+48 888 555 382 Godziny otwarcia: pon-pt 10:00- 18:00, sob 10:00- 14:00
2023-12-29

Sylwester z grillami gazowymi Broil King w roli głównej

Niezapomniany Sylwester? Tylko z grillami gazowymi marki Broil King. Pozwolą Wam one przygotować wiele smacznych potraw, które sprawią, że czas spędzony w ten wyjątkowy wieczór będzie jedyny w swoim rodzaju. Stwórzcie prawdziwą ucztę i oczarujcie Bliskich idealnie wypieczonymi, soczystymi daniami z grilla. Poniżej znajdziecie kilka szybkich i smacznych przepisów na przekąski, aby apetycznie spędzić sylwestrowy wieczór i zachwycić swoich gości prawdziwą mocą grilli Broil King.  

Kurczak z rożna? Soczyste steki? Wędzony łosoś? A Wy na co macie ochotę? Grille gazowe Broil King przygotują dla Was przysmaki, które sprawią, że na ruszcie pojawi się prawdziwy ogień. Na słodko czy na słono? A może wytrawnie? Dzięki grillom gazowym Broil King nie będziecie mieć żadnych ograniczeń. Stwórzcie wyjątkowe menu, które umili Wam oczekiwanie na nowy 2024 rok.

 

 

 

Z marką Broil King grilluj przez cały rok!  

Grille gazowe marki Broil King wykonane są z wysokiej jakości materiałów, które gwarantują ich niebywałą trwałość. Nie straszne jest im działanie niskich temperatur, dlatego bez obaw możecie z nich korzystać o każdej porze roku – także zimą. Sylwester i powitanie Nowego Roku to wyjątkowe wydarzenie, a dzięki grillom gazowym Broil King stanie się jeszcze bardziej niezapomniane.  

Jeżeli szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski to dobrze trafiliście. Dzięki tym kilku przykładowym przepisom stworzycie aromatyczne, intensywne i bogate w smak potrawy.

Krewetki z grilla na szpikulcach do szaszłyków  

Niebanalna przystawka, która oczaruje każdego miłośnika owoców morza. Krewetki możecie podawać w formie szaszłyków, dzięki czemu będą prezentowały się wyśmienicie. 

Składniki:

  • 500g dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki oliwy
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓  łyżeczki pieprzu cayenne
  • opcjonalnie – pomidorki koktajlowe lub cytryna.  

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki opłukać i obrać z pancerzy (jeżeli krewetki są mrożone to wyłożyć wcześniej na sitko i przelać ciepłą wodą).
  2. Przygotować marynatę. Wymieszać passatę pomidorową z oliwą oraz octem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dołożyć posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
  3. Przełożyć krewetki do miski i obtoczyć przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  4. Zamarynowane krewetki nabić na szpikulce do szaszłyków (64049). Przekładać wedle uznania pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami cytryny.
  5. Grillować ok. 3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pięknego, różowego koloru.  

Gotowe! Szybki i prosty sposób na łagodne i delikatne krewetki w zaledwie kilka chwil.

Krewetki z grilla na szpikulcach do szaszłyków
Krewetki z grilla na szpikulcach do szaszłyków

Ser Camembert z grilla  

Wegetariańska przystawka, która może stanowić doskonałe uzupełnienie mięsnego dania. Ser Camembert doskonale nadaje się do grillowania, dzięki swojej unikatowej skórce z białej pleśni. Pod wpływem działania wyższej temperatury środek sera robi się płynny, co doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak żurawina.  

Składniki:

  • plastry boczku
  • owoce takie jak jabłko lub gruszka
  • sos żurawinowy
  • orzechy włoskie
  • miód
  • świeże zioła: rozmaryn lub tymianek.  

Sposób przygotowania:

  1. Ser Camembert można przygotować bezpośrednio na ruszcie lub przy użyciu klonowej deski (63290). Deska klonowa będzie fantastycznym sposobem na podanie pełnej przystawki w postaci sera camembert oraz dodatków.
  2. Rozgrzać grill do temperatury 150°C i rozprowadzić olej jadalny na ruszcie.
  3. Przypiec ser z każdej strony, aby powstał piękny wzór kratki.
  4. Przełożyć ser na nawilżoną deskę klonową, aby powoli podwędzał się z każdej strony i podpiekał maksymalnie ok. 20 minut.
  5. Boczek można grillować na ruszcie lub na płycie żeliwnej, podobnie z gruszką oraz jabłkami.  
  6. Po zakończeniu grillowania zarówno ser camembert jak i dodatki umieścić na desce klonowej, aby pięknie się komponowały, tworząc jedną wspólną całość.
Ser Camembert z grilla

Pstrąg łososiowy z miętową salsą jalapeno  

Ryba na sylwestrowy wieczór? Znakomity pomysł! Ten przepis szczególnie przypadnie Wam do gustu – ryba jest tak delikatna, że wręcz rozpływa się w ustach. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, dzięki czemu nie będzie problemem, aby ją przygotować podczas świętowania nadejścia Nowego Roku.  

Składniki:

  • 1 filet pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron  

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cebuli suszonej
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli  

Składniki na salsę:

  • 4 żółte i 2 czerwone pomidory
  • 1 szalotka
  • ½ papryczki jalapeno
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ½ limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ posiekanego ogórka  

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik na najwyższą moc.
  2. Rybę nasmarować olejem z pestek winogron. Przygotować marynatę, a następnie obtoczyć nią przygotowany filet pstrąga łososiowego.
  3. Gdy grill osiągnie temperaturę 200°C należy skręcić palniki na średnią moc grzania.
  4. Umieścić rybę skórą do dołu, by stykała się z powierzchnią rusztu.
  5. Grillować przy zamkniętej pokrywie ok. 7 minut.
  6. Przygotować salsę i doprawić sokiem z limonki oraz solą.
  7. Odwrócić rybę i grillować z drugiej strony przez ok. 3 minuty.
  8. Odwrócić ponownie rybę i grillować, aż wewnątrz uzyska temperaturę 140°C.  

Po zakończeniu grillowania warto dać rybie odpocząć. Następnie można skroplić ją sokiem z limonki i serwować ze wspaniale przygotowaną salsą.     Uwaga: Podczas przygotowywania tego dania warto wyposażyć się w termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King (61825).

Pstrąg łososiowy z miętową salsą jalapeno
Pstrąg łososiowy z miętową salsą jalapeno

Grillowane skrzydełka z kosza do rożna w marynacie miodowo-sojowej  

Bardzo popularna przekąska, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, przy użyciu kosza do rożna Broil King (64875), ale i wyjątkowo chrupiąca i smaczna. Do jej wykonania będziecie potrzebować tylko kilku składników. Pamiętajcie jednak, że skrzydełka powinny marynować się ok. 12 godzin, więc warto je przygotować dzień wcześniej.  

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • sól - 60 g płynnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha (można zastąpić 1 łyżeczką chili)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego  

Dodatki:

  • szczypiorek, kolendra
  • pieczywo
  • sosy  

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować składniki do grillowania – odciąć najcieńsze części skrzydełek (nie będą potrzebne).
  2. Skrzydełka natrzeć solą.
  3. Przygotować marynatę i włożyć do niej skrzydełka – skrzydełka powinny się marynować ok. 12 godzin.
  4. Zdjąć kolce do rożna i na ich miejscu na pręcie do rożna zamontować kosz do rożna.
  5. Kosz umieścić na samym środku prętu.
  6. Włożyć do kosza przygotowane skrzydełka i następnie rozpalić grill gazowy. Ustawić średnią moc palników i rozgrzać grill do temperatury 200°C.
  7. Zamontować rożen z koszem do rożna i uruchomić silnik elektryczny rożna.
  8. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt podpiekania wykorzystać palnik do rożna, dzięki niemu potrawy uzyskają niebywałą chrupkość. Na początku ustawić palnik rożna na maksymalną moc. 
  9. Grillowanie powinno odbywać się ok. 30 minut, a temperatura skrzydełek powinna wynosić ok. 80°C.
  10. Skręcić temperaturę palnika rożna do średniej mocy palnika i tak podpiekać skrzydełka ok. 15 minut.  

Skrzydełka same w sobie pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują, ale można je ozdobić pietruszką lub szczypiorkiem. Jako dodatek można zastosować pieczywo lub podpiekane ziemniaczki.

Kosz do rożna Broil King - 64875

A Wy jak zamierzacie świętować nadchodzący Nowy Rok? Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze propozycje i wejdziecie w Nowy Rok grillując. W końcu jaki Sylwester taki cały rok także do dzieła!

Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 2044 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-04
Dziękuję wszystko zgodne z opisem
2024-09-03
Szybka realizacja zamówienia. Przesyłka dobrze przygotowaną do transportu
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel