Od czego zacząć wędzenie?

2016-12-28

Wędzone produkty wracają na stoły Polaków. Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnych wędzarń ogrodowych, z których mogą korzystać przez cały rok. Nic dziwnego, to nie tylko zdrowa alternatywa, ale też fascynujące, dające ogromną satysfakcję hobby. Wiele osób pyta jednak: jak zacząć wędzić?

Dlaczego warto wędzić?

Niespełna trzydzieści lat temu sklepy mięsne zaczęły pękać w szwach. Rynek zalały produkty, o których wcześniej można było sobie tylko pomarzyć lub jadło je się co najwyżej kilka razy do roku. Po kilkunastu latach entuzjazm opuścił jednak Polaków. Okazało się, że szybka, masowa produkcja, chociaż potrafi zaopatrzyć w wędliny całe rzesze ludzi, niekoniecznie dostarcza produkty wysokiej jakości. Coraz częściej zaczęło się słyszeć o niezdrowych konserwantach, ulepszaczach czy szynkach, w których głównym składnikiem jest (w najlepszym razie!) woda. Wróciła tęsknota za dawnymi smakami, prawdziwym mięsem oraz serami z wędzarni. Niektórzy kupują je u zaufanych wędzarzy, inni wędzą je sami. Nie chodzi jednak wyłącznie o smak. Dym ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, a to wystarczający argument dla coraz bardziej zainteresowanych zdrową żywnością Polaków.

Jaka wędzarnia najlepsza na początek?

Różnica między typami wędzarń jest ogromna, zarówno jeśli chodzi o ich konstrukcję, jak i efekty smakowe. Nie ma jednak znaczenia, czy dopiero zaczynasz wędzić, czy robisz to już od dawna. Jeśli dysponujesz sporą ilością pieniędzy oraz miejsca za domem, możesz zdecydować się na budowę własnej wędzarni. Jeśli Twój budżet jest skromniejszy niż kilkanaście tysięcy warto zdecydować się na gotowe wędzarnie. Dzięki takim urządzeniom Twoje wędzonki będą bardziej zróżnicowane, zaoszczędzisz dużo czasu i uzyskasz smaki o których marzyłeś.

Modele, takie jak np. Wędzarnie Bradley Countertop, nadają się także do instalowania wewnątrz budynków. Na ich zakup decydują się głównie osoby ceniące wygodę użytkowania, powtarzalność smaku, oraz możliwości eksperymentowania i wpływania na smak potraw przez stosowanie różnych gatunków drewna. Aby cieszyć się smakiem w gronie rodziny, nie trzeba wydawać dużych pieniędzy. Dysponujących mniejszym budżetem na pewno zadowoli zwykła wędzarnia sosnowa z paleniskiem. Dzięki niej jednorazowo można przygotować nawet do 20 kg mięsa / 10 kg kiełbasy. Klasę wyżej stoją wędzarnie cynkowane o lepszej izolacji i większej ilości rusztów. Optymalny stosunek ceny do jakości oraz komfortu użytkowania przejawiają również wędzarnie marki Borniak – dzięki podajnikowi na zrębki drzewne oraz grzałkom elektrycznym są praktycznie bezobsługowe – wystarczy włożyć do wędzarni zapeklowane wcześniej potrawy, ustawić temperaturę i włączyć – jeden zasyp podajnika wystarcza na ok 8 godzin wędzenia – po takim czasie można wyjąć gotowe wędliny. Jednak niezależnie od tego, na którą się zdecydujesz, musisz poznać kilka podstawowych informacji dotyczących wędzenia.

ABC wędzenia

To, co ma największy wpływ na smak wędzonych wędlin, to jakość mięsa oraz rodzaj drewna. W to pierwsze najlepiej zaopatrywać się w hodowlach ekologicznych. Zwierzęta są tam tuczone naturalnymi karmami, niewzbogacanymi hormonami wzrostu czy antybiotykami. Co do drewna, to używa się przede wszystkim tego, które pochodzi z drzew liściastych, np. buku, dębu czy olchy, ale nie rzadko też drzew owocowych. Na początek najlepiej ich nie mieszać, by poznać aromat dymu każdego z osobna. W ten sposób najłatwiej nauczyć się, których i w jakich proporcjach używać. Znaczenie ma także temperatura wędzenia. W przypadku tzw. „wędzenia zimnego” termometr pokazuje od 16 do 22°C, „wędzenia ciepłego” od 22 do 40°C i „gorącego” od 40 do 90°C. Produktem pierwszego są mięsa wyraźnie twardsze, ale dzięki temu mogące być przechowywane przez dłuższy okres czas. Te, które są efektem wędzenia ciepłego lub gorącego, nadają się do bezpośredniego zjedzenia. By dowiedzieć się więcej, na dobry początek warto też zaopatrzyć w się w jeden z wielu pozycji książkowych.
.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel