Przepis na kurczaka w piwie po amerykańsku

2014-09-05

 

 

Składniki na 4 Osoby  
1 sztuki Cały kurczak; dokładnie 1,2 kg
60 ml Oliwy z oliwek
2 ząbek/ki Czosnku
2 gałązka/i Rozmarynu
500 ml Piwa (mocnego)
10 g Mielonej gorczycy
25 g Suszonej, prażonej cebuli
25 g Papryki w proszku
10 g Soli
10 g Drobno siekanego czosnku
10 g Mielonej kolendry
10 g Kminu rzymskiego
10 g Świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przyrządzanie

Kurczaka umyć, posolić i odstawić na 1 h. Po upływie tego czasu zmyć sól, natrzeć kurczaka marynatą od wewnątrz i od zewnątrz. Do pojemnika na dole stelaża do drobiu wlać piwo i nałożyć kurczaka na stelaż. Czosnek rozgnieść ręką i włożyć z rozmarynem do środka. Na szyję nałożyć małą nasadkę i wstawić do grilla na 220oC. Pod koniec podgrzać jeszcze porządnie w celu uzyskania chrupiącej skórki. Rada: Nigdy nie należy pozostawiać rozmarynu na zewnątrz, ale wcisnąć świeże zioła do środka kurczaka. Wówczas mięso doskonale przejdzie tym aromatem. Pasta korzenna: Zmieszać składniki marynaty korzennej w małej miseczce i dokładnie natrzeć kurczaka.

 

Informacje o przepisie:

Czas przygotowania:
1 Godz. 1 Min.

Czas przyrządzania:
2 Godz. 40 Min.

Stopień trudności:
Łatwe

Informacje dodatkowe:
Stelaż do drobiu Weber Style

Metoda grillowania:
pośrednią

 

Przepis na kurczaka w piwie po amerykańsku

 

 

Składniki na 4 Osoby  
1 sztuki Cały kurczak; dokładnie 1,2 kg
60 ml Oliwy z oliwek
2 ząbek/ki Czosnku
2 gałązka/i Rozmarynu
500 ml Piwa (mocnego)
10 g Mielonej gorczycy
25 g Suszonej, prażonej cebuli
25 g Papryki w proszku
10 g Soli
10 g Drobno siekanego czosnku
10 g Mielonej kolendry
10 g Kminu rzymskiego
10 g Świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przyrządzanie

Kurczaka umyć, posolić i odstawić na 1 h. Po upływie tego czasu zmyć sól, natrzeć kurczaka marynatą od wewnątrz i od zewnątrz. Do pojemnika na dole stelaża do drobiu wlać piwo i nałożyć kurczaka na stelaż. Czosnek rozgnieść ręką i włożyć z rozmarynem do środka. Na szyję nałożyć małą nasadkę i wstawić do grilla na 220oC. Pod koniec podgrzać jeszcze porządnie w celu uzyskania chrupiącej skórki. Rada: Nigdy nie należy pozostawiać rozmarynu na zewnątrz, ale wcisnąć świeże zioła do środka kurczaka. Wówczas mięso doskonale przejdzie tym aromatem. Pasta korzenna: Zmieszać składniki marynaty korzennej w małej miseczce i dokładnie natrzeć kurczaka.

 

Informacje o przepisie:

Czas przygotowania:
1 Godz. 1 Min.

Czas przyrządzania:
2 Godz. 40 Min.

Stopień trudności:
Łatwe

Informacje dodatkowe:
Stelaż do drobiu Weber Style

Metoda grillowania:
pośrednią

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel