2017-08-01

KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI – ŹRÓDŁO INSPIRACJI

Grillowanie i wędzenie żywności to znacznie więcej niż tylko sposób na przygotowywanie posiłków. Bardzo często zdarza się, że kupno prostego, węglowego grilla na działkę to początek prawdziwej przygody. Dla każdego smakosza własny grill, palenisko, kociołek i wędzarnia to rzeczywisty powód do dumy i sposób na realizowanie swych kulinarnych pasji. Największym wrogiem każdego hobby jest jednak rutyna, której główną przyczyną jest brak nowych pomysłów na oryginalne potrawy. Na szczęście istnieje bardzo łatwe rozwiązanie tego problemu – wystarczy dobra książka z przepisami. Świeże idee i wyzwania pozwolą na nowo odkryć radość z przyrządzania smacznych potraw i sprawią, że zaproszeni goście będą zachwyceni całkowicie nowym menu.



Książki z przepisami na potrawy z kociołka



Grillowanie mięs i warzyw to nie jedyna metoda przyrządzania pysznych potraw na działce czy biwaku. Gdy marzy się nam odrobina oddechu od klasycznej kiełbasy czy kurczaka z rusztu, warto zastanowić się nad zakupem kociołka, w którym można przygotowywać wiele niezwykle smacznych potraw. Liczba miłośników dań z kociołka nieustannie rośnie, między innymi z tego powodu, że coraz łatwiej zdobyć specjalistyczne książki z przepisami. Jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć w Polsce interesujące propozycje na tego typu potrawy, ale aktualnie na rynku jest już kilka bardzo ciekawych pozycji. Dla każdego miłośnika potraw z kociołka obowiązkowym tytułem jest z pewnością „Kociołkowanie po polsku – sprawdzone przepisy” Ewy Hangel – można w niej znaleźć 120 pięknie ilustrowanych stron i mnóstwo pomysłów na niecodzienne menu. Weganie i wegetarianie powinny sięgnąć po inną książkę tej autorki – „Vege kociołkowanie”– w której znajdują się przepisy na dania z kociołka, do których nie potrzebne są żadne produkty pochodzenia zwierzęcego.



Książki z przepisami - wędzenie bez tajemnic



Samodzielne przygotowywanie wędzonek to niezwykle satysfakcjonujące zajęcie – oczywiście pod warunkiem, że można liczyć na doskonałe efekty w postaci idealnie uwędzonych mięs czy kiełbas. W sztuce wędzenia niezwykle ważną kwestią jest teoria – dobór odpowiedniej temperatury, czasu i gatunku drewna. Przed rozpoczęciem swojej przygody z wędzeniem warto znaleźć podręcznik, w którym zagadnienia te zostaną bardzo szczegółowo wyjaśnione. Jedną z ciekawszych pozycji jest z pewnością „Domowe wędzenie żywności” Warrena R. Andersona, która stanowi prawdziwe kompendium wiedzy na temat wędzenia różnych produktów. W książce można znaleźć porady dotyczące wędzenia mięs i kiełbas oraz bardziej egzotycznych produktów – serów, orzechów czy krewetek. Miłośnicy ryb powinni rozszerzyć swoją biblioteczkę o książkę Egona Bindera „Domowe wędzenie ryb”, która wyjaśnia cały proces od A do Z.



Garnek rzymski – przypisy dla miłośników zdrowego i smacznego jedzenia



Ciekawym sposobem na złamanie rutyny związanej z przyrządzeniem dań dla rodziny lub zaproszonych gości może być też wykorzystanie ceramicznego garnka rzymskiego. W przypadku tego naczynia dobry poradnik to podstawa, gdyż aby uzyskać doskonałe efekty, trzeba nauczyć się kilku zasad. Bardzo szczegółowo wyjaśnia je Ewa Hangel w swojej książce „Garnek rzymski – 80 zdrowych i pysznych przepisów”. Ta publikacja to aż 142 strony rzetelnych porad i duży zbiór sprawdzonych receptur. Stanowi więc obowiązkową pozycję na półce każdej osoby, która postanawia nauczyć się korzystać z tego niezwykłego naczynia.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel