Gdy pogoda zawodzi
Pierwsze ciepłe dni zapowiadają nadejście sezonu grillowego. Niestety nawet latem pogoda lubi płatać figle i nie zawsze sprzyja przyrządzaniu smakołyków na świeżym powietrzu. Dla prawdziwego miłośnika grillowania, aura nie stanowi jednak przeszkody. Są bowiem skuteczne sposoby na przeniesienie grilla pod dach. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt i akcesoria, a kapryśny klimat nie przeszkodzi w oddawaniu się ulubionej czynności.
Grillowanie w domu – grill elektryczny
Rozpalanie grilla w domu to oczywiście niezbyt rozsądny pomysł, ale aktualnie do dyspozycji mamy także wysokiej klasy urządzenia elektryczne. Ich zaletą jest przede wszystkim możliwość bezpiecznego rozstawienia w zamkniętym pomieszczeniu oraz grillowanie mięs i warzyw bez użycia płonącego węgla, drewna lub peletu. Doskonałym przykładem takiego sprzętu może być niewielki i bardzo wygodny stołowy grill elektryczny 1511 z chromowanym rusztem. Urządzenie wyposażone zostało w stabilną podstawę, którą ustawić można na stole lub blacie kuchennym. Przygotowanie potraw odbywa się identycznie jak na grillu klasycznym – różnicę stanowi jedynie zastosowanie elementu grzejnego, zasilanego prądem elektrycznym.
Nawet brak miejsca nie będzie przeszkodą w domowym grillowaniu – dla posiadaczy kameralnych kuchni dobrym rozwiązaniem okaże się kompaktowy grill elektryczny do Raclette. W praktyce zaprojektowany został on do przyrządzania francuskich przysmaków z zapiekanego sera, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z jego pomocą także inne dania i produkty. Serowa uczta może być bardzo ciekawym urozmaiceniem menu i niezapomnianym doznaniem kulinarnym.
W domowym zaciszu warto także uraczyć się grillowanymi kanapkami Panini. Specjalny grill kontaktowy KG2392 pozwoli przygotować je szybko i wygodnie, oferując możliwość opiekania z dwóch stron jednocześnie. Urządzenie świetnie nadaje się także do przyrządzania mięs. Wielu miłośników grillowania doceni z pewnością ogromne możliwości tego urządzenia, nawet gdy za oknem zaświeci słońce.
Alternatywy dla grilla
Deszcz, wiatr i chłód to nie przeszkoda, aby raczyć się ulubionymi smakołykami. Gdy rozpalenie grilla na świeżym powietrzu jest niemożliwe, można zastąpić go także w inny sposób. Doskonałą alternatywą będzie patelnia kwadratowa Allegro 27 cm firmy Silit, na której grillować można mięso i warzywa. Dzięki specjalnej powłoce nieprzywierającej, jest to świetna propozycja dla osób pragnących ograniczyć w diecie tłuszcze.
Nieprzyjazna aura to także okazja do poeksperymentowania. Szczególną uwagę warto zwrócić na możliwość wykorzystania glinianego garnka. Uniwersalny garnek rzymski pozwoli przyrządzić soczyste pieczenie, zachować smak przyrządzanych produktów i przygotowywać dania niskokaloryczne. Rozpalanie grilla nie będzie konieczne – z garnka rzymskiego korzystać można przy użyciu klasycznego piekarnika elektrycznego lub gazowego. Przed pierwszym użyciem należy jednak zapoznać się uważnie z instrukcją obsługi, gdyż to unikalne naczynie wymaga specjalnego traktowania – w zamian odwdzięcza się jednak wyjątkowym smakiem domowych potraw.