Garnek rzymski - jak prawidłowo użytkować?
2017-02-03
Garnek rzymski najwięcej zwolenników ma wśród miłośników kuchni lekkiej i beztłuszczowej. Jego zalety są dopiero odkrywane przez polskich użytkowników – wiele osób słyszało o tym wyjątkowym naczyniu. Jednak nie wszyscy są świadomi jak prawidłowo z niego korzystać. Wbrew pozorom garnek rzymski nie jest szczególnie skomplikowany w użytkowaniu, a przyrządzenie w nim mięs, warzyw czy wypieków pozwala uzyskiwać naprawdę imponujące efekty. Co zatem warto wiedzieć o użytkowaniu garnka rzymskiego?
Specyficzny sposób użytkowania garnka rzymskiego wynika z jego nietypowej – jak na dzisiejsze czasy – konstrukcji. Jest to naczynie składające się dwóch części, wypalonych z naturalnej gliny. Powierzchnia materiału jest silnie chropowata i niezabezpieczona żadną emalią lub glazurą, co pozwala jej na silne chłonięcie płynów. To bardzo ważna cecha garnka rzymskiego, gdyż przed gotowaniem, moczy się go w wodzie przez około kwadrans, pozwalając aby ścianki naczynia mocno nasiąknęły cieczą. Co to daje? W czasie pieczenia woda ze ścianek zamienia się w dużą ilość pary wodnej, która sprawia, że do przygotowania potraw nie jest potrzebny tłuszcz. Duża wilgotność wewnątrz garnka i piekarnika dodatkowo sprawia, że jedzenie nie wysycha i jest niezwykle soczyste.
Nowy, nieużywany garnek rzymski trzeba wstępnie wymoczyć w wodzie i dobrze umyć. Bardzo ważne jest to, aby nigdy nie używać do tego celu żadnych detergentów – chropowata glina z łatwością je wchłania i szkodliwe substancje mogą dostać się do jedzenia. To wszystko czego potrzeba, aby przygotować naczynie do użytkowania. Kolejne użycia wyglądają podobnie – garnek nasączamy wodą, wkładamy do środka składniki i wkładamy do zimnego piekarnika, po to aby stopniowo podgrzać całość.
Wcześniej powiedzieliśmy, że garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika – czemu? Wynika to z faktu, że materiał, z którego jest on wykonany niezbyt dobrze znosi nagłe zmiany temperatur. Włożony do silnie nagrzanego piekarnika może po prostu pęknąć. Z tego samego powodu nie należy go również gwałtownie schładzać, wlewając do gorącego wnętrza lodowatą wodę, a nawet unikać kontaktu z zimnym podłożem. Po pieczeniu najlepiej ustawić go na ściereczce lub desce. Pamiętać trzeba również, że garnek rzymski jest wykorzystywany jedynie do użytku w piekarniku – nie należy go używać do podgrzewania potraw na kuchence gazowej lub elektrycznej. Najlepiej sprawdzać będzie się przy pieczeniu w temperaturze około 200 stopni lub 180, w przypadku piekarników z termoobiegiem.
Wspomnieliśmy również, aby nie używać detergentów. Co jednak zrobić, jeżeli garnek jest silnie zabrudzony, i samą wodą nie sposób usunąć zanieczyszczeń? Uciążliwy brud i pozostałości lepkich produktów można usuwać z pomocą sody oczyszczonej – po takiej operacji garnek trzeba dość długo moczyć w czystej wodzie. Po każdym pieczeniu, garnek należy pozostawić do spokojnego wystudzenia, dokładnie umyć i odstawić w bezpieczne miejsce aż do wyschnięcia.
Jak zbudowany jest garnek rzymski?
Specyficzny sposób użytkowania garnka rzymskiego wynika z jego nietypowej – jak na dzisiejsze czasy – konstrukcji. Jest to naczynie składające się dwóch części, wypalonych z naturalnej gliny. Powierzchnia materiału jest silnie chropowata i niezabezpieczona żadną emalią lub glazurą, co pozwala jej na silne chłonięcie płynów. To bardzo ważna cecha garnka rzymskiego, gdyż przed gotowaniem, moczy się go w wodzie przez około kwadrans, pozwalając aby ścianki naczynia mocno nasiąknęły cieczą. Co to daje? W czasie pieczenia woda ze ścianek zamienia się w dużą ilość pary wodnej, która sprawia, że do przygotowania potraw nie jest potrzebny tłuszcz. Duża wilgotność wewnątrz garnka i piekarnika dodatkowo sprawia, że jedzenie nie wysycha i jest niezwykle soczyste.
Garnek rzymski – pierwsze użycie
Nowy, nieużywany garnek rzymski trzeba wstępnie wymoczyć w wodzie i dobrze umyć. Bardzo ważne jest to, aby nigdy nie używać do tego celu żadnych detergentów – chropowata glina z łatwością je wchłania i szkodliwe substancje mogą dostać się do jedzenia. To wszystko czego potrzeba, aby przygotować naczynie do użytkowania. Kolejne użycia wyglądają podobnie – garnek nasączamy wodą, wkładamy do środka składniki i wkładamy do zimnego piekarnika, po to aby stopniowo podgrzać całość.
Co trzeba wiedzieć o garnku rzymskim?
Wcześniej powiedzieliśmy, że garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika – czemu? Wynika to z faktu, że materiał, z którego jest on wykonany niezbyt dobrze znosi nagłe zmiany temperatur. Włożony do silnie nagrzanego piekarnika może po prostu pęknąć. Z tego samego powodu nie należy go również gwałtownie schładzać, wlewając do gorącego wnętrza lodowatą wodę, a nawet unikać kontaktu z zimnym podłożem. Po pieczeniu najlepiej ustawić go na ściereczce lub desce. Pamiętać trzeba również, że garnek rzymski jest wykorzystywany jedynie do użytku w piekarniku – nie należy go używać do podgrzewania potraw na kuchence gazowej lub elektrycznej. Najlepiej sprawdzać będzie się przy pieczeniu w temperaturze około 200 stopni lub 180, w przypadku piekarników z termoobiegiem.
Wspomnieliśmy również, aby nie używać detergentów. Co jednak zrobić, jeżeli garnek jest silnie zabrudzony, i samą wodą nie sposób usunąć zanieczyszczeń? Uciążliwy brud i pozostałości lepkich produktów można usuwać z pomocą sody oczyszczonej – po takiej operacji garnek trzeba dość długo moczyć w czystej wodzie. Po każdym pieczeniu, garnek należy pozostawić do spokojnego wystudzenia, dokładnie umyć i odstawić w bezpieczne miejsce aż do wyschnięcia.