Kamień do steków - jak to działa?

2017-01-30

Przygotowywanie dań na gorącym kamieniu kojarzy się zwykle jedynie z pizzą. Czy jednak wykorzystanie kamiennej płyty pozwala również na przygotowywanie innych, zachwycających dań. Jak pokazuje praktyka – zdecydowanie tak. Najlepszym przykładem jest tutaj kamień do steków – akcesorium, które cieszy się coraz większym powodzeniem wśród miłośników grillowania. Czy warto zainteresować się takim dodatkiem i co daje jego używanie?

Dlaczego warto przygotowywać steki na kamieniu?

Grillowanie w Polsce to już praktycznie tradycyjny sposób spędzania wolnego czasu na działce lub w ogrodzie. Na początku królowały klasyczne kiełbaski i kaszanki, ale z czasem miłośnicy sztuki grillowania zaczęli sięgać po coraz bardziej wymyślne i wykwintne potrawy. Jednym z dań, które stało się prawdziwym hitem są właśnie steki – niestety nie zawsze wychodzą one tak dobrze, jak w restauracji. Wielu fanów grillowania skarży się, że ich mięso zawsze jest suche i twarde – brak mu soczystości i tej wspaniałej konsystencji, którą tak doceniają koneserzy dobrej kuchni. Na forach i stronach o tematyce kulinarnej spotkać można się z opinią, że wina stoi po stronie słabej jakości mięsa, ale nie zawsze jest to prawda. Dobrze przygotowany stek musi być odpowiednio smażony - bez prawidłowej obróbki, nawet karkówka pierwszego gatunku zamienić może się w coś, co bardziej przypominać będzie podeszwę niż soczysty stek.

Kamień do steków pomoże rozwiązać ten problem – dzięki jego właściwościom, przyrządzenie idealnych steków będzie w zasięgu ręki każdego pasjonata doskonałego jedzenia.

Jak działa kamień do steków?

Kamień do smażenia steków ma postać płytki wykonanej z naturalnego kamienia – najczęściej spotkać można modele wykonane z granitu. Kamienie mogą mieć różne wymiary i kształty. Wielkość i forma nie ma tutaj jednak większego znaczenia – trzeba jedynie zadbać aby konkretna płytka była dobrze dopasowana do rozmiarów rusztu. Kamień cechuje się bardzo dobrymi właściwościami kumulacji ciepła i doskonale oddaje je smażonemu stekowi. Płytka oddaje ciepło całą swoją powierzchnią, gwarantując równomierne wysmażenie mięsa. Granit nagrzewa się do wysokiej temperatury, dzięki czemu podczas smażenia zamyka pory w steku, co pozwala zatrzymać wewnątrz wszystkie soki i nie dopuścić do przesuszenia mięsa. Trudno uzyskać taki efekt na klasycznym ruszcie.

Czy smażenie na kamieniu do steków ma wady?

W praktyce jedyną niedogodnością związaną z tą metodą grillowania jest konieczność czyszczenia dodatkowego elementu, czyli samego kamienia. Poza tym trudno wymienić tu jakiekolwiek wady – kamień do steków nie jest duży, bardzo ciężki lub trudny w użytkowaniu. Do przyrządzania steków z jego pomocą trzeba troszkę przywyknąć, gdyż gorąca powierzchnia granitu smaży mięso w naprawdę ekspresowym tempie i trzeba uważać, aby po prostu nie trzymać steku na kamieniu zbyt długo. Poza tym, używanie kamienia do steków ma same zalety, z których największymi będą lepsza jakość, smak i konsystencja mięsa oraz szczere wyrazy uznania od zaproszonych na grilla gości.

Kamień do steków - jak to działa?


Przygotowywanie dań na gorącym kamieniu kojarzy się zwykle jedynie z pizzą. Czy jednak wykorzystanie kamiennej płyty pozwala również na przygotowywanie innych, zachwycających dań. Jak pokazuje praktyka – zdecydowanie tak. Najlepszym przykładem jest tutaj kamień do steków – akcesorium, które cieszy się coraz większym powodzeniem wśród miłośników grillowania. Czy warto zainteresować się takim dodatkiem i co daje jego używanie?

Dlaczego warto przygotowywać steki na kamieniu?

Grillowanie w Polsce to już praktycznie tradycyjny sposób spędzania wolnego czasu na działce lub w ogrodzie. Na początku królowały klasyczne kiełbaski i kaszanki, ale z czasem miłośnicy sztuki grillowania zaczęli sięgać po coraz bardziej wymyślne i wykwintne potrawy. Jednym z dań, które stało się prawdziwym hitem są właśnie steki – niestety nie zawsze wychodzą one tak dobrze, jak w restauracji. Wielu fanów grillowania skarży się, że ich mięso zawsze jest suche i twarde – brak mu soczystości i tej wspaniałej konsystencji, którą tak doceniają koneserzy dobrej kuchni. Na forach i stronach o tematyce kulinarnej spotkać można się z opinią, że wina stoi po stronie słabej jakości mięsa, ale nie zawsze jest to prawda. Dobrze przygotowany stek musi być odpowiednio smażony - bez prawidłowej obróbki, nawet karkówka pierwszego gatunku zamienić może się w coś, co bardziej przypominać będzie podeszwę niż soczysty stek.

Kamień do steków pomoże rozwiązać ten problem – dzięki jego właściwościom, przyrządzenie idealnych steków będzie w zasięgu ręki każdego pasjonata doskonałego jedzenia.

Jak działa kamień do steków?

Kamień do smażenia steków ma postać płytki wykonanej z naturalnego kamienia – najczęściej spotkać można modele wykonane z granitu. Kamienie mogą mieć różne wymiary i kształty. Wielkość i forma nie ma tutaj jednak większego znaczenia – trzeba jedynie zadbać aby konkretna płytka była dobrze dopasowana do rozmiarów rusztu. Kamień cechuje się bardzo dobrymi właściwościami kumulacji ciepła i doskonale oddaje je smażonemu stekowi. Płytka oddaje ciepło całą swoją powierzchnią, gwarantując równomierne wysmażenie mięsa. Granit nagrzewa się do wysokiej temperatury, dzięki czemu podczas smażenia zamyka pory w steku, co pozwala zatrzymać wewnątrz wszystkie soki i nie dopuścić do przesuszenia mięsa. Trudno uzyskać taki efekt na klasycznym ruszcie.

Czy smażenie na kamieniu do steków ma wady?

W praktyce jedyną niedogodnością związaną z tą metodą grillowania jest konieczność czyszczenia dodatkowego elementu, czyli samego kamienia. Poza tym trudno wymienić tu jakiekolwiek wady – kamień do steków nie jest duży, bardzo ciężki lub trudny w użytkowaniu. Do przyrządzania steków z jego pomocą trzeba troszkę przywyknąć, gdyż gorąca powierzchnia granitu smaży mięso w naprawdę ekspresowym tempie i trzeba uważać, aby po prostu nie trzymać steku na kamieniu zbyt długo. Poza tym, używanie kamienia do steków ma same zalety, z których największymi będą lepsza jakość, smak i konsystencja mięsa oraz szczere wyrazy uznania od zaproszonych na grilla gości.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel