Grille betonowe - podstawowe informacje, które trzeba znać
2017-02-23
Grillowanie na świeżym powietrzu to przyjemność, która towarzyszy nam od wiosny do jesieni każdego roku. Długie wspólne wieczory przy skwierczących na ruszcie potrawach i niezapomniany smak, który można uzyskać wyłącznie na grillu to wyjątkowe wspomnienia, dlatego należy zadbać o to, by były jak najpiękniejsze. Grille betonowe to świetny wybór, ponieważ są bezpieczne, odporne na uszkodzenia i proste w użytkowaniu, zaś w ofercie występują w rozmaitych wzorach i rozmiarach. Wybór odpowiedniego modelu pozwoli na uzupełnienie architektury ogrodu i tarasu. Grill betonowy wyposażony jest w pojemny i wygodny ruszt, a także długo podtrzymuje temperaturę, co czyni go najlepszym rozwiązaniem na długie biesiady w dużym gronie osób. Jak zatem wybrać odpowiedni model i czym się kierować podczas planowania zakupu?
W pierwszej kolejności należy skonsultować się z sąsiadami na temat usytuowania grilla. Ważne, by dym nie zakłócał niczyjego wypoczynku. Grill stacjonarny warto postawić jak najbliżej domu lub domku letniskowego, tak by przyniesienie talerzy, sztućców i przygotowanych do grillowania dań nie sprawiało kłopotu. Należy być jednak ostrożnym w kwestii grillowania w pobliżu roślinności (szczególnie drzew), bowiem dym wydobywający się z komina nadal ma wysoką temperaturę i może wyrządzić szkody. Trzeba też uważać na umieszczanie grilla zbyt blisko ścian, zaś w przypadku grillów przyściennych konieczne jest dokładne postępowanie według instrukcji.
Na początku należy znaleźć model grilla odpowiednio dopasowany do architektury i wystroju ogrodu lub tarasu. W ofercie dostępnych jest kilkadziesiąt grillów betonowych o rozmaitych wzorach. Szukając tego najlepiej dopasowanego pod nasze potrzeby, warto zwrócić uwagę na odpowiednią wielkość rusztu. Mniejszy ruszt to oszczędniejsze grillowanie, jednak nie nadaje się na biesiady w większym gronie. Najlepiej, by był chromowany, gdyż to zdecydowanie poprawia jego trwałość i odporność na osady. Mniejszy grill oznacza także wygodniejsze i krótsze czyszczenie, lecz nie wygląda tak okazale i nie jest tak funkcjonalny i wygodny jak duży model z dodatkową powierzchnią użytkową w postaci półek lub blatu. Niektóre grille są przystosowane także do wędzenia, co jest ogromnym atutem; są one zdecydowanie większe i gwarantują wygodne przyrządzanie potraw.
Jeśli szczególnie zależy nam na długowieczności materiału, z którego zbudowany jest grill, warto poszukać informacji o typie zastosowanego betonu. Beton uszlachetniony jest szczególnym rodzajem tego materiału - wykazuje się stanowczo wyższą odpornością na naprężenia mechaniczne oraz bardzo wysoką temperaturę.
Ze względów transportowych oraz montażowych, grille wysyłane są w wygodnych do składania częściach wraz z instrukcją montażu. Części należy przytwierdzić do siebie z pomocą zaprawy szamotułowej, silikonu odpornego na bardzo wysokie temperatury lub specjalnej mieszanki klejącej. Grill betonowy poza sezonem warto trzymać w specjalnym pokrowcu, by zdobienia i wykończenie przez wiele lat utrzymywały swój okazały wygląd.
Komin zazwyczaj nie wymaga czyszczenia, jednak ruszt powinien być po każdym grillowaniu dobrze myty. W sklepie dostępne są specjalne szczotki do oczyszczania rusztu z przypalonych resztek oraz płyny czyszczące, które z pewnością przyspieszą i ułatwią konserwację grilla.
Jak znaleźć dobre miejsce dla grilla i jak przygotować stanowisko?
W pierwszej kolejności należy skonsultować się z sąsiadami na temat usytuowania grilla. Ważne, by dym nie zakłócał niczyjego wypoczynku. Grill stacjonarny warto postawić jak najbliżej domu lub domku letniskowego, tak by przyniesienie talerzy, sztućców i przygotowanych do grillowania dań nie sprawiało kłopotu. Należy być jednak ostrożnym w kwestii grillowania w pobliżu roślinności (szczególnie drzew), bowiem dym wydobywający się z komina nadal ma wysoką temperaturę i może wyrządzić szkody. Trzeba też uważać na umieszczanie grilla zbyt blisko ścian, zaś w przypadku grillów przyściennych konieczne jest dokładne postępowanie według instrukcji.
Najważniejsze parametry oraz kwestie dotyczące funkcjonalności i przeznaczenia grilla
Na początku należy znaleźć model grilla odpowiednio dopasowany do architektury i wystroju ogrodu lub tarasu. W ofercie dostępnych jest kilkadziesiąt grillów betonowych o rozmaitych wzorach. Szukając tego najlepiej dopasowanego pod nasze potrzeby, warto zwrócić uwagę na odpowiednią wielkość rusztu. Mniejszy ruszt to oszczędniejsze grillowanie, jednak nie nadaje się na biesiady w większym gronie. Najlepiej, by był chromowany, gdyż to zdecydowanie poprawia jego trwałość i odporność na osady. Mniejszy grill oznacza także wygodniejsze i krótsze czyszczenie, lecz nie wygląda tak okazale i nie jest tak funkcjonalny i wygodny jak duży model z dodatkową powierzchnią użytkową w postaci półek lub blatu. Niektóre grille są przystosowane także do wędzenia, co jest ogromnym atutem; są one zdecydowanie większe i gwarantują wygodne przyrządzanie potraw.
Jeśli szczególnie zależy nam na długowieczności materiału, z którego zbudowany jest grill, warto poszukać informacji o typie zastosowanego betonu. Beton uszlachetniony jest szczególnym rodzajem tego materiału - wykazuje się stanowczo wyższą odpornością na naprężenia mechaniczne oraz bardzo wysoką temperaturę.
Montaż oraz konserwacja grilla betonowego - prosto i przyjemnie
Ze względów transportowych oraz montażowych, grille wysyłane są w wygodnych do składania częściach wraz z instrukcją montażu. Części należy przytwierdzić do siebie z pomocą zaprawy szamotułowej, silikonu odpornego na bardzo wysokie temperatury lub specjalnej mieszanki klejącej. Grill betonowy poza sezonem warto trzymać w specjalnym pokrowcu, by zdobienia i wykończenie przez wiele lat utrzymywały swój okazały wygląd.
Komin zazwyczaj nie wymaga czyszczenia, jednak ruszt powinien być po każdym grillowaniu dobrze myty. W sklepie dostępne są specjalne szczotki do oczyszczania rusztu z przypalonych resztek oraz płyny czyszczące, które z pewnością przyspieszą i ułatwią konserwację grilla.