2023-11-07 Sezon na grillowanie z marką Broil King nigdy się nie kończy! |
Grillowanie to nie tylko przygotowywanie smacznych potraw, ale i czas spędzony w rodzinnym gronie i ciepłej atmosferze. A gdyby tak móc grillować przez cały rok? W naszym słowniku nie ma wyrażenia „sezon na grilla”. Dla nas zawsze jest odpowiedni czas, aby przygotować soczyste i idealnie wypieczone potrawy dla naszych bliskich! Dzięki wielu niezastąpionym grillom gazowym marki Broil King możecie rozkoszować się aromatem grillowanych potraw przez cały rok! Bez względu na pogodę!
Jesienne / zimowe grillowanieJest kilka zasad, o których warto wspomnieć zanim rozpoczniecie jesienne / zimowe grillowanie. W ostatnich latach temperatura jesienią lub zimą jest zdecydowanie wyższa, w porównaniu do wcześniejszych okresów, zatem i grillowanie jest znacznie przyjemniejsze. Pamiętajmy jednak, że to nie zwalnia nas od prawidłowego przygotowania grilla na chłodniejsze dni, aby bezpiecznie móc tworzyć smaczne potrawy. Dzięki solidnej konstrukcji grilli gazowych kanadyjskiej marki Broil King macie możliwość grillowania w temperaturze nawet -20°C. Co prawda taka temperatura w Polsce zdarza się niezwykle rzadko, jednak grille marki Broil King zostały przystosowane do grillowania nawet w tak trudnych warunkach pogodowych. Zastosowano w nich najnowocześniejsze technologie, wysokiej jakości materiały, które pozwalają najwytrwalszym miłośnikom grillowania przygotowywać smaczne potrawy nawet w bardzo niskich temperaturach. PokrowiecJesienna aura i coraz częściej pojawiający się deszcz potrafią zniechęcić do zewnętrznego czyszczenia grilla. Warto zatem wyposażyć się w odpowiedni pokrowiec, który usprawni tą czynność. Założenie / ściągnięcie pokrowca zajmuje kilka chwil, natomiast całkowicie chroni on grill przed deszczem, wiatrem, liśćmi czy też innymi czynnikami zewnętrznymi. Dzięki kompatybilnym pokrowcom grill będzie zawsze gotowy do działania i to bez żadnego wysiłku. Zasilanie grilla gazowegoW sezonie wiosennym i letnim możecie korzystać z butli zasilanej gazem propan / butan. Gdy pojawiają się chłodniejsze, jesienne dni warto zaopatrzyć się w butlę gazową zasilaną czystym propanem. Dzięki niej grill dużo mocniej się wygrzeje i uzyska szybko pożądaną temperaturę. Jeżeli w zimie zastosujecie butlę propan / butan grill nigdy nie wygrzeje się do tak wysokich temperatur jak przy czystym propanie. Pamiętajcie, aby butla była stalowa – plastikowe butle radzą sobie w niższych temperaturach dużo gorzej. Podczas grillowania zimą awaryjnie lepiej zaopatrzyć się w dwie butle gazowe, wtedy będziecie mieć pewność, że grillowanie zawsze zakończy się sukcesem! Odpowiednie miejsce do grillowaniaJesienią oraz zimą pojawiają się silne podmuchy wiatru, które mogą powodować zwiększenie się płomienia podczas grillowania lub co gorsze - przewrócenie się grilla. Warto zatem ustawić grill tyłem do wiejącego wiatru. Takie ustawienie spowoduje szybsze nagrzewanie się grilla, efektywniejsze grillowanie i nie stracicie cennej temperatury. Dobrze, żeby miejsce było osłonięte przed wiatrem, jednak pamiętajcie, iż nie grillujemy w zamkniętych pomieszczeniach. Zanim ustawicie grill zwróćcie uwagę na podłoże. Musi być ono równe, aby system odprowadzania tłuszczu mógł działać jak najwydajniej. Warto również odśnieżyć powierzchnię, na której będzie stał grill, aby zapewnić jak najlepszą jego stabilność. Sprawdźcie również czy pod śniegiem nie znajduje się lód. Zapewnienie bezpiecznych warunków otoczenia to istota udanego grillowania. Budowa grilla a grillowanie zimąKonstrukcja grilla oraz materiały z jakich został wytworzony mają ogromne znaczenie podczas grillowania w mroźne dni. Dzięki zastosowaniu przez kanadyjską markę Broil King systemu grillowania PGT (Performance Grilling Technology) oraz doskonałej izolacji cieplnej piekarnika Therma-Cast podczas każdego grillowania możecie być pewni uzyskania wysokiej temperatury. Jest to szczególnie ważne podczas uruchamiania grilla w mroźne dni, gdzie straty ciepła będą praktycznie niezauważalne. Ruszty Flav-R-Cast znajdujące się wewnątrz grilli gazowych Broil King są grube i masywne, doskonale rozprowadzają ciepło po całej powierzchni grillowania. Dzięki nim potrawy zawszę będą idealnie wypieczone i soczyste bez względu na pogodę! Aromatyzery Flav-R-Wave wewnątrz komory piekarnika wypełniają praktycznie całą przestrzeń i odparowują skapujące krople marynat, aby nadać potrawom charakterystycznego smaku i aromatu BBQ! Dodatkowo gwarantują one równomierną dystrybucję ciepła, przez co podczas otwierania pokrywy w chłodniejsze dni straty ciepła będą dużo mniejsze. Każdy element grilla został stworzony z myślą o efektywnym przygotowywaniu potraw. Nie mogło zatem także zabraknąć palników Dual-Tube. Palniki te to tzw. „rura w rurze”. Gaz wprowadzany jest w nich w turbulencję i równomiernie rozprowadzany na całej długości palnika, co w efekcie prowadzi do fenomenalnego wygrzewania się grilla. Palniki są sercem grilli gazowych tej cenionej marki. Sami widzicie, grille gazowe Broil King zostały stworzone z miłości do grillowania niezależnie od pory roku! Rozgrzanie grillaZanim położycie potrawy na ruszcie grilla musicie go najpierw porządnie rozgrzać do temperatury 250°C. Będzie to trwało nieco dłużej niż w ciepłych miesiącach. Gdy pokrętła będą odpalone na maksimum wówczas na ruszcie uzyskacie temperaturę rzędu 370-430°C przy zamkniętej pokrywie. Dopiero po osiągnięciu takich warunków wewnątrz komory grilla możecie ustawić docelową temperaturę przewidzianą na konkretny rodzaj potrawy. Podczas grillowania nie otwierajcie zbyt często pokrywy piekarnika, bowiem strata ciepła będzie dużo większa niż podczas grillowania w lecie. Można założyć, że otworzenie pokrywy grilla wydłuży czas grillowania o średnio 5 minut. Gdy położycie potrawy na ruszcie powinniście usłyszeć charakterystyczne „skwierczenie”, będzie to oznaczało, że grill jest fantastycznie przygotowany do grillowania! Taką informacje uzyskacie także z termometru wbudowanego w pokrywę grilla. Aby poznać temperaturę mięsa warto zaopatrzyć się w termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King – 61825 lub termometr bezprzewodowy Meater+ - RT3-MT-MP01. Są to akcesoria, które znacznie ułatwią grillowanie zwłaszcza w chłodne dni. Kuchenka boczna / palnik na podczerwieńNiektóre modele grilli gazowych wyposażone są w kuchenkę boczną lub palnik na podczerwień. Te elementy grilla są niezwykle istotne, zwłaszcza w zimie, jeżeli przygotowujecie potrawy. Dzięki nim będziecie mogli od razu przygotować sos do potraw podpiekających się na głównym ruszcie. W przypadku braku kuchenki bocznej / palnika na podczerwień, przechodząc z kuchni do ogrodu, moglibyście stracić temperaturę dodatków, a przecież zależy nam na rozkoszowaniu się gorącym i idealnie przygotowanym posiłkiem z grilla. Podawanie potraw na ciepłych naczyniachCiepłe potrawy oraz dodatki to nie wszystko. Pamiętajcie o tym, aby podawać potrawy ściągnięte z rusztu na ciepłych talerzach oraz naczyniach, wtedy ubytek ciepła będzie najmniejszy. Trzymajcie zatem talerze i naczynia, na których chcenie wyłożyć potrawy, wewnątrz domu i wyciągnijcie dopiero podczas nakładania potraw z rusztu. Zakończenie grillowaniaKiedy już zakończyliście biesiadowanie warto przygotować grill do ponownego użycia. Wypalcie zatem grill i ustawcie pokrętła na maksymalną moc palników. Wypalenie grilla będzie trwało nieco dłużej niż w cieplejszym okresie (ok. 15 minut). Następnie zmniejszcie moc palników i pamiętajcie o wyczyszczeniu rusztu z pozostałości po grillowaniu za pomocą szczotki oraz odpowiednich akcesoriów do czyszczenia grilla. Nałóżcie warstwę ochronną oleju jadalnego, żeby jak najdokładniej zakonserwować ruszt. Aby ochronić grill przed deszczem, śniegiem lub zanieczyszczeniami załóżcie pokrowiec dedykowany pod konkretną serię i model grilla. Jakie potrawy grillować jesienią / zimą?Jesień nie musi oznaczać zakończenia grillowania, wręcz przeciwnie! Z grilli gazowych marki Broil King możecie korzystać przez cały rok! Na grillu przygotujecie każde danie, a w chłodniejsze dni będzie ono smakowało jeszcze intensywniej! Wykorzystujcie sezonowe warzywa i owoce, które staną się inspiracją do tworzenia całkowicie nowych przepisów. Możecie na grillu przygotować dynię, bakłażana, cukinię, kukurydzę, ziemniaki, jabłka oraz grzyby. Grillujcie dowolne mięsa i twórzcie na grillu jeszcze więcej fantastycznych kompozycji smakowych! Przepis na udane jesienne grillowanie!Jesień to piękna pora roku zachęcamy zatem do korzystania z jej bogactwa. Przygotujcie na grillu kremową zupę dyniową, bigos z żeliwnego woka, polędwiczki wieprzowe w sosie z grillowanych boczniaków. Komponujcie nowe smaki i twórzcie nowe przepisy, z marką Broil King grillowanie trwa bowiem cały rok! |