2021-08-05 Rodzaje wędzarni |
Podobnie, jak w przypadku innych urządzeń, rynek wędzarni oferuje ogromną ilość modeli, które różnią się technologią procesu wędzenia. Przed dokonaniem wyboru warto poznać wady i zalety każdego typu wędzarni. Wędzarnia klasycznie opalana Do wyboru jest np. grill betonowy z wędzarnią. Jest to popularny model opalany klasycznie drewnem. Najpopularniejsze drzewa używane do tego rodzaju wędzenia mięsa to takie drzewa liściaste, jak np. buk, jawor, olcha, jesion oraz grab, a także dąb, jabłoń czy orzech. Drewno największy wpływ ma na walory wizualne, a także smakowo-zapachowe przygotowanych w urządzeniu wyrobów. Zaletą wędzarni betonowej z pewnością jest estetyczny wygląd. Murowana konstrukcja idealnie wpasowuje się w krajobraz ogrodu, niemniej jednak trzeba pamiętać o jej regularnym czyszczeniu, które potrafi być dość kłopotliwe. Grille betonowe są ponadto bardzo ciężkie, co praktycznie uniemożliwia ich swobodne przenoszenie z miejsca na miejsce. Trzeba też pamiętać o zapasie odpowiedniego drewna. Ponadto proces wędzenia nad paleniskiem jest długotrwały.
Wędzarnie elektryczne Są to urządzenia stosunkowo małe i mobilne, a także łatwe w obsłudze oraz wydajne. Idealne dla miłośników domowych wyrobów, czy właścicieli małej gastronomii. Proces wytwarzania dymu rozpoczyna się automatycznie, po wsypaniu do generatora dedykowanych zrębków wędzarniczych i wciśnięciu przycisku. Obróbka żywności jest relatywnie krótka, a walory smakowe i wizualne przygotowanych wyrobów w żaden sposób nie odbiegają od tych z klasycznego paleniska. Co więcej, są od nich znacznie zdrowsze ponieważ sterylność pracy wędzarni elektrycznych sprawia, że wędliny zawierają o wiele mniej substancji smolistych.
Wędzarnie w stylu amerykańskiego BBQ Smokery to urządzenia o zaawansowanej technologii, które pozwalają na przygotowanie amerykańskiego barbecue w dymie. Dzieje się tak dlatego, że smokery wyposażone są w większy grzejnik, który jest w stanie wygenerować wyższą temperaturę niż tradycyjna wędzarnia - mianowicie 150 stopni, czyli temperaturę optymalną do barbecue. Dostępne dziś na rynku smokery (m.in. firmy Borniak) posiadają elektroniczny termostat, który znacznie ułatwia kontrolę temperatury wewnątrz komory.
|