Gdzie wolno grillować?
2017-04-13
Zbliżająca się majówka to wspaniała okazja na rozpalenie grilla i spożywanie pysznych potraw w gronie bliskich osób. Lato kusi do grillowania w plenerze, przydomowym ogródku, a niektórych rozleniwia do tego stopnia, iż wpadają na pomysł przyrządzania potraw na balkonie. Gdzie zatem można, a gdzie nie można robić grilla?
Przy wyborze miejsca grillowania trzeba mieć na uwadze zarówno przepisy przeciwpożarowe, jak i dobre stosunki z sąsiadami, którzy niekoniecznie mają ochotę zostać uwędzeni na własnym balkonie. Mimo dosyć liberalnego stosunku kodeksu karnego nawet do najbardziej rozbestwionych grillowiczów, warto pamiętać o uprawnieniach funkcjonariuszy Straży Pożarnej i znać regulamin swojej spółdzielni mieszkaniowej lub rodzinnych ogródków działkowych.
Urzędy miejskie i stowarzyszenia miłośników grillowania pod chmurką często publikują w internecie mapy z zaznaczeniem obszarów przystosowanych do przyrządzania posiłków. Jeśli planujemy grillować na terenie miasta, warto zwrócić uwagę na obecność widocznej tablicy z regulaminem, w którym z pewnością doszukamy się przepisu o rozpalaniu grilla.
Nasze palenisko należy ustawić na podłożu oddalonym od suchej roślinności, a możliwie na ziemi pozbawionej trawy. Grilla nie rozpalamy w niewielkiej odległości od terenów leśnych. Miasta i gminy często organizują w dogodnych miejscach oznaczone, specjalne kąciki dla grillowiczów. Jest to najlepsza możliwa lokalizacja.
Wolność Tomku w swoim domku? A i owszem, ale z rozsądkiem. W pierwszej kolejności należy zaznajomić się z regulaminem spółdzielni mieszkaniowej, a jeśli mieszkamy w domu jednorodzinnym – wystarczy poinformować sąsiadów przez płot. To samo tyczy się oczywiście grilla na rodzinnych ogródkach działkowych. Niezależnie od lokalizacji naszego domu i ogródka, grill należy ustawić w odpowiedniej odległości od ogrodzenia, zabudowań i roślin, w szczególności drzew. Zwracamy uwagę na wiatr, dym i popiół bowiem przy mocniejszym powiewie mogą narobić sporo nieporządku.
Umieszczanie paleniska w odległości poniżej pięciu metrów od zabudowań może poskutkować interwencją Straży Pożarnej i karą pieniężną. Funkcjonariusze tej formacji są uprawnieni do nałożenia grzywny nawet kilku tysięcy złotych za spowodowanie zagrożenia pożarowego. Jedynym grillem dopuszczonym do stosowania w obrębie zabudowań jest grill elektryczny. Jeśli posiadamy taki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby grillować na balkonie. Warto jednak pozostać wrażliwym na komfort sąsiadów, grillowane mięsa bowiem wydzielają aromatyczną woń, która może jednak być zbyt intensywna dla osób z wyższych pięter.
Aby nasz grill na łonie natury nie powodował zagrożenia, warunkiem koniecznym jest używanie solidnego paleniska, które stabilnie stoi na glebie. Możemy też uniknąć oparzeń i skaleczeń dzięki stosowaniu profesjonalnych rękawic żaroodpornych oraz akcesoriów, które są dostępne w naszym sklepie internetowym. Ma to szczególne znaczenie, gdy planujemy grilla nad jeziorem lub dalej od domu.
Bezpieczne i odpowiedzialne grillowanie w plenerze
Urzędy miejskie i stowarzyszenia miłośników grillowania pod chmurką często publikują w internecie mapy z zaznaczeniem obszarów przystosowanych do przyrządzania posiłków. Jeśli planujemy grillować na terenie miasta, warto zwrócić uwagę na obecność widocznej tablicy z regulaminem, w którym z pewnością doszukamy się przepisu o rozpalaniu grilla.
Nasze palenisko należy ustawić na podłożu oddalonym od suchej roślinności, a możliwie na ziemi pozbawionej trawy. Grilla nie rozpalamy w niewielkiej odległości od terenów leśnych. Miasta i gminy często organizują w dogodnych miejscach oznaczone, specjalne kąciki dla grillowiczów. Jest to najlepsza możliwa lokalizacja.
Zasady grillowania w ogródku przydomowym lub działkowym
Wolność Tomku w swoim domku? A i owszem, ale z rozsądkiem. W pierwszej kolejności należy zaznajomić się z regulaminem spółdzielni mieszkaniowej, a jeśli mieszkamy w domu jednorodzinnym – wystarczy poinformować sąsiadów przez płot. To samo tyczy się oczywiście grilla na rodzinnych ogródkach działkowych. Niezależnie od lokalizacji naszego domu i ogródka, grill należy ustawić w odpowiedniej odległości od ogrodzenia, zabudowań i roślin, w szczególności drzew. Zwracamy uwagę na wiatr, dym i popiół bowiem przy mocniejszym powiewie mogą narobić sporo nieporządku.
A więc jak to jest z tym nieszczęsnym balkonem?
Umieszczanie paleniska w odległości poniżej pięciu metrów od zabudowań może poskutkować interwencją Straży Pożarnej i karą pieniężną. Funkcjonariusze tej formacji są uprawnieni do nałożenia grzywny nawet kilku tysięcy złotych za spowodowanie zagrożenia pożarowego. Jedynym grillem dopuszczonym do stosowania w obrębie zabudowań jest grill elektryczny. Jeśli posiadamy taki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby grillować na balkonie. Warto jednak pozostać wrażliwym na komfort sąsiadów, grillowane mięsa bowiem wydzielają aromatyczną woń, która może jednak być zbyt intensywna dla osób z wyższych pięter.
Bezpieczny grill i solidne akcesoria
Aby nasz grill na łonie natury nie powodował zagrożenia, warunkiem koniecznym jest używanie solidnego paleniska, które stabilnie stoi na glebie. Możemy też uniknąć oparzeń i skaleczeń dzięki stosowaniu profesjonalnych rękawic żaroodpornych oraz akcesoriów, które są dostępne w naszym sklepie internetowym. Ma to szczególne znaczenie, gdy planujemy grilla nad jeziorem lub dalej od domu.