest całkowicie szczelny i chroni
zawartość przed dostaniem się powietrza i czynników zewnętrznych.
Proces warzenia piwa
Produkcja piwa, zwłaszcza w warunkach domowych, była skomplikowanym procesem,
który wcześniej był realizowany poprzez wiele skomplikowanych czynności.
Zastosowanie coraz nowocześniejszych rozwiązań i materiałów oraz ciągłe
doskonalenie technologii w maszynie do piwa skomplikowaną i męczącą sztukę
zmieniło w naprawdę łatwy i prosty proces składający się z trzech etapów.
Do szczelnej beczki maszyny do piwa należy wlać wodę.
Do środka od razu wsypać przygotowaną naturalną mieszankę piwną.
Zamknąć maszynę do piwa i czekać od 7 do 10 dni. (Tak, oczekiwanie jest
najtrudniejszą częścią całego procesu.)
Najważniejsza część naszego systemu warzenia piwa to specjalnie wyprodukowane
dla naszej firmy, naturalne mieszanki piwne, które stworzone zostały przez
naukowców i inżynierów piwowarstwa - tych samych, którzy stworzyli system mini
wytwórni piwa. W maszynie do piwa zmontowany został zawór redukcji ciśnienia,
który utrzymuje je na stałym poziomie. Jest także zintegrowany przyrząd do
dopełnienia dwutlenku węgla i system butelkowania piwa. Całą resztę pracy
maszyna do piwa wykonuje sama, dlatego warzenie piwa w domu staje się łatwe i
nieskomplikowana. Na koniec procesu można dodać do naturalnie powstałego,
dododatkową ilość dwutlenku węgla, używając dołączone naboje. Teraz będzie można
wlać sobie świeże, gazowane piwo z pianką prosto z beczki.
Fazy dojrzewania piwa
Etap pierwszy - fermentacja.
Zasadniczo proces dojrzewania piwa składa się z dwóch etapów. Pierwsza faza
nazywana jest fermentacją i rozpoczyna się natychmiast po włożeniu mieszanki
piwnej oraz drożdży do beczki i jej szczelnym zamknięciu. Następnie przez okres
od trzech do pięciu dni najlepiej przechowywać maszynę do piwa w temperaturze
pokojowej. Podczas, gdy mieszanka piwna w maszynie do piwa fermentuje, nie
zaleca się dodawania dwutlenku węgla, może to spowodować zwolnienie procesu
fermentacji. W kolejnej fazie dwutlenek węgla zaczyna wydzielać się w sposób
naturalny.
Wskazówka: aby uzyskać najlepsze wyniki, w trakcie fermentacji maszynę do piwa
należy przechowywać w temperaturze 20-23 stopni Celsjusza.
Etap drugi - filtracja.
Kolejny etap to filtracja. Zaczyna się pomiędzy trzecim a piątym dniem procesu
produkcji piwa. W tym czasie faza przygotowywania piwa musi zmienić temperaturę
i maszynę do piwa należy wstawić do lodówki, ponieważ w chłodnym otoczeniu
proces filtracji zachodzi dużo szybciej. Faza ta trwa od 4 do 5 dni, naturalnie
wytworzony dwutlenek węgla zostaje absorbowany przez ciecz i zaczyna się proces
filtracji.
Wskazówka: gdy podczas naturalnego wydzielania się dwutleneku węgla piwo
przechowywane jest w niższej temperaturze, filtruje się znacznie szybciej i
efektywniej absorbuje dwutlenek węgla. Należy przechowywać piwo w temperaturze
1–4 stopni Celsjusza. Niska temperatura zatrzymuje proces fermentacji i pozwala
piwu się wyklarować.
Można również wpływać na smak piwa podczas procesu filtracji dodając dwutlenek
węgla. Można to zrobić po zakończeniu procesu warzenia piwa (ale nigdy przed) -
otrzyma się wówczas oczekiwany poziom bąbelków w piwie.
Uwaga: Należy unikać wysokiego ciśnienia w beczce. Niebezpieczne ciśnienie,
większe niż 20psi zaznaczono na manometrze na kolor czerwony.
Maszyna do piwa – to proces biologiczny
W przeciwieństwie do innych urządzeń tego typu, nasza maszyna do piwa daje Ci
wolność, gdy proces warzenia piwa dojdzie do końca. Produkując piwo zdobywa się
doświadczenie, przechodzi do kolejnych mieszanek piwnych, zmienia strategię
swojej produkcji, wszystko po to aby osiągnąć naprawdę unikalny i zadowalający
rezultat.
Proces warzenia piwa z maszyną do piwa może być bardzo prosty i twórczy -
wszystko zależy do Ciebie. Natomiast fakt, że można całkowicie kontrolować swój
własny proces warzenia piwa, jest tylko jedną z wielu zalet maszyny do piwa.
Jest to po prostu najlepszy sposób na produkcję piwa w domu, w całkowicie
zamkniętym systemie.