Składniki na
4 Osoby |
|
1 sztuki |
Cały kurczak; dokładnie 1,2 kg |
60 ml |
Oliwy z oliwek |
2 ząbek/ki |
Czosnku |
2 gałązka/i |
Rozmarynu |
500 ml |
Piwa (mocnego) |
10 g |
Mielonej gorczycy |
25 g |
Suszonej, prażonej cebuli |
25 g |
Papryki w proszku |
10 g |
Soli |
10 g |
Drobno siekanego czosnku |
10 g |
Mielonej kolendry |
10 g |
Kminu rzymskiego |
10 g |
Świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
Przyrządzanie
Kurczaka umyć, posolić i odstawić na 1 h. Po upływie tego czasu zmyć
sól, natrzeć kurczaka marynatą od wewnątrz i od zewnątrz. Do
pojemnika na dole stelaża do drobiu wlać piwo i nałożyć kurczaka na
stelaż. Czosnek rozgnieść ręką i włożyć z rozmarynem do środka. Na
szyję nałożyć małą nasadkę i wstawić do grilla na 220oC. Pod koniec
podgrzać jeszcze porządnie w celu uzyskania chrupiącej skórki. Rada:
Nigdy nie należy pozostawiać rozmarynu na zewnątrz, ale wcisnąć
świeże zioła do środka kurczaka. Wówczas mięso doskonale przejdzie
tym aromatem. Pasta korzenna: Zmieszać składniki marynaty korzennej
w małej miseczce i dokładnie natrzeć kurczaka.
|
Czas przygotowania:
1 Godz. 1 Min.
Czas przyrządzania:
2 Godz. 40 Min.
Stopień trudności:
Łatwe
Informacje dodatkowe:
Stelaż do drobiu Weber Style
Metoda grillowania:
pośrednią
|