Jakie rodzaje drewna do wędzenia jakich mięs?

2017-01-26

Dobór odpowiedniego drewna do wędzenia ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego – koloru, aromatu i smaku przygotowywanych mięs. Niektóre gatunki drewna lepiej sprawdzają się przy wędzeniu drobiu, inne nadają wołowinie szlachetnego charakteru – jak jednak wybrać ten najlepszy rodzaj? W Polsce do wędzenia używa się pozbawionego kory drewna z drzew liściastych oraz zrębków drzew owocowych – jakiego efektu możemy spodziewać się po konkretnych gatunkach?

Wędzenie na drewnie olchowym

Olcha jest jednym z najczęściej stosowanych rodzajów drewna do wędzenia w Polsce. Najlepiej nadaje się do przygotowywania ryb i owoców morza, ale z racji swojej delikatności bywa także powszechnie używana do wędzenia drobiu i czerwonego mięsa – wołowiny, baraniny i wieprzowiny. Dym z drewna olchowego nadaje wędzonkom piękny, ciemnożółty lub jasnobrązowy kolor.

Wędzenie na drewnie akacjowym

Wykorzystanie drewna akacjowego pozwala uzyskać znacznie jaśniejszy kolor mięsa – produkty poddawane takiemu procesowi zabarwiają się na ładny, cytrynowy kolor. Bardzo delikatny aromat i dymny posmak sprawiają, że na drewnie akacjowym najlepiej wędzić wieprzowinę oraz drób.

Wędzenie na drewnie dębowym

Drewno dębowe jest bardzo cenione przez osoby lubiące intensywny smak wędzonek. Drewno z dębu czerwonego doskonale sprawdza się w przypadku przyrządzania dziczyzny i nadaje jej bardzo mocny, brązowy kolor. Delikatniejszy posmak i barwę nada mięsu dym z dębu białego, który idealnie nadaje się do wędzenia drobiu, ryb i mięsa wołowego.

Wędzenie na drewnie jesionowym

To kolejny – po dębowym – gatunek drewna, który z powodzeniem może być używany do przygotowywania dziczyzny. Nadaje on mięsu specyficzny, dość ostry posmak, który ma wielu amatorów, nie tylko wśród myśliwych. Na jesionie można przyrządzać również wspaniałe wędzonki z mięsa drobiowego lub wieprzowiny, którym nada on piękną, złocistą barwę.

Wędzenie na drewnie jabłoni i wiśni

Wędzonki przygotowywane na dymie z drewna jabłoni i wiśni mają bardzo podobny smak, aromat i kolor. Jedyna różnica leży w nutce specyficznej goryczki, którą zyskujemy używając zrębków wiśniowych. Oba gatunki drewna dobrze sprawdzają się w przygotowywaniu wędzonek drobiowych i nadają mięsu barwę ciemnobrązową.

Wędzenie na drewnie orzechowym

Orzechowy dym wyróżnia się tym, że nadaje mięsom bardzo charakterystyczny, garbnikowy posmak. Jest wielu amatorów wędzenia na orzechu, a znawcy twierdzą, że najlepsze efekty uzyskuje się z mięsem drobiowym i rybami. Gotowe wędzonki zabarwią się na bardzo ładny, ciemnożółty kolor.

Wędzenie na drewnie bukowym

Drewno bukowe jest bardzo uniwersalne – w praktyce można używać go do przygotowywania wędzonek z każdego rodzaju mięsa. Prawdziwi koneserzy wędzonek zalecają je jednak głównie do jagnięciny i drobiu. Dzięki dymowi z buczyny można uzyskać smakowity, cytrynowy kolor i dość intensywny aromat.

Wędzenie na drewnie z gruszy

Drewno z gruszy jest idealne do przygotowywania wędzonek drobiowych. Tym, co wyróżnia ten gatunek drewna jest ciemnoczerwony, winny kolor, który dym nadaje mięsu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel