Od czego rozpocząć sezon grillowy?

2017-04-06
Początek sezonu grillowego to nie tylko przyjemność – to także nie lada wyzwanie! Nim na dobre zrobi się ciepło, należy poczynić odpowiednie przygotowania, by móc zaprosić znajomych oraz grillować w gronie rodzinnym. Rozpoczęcie sezonu grillowego to świetna okazja na reorganizację oraz posprzątanie stanowiska grillowego i przestrzeni jadalnej. Najważniejsze jest jednak wyczyszczenie sprzętu kulinarnego, a także dokładne sprawdzenie miejsca paleniska pod kątem bezpieczeństwa i higieny. Warto zainwestować czas w przejrzenie akcesoriów i dokładne oględziny grilla.

Przegląd kącika grillowego i części jadalno-wypoczynkowej

W pierwszej kolejności musimy sprawdzić stan mebli ogrodowych i wyposażenia tarasu lub altany. Dotyczy to także oświetlenia, sztućców i odpowiednich naczyń do spożywania posiłków. Gdy posprzątamy i upewnimy się co do stanu technicznego wyposażenia, należy rzucić okiem na otoczenie grilla. Każdego roku trzeba dbać o to, by żar paleniska nie sięgał roślinności. Grill powinien stać nieco oddalony od elementów drewnianych i ozdób, nawet pojedyncze iskry są bowiem w stanie zaprószyć ogień.

Samodzielny przegląd techniczny i czyszczenie grilla



Zadbany i czysty grill to warunek konieczny dobrego rozpoczęcia sezonu grillowego. Posiadacze kompaktowego grilla węglowego, elektrycznego lub gazowego z pewnością mają mniej zmartwień w tej kwestii. W przypadku grilla betonowego należy co jakiś czas sprawdzać, czy w wyniku intensywnej eksploatacji, naprężeń termicznych lub warunków atmosferycznych nie doszło do pęknięć i ubytków obudowy, a przede wszystkim jego wnętrza. Istotnym elementem przygotowań jest także sprawdzenie komina oraz okapu. Nic nie powinno zaburzać wolnego odprowadzania dymu, zaś na ścianach komina nie powinno być grubej warstwy sadzy.

Osoby, które zakończyły poprzedni sezon dokładnym czyszczeniem paleniska i okapu oszczędziły sobie niepotrzebnego trudu czyszczenia zaschniętych zanieczyszczeń. Aby nie uszkodzić i nie zarysować rusztu oraz elementów grilla, powinno się stosować delikatne ścierki i specjalne płyny do czyszczenia rusztu i powierzchni metalowych lub ceramicznych, które są dostępne w sklepie. Dobrze sprawdza się także tradycyjna ciepła woda z mydłem i dodatkiem octu.

Przypomnijmy sobie najważniejsze zasady zdrowego i bezpiecznego grillowania



Warzywa i grzyby przed obróbką należy dokładnie myć i przyrządzać czystymi dłońmi. Przygotowane do grillowania potrawy nie powinny stać w słońcu i cieple dłużej niż przez godzinę. Warto zadbać o to, by nie interesowały się nimi owady i zwierzęta. Ogień należy rozpalać cierpliwie, by powstały żar równomiernie strawił wszystkie węgielki do końca grillowania. Nie ma co przesadzać z rozpałką, przeważnie wystarczy użyć wyłącznie ekologicznej i umiejętnie ułożyć paliwo. Ruszt z potrawami ustawiamy na tyle wysoko, by nie sięgał go płomień, bowiem jedzenie będzie ponadpalane i nierównomiernie przyrządzone.

Uzupełnienie akcesoriów i zainwestowanie w nowy udany sezon grillowania



W sklepie dostępne są dziesiątki rodzajów wytrzymałych akcesoriów umożliwiających i ułatwiających zdrowe, higieniczne grillowanie. Warto zastanowić się nad zapasem aluminiowych tacek, akcesoriami do czyszczenia sprzętu oraz żaroodpornymi rękawiczkami i fartuchem, które pomogą nam pewniej i bezpiecznej operować przy palenisku.

Zaimponuj swojej rodzinie oraz znajomym – zainwestuj w profesjonalne akcesoria pozwalające na fachowe przyrządzanie wyśmienitych potraw. Z pewnością przydadzą się także książki z przepisami i poradami ekspertów, które zainspirują kulinarne dokonania w nowym sezonie grillowym. A może pójdziesz na całość i sprawisz sobie lepiej wyposażony grill, który całkowicie odmieni oblicze twojego osobistego kącika grillowego?
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel