Jak wybrać garnek rzymski?

2018-12-19
Jak wybrać garnek rzymski?


GARNEK RZYMSKI
 

Zaletą garnka rzymskiego jest możliwość pieczenia w nich bez użycia tłuszczu. Gliniany garnek ma właściwości absorbowania smaków z przyrządzanych produktów, a następnie uwalniania ich w postaci pary wodnej pod wpływem ciepła. Dzięki temu dania przyrządzane w tych naczyniach są soczyste i aromatyczne.  Przepiękne detale naczyń to kolejny ogromy walor garnków, bez problemu możemy zatem serwować potrawy bezpośrednio na stół. Garnki te staną się bowiem ozdobą każdego stołu.  

Jak wybrać idealny garnek rzymski?  

Aby garnek rzymski odpowiadał naszym potrzebom musimy najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie: jakie dania chcemy w nim przyrządzać?– czy będzie to np. cały kurczak, kaczka, indyczka czy gęś czy też będziemy w nim piec „jedynie” udka kurczaka. Jeśli odpowiemy sobie na to pytanie będziemy w stanie oszacować jaka jest idealna wielkość i kształt naczynia dla naszej rodziny. A zatem będziemy wiedzieć czy naczynie dla nas powinno być wąskie czy szerokie, czy powinno być wysokie czy też niższe.  
Kolejny krok stanowi decyzja czy garnek dla nas powinien być wewnątrz glazurowany czy też nie. Obie wersje mają swoich zwolenników – garnki glazurowane są łatwiejsze w czyszczeniu – część producentów zezwala na czyszczenie powierzchni glazurowanych przy użyciu niewielkiej ilości detergentów. W przypadku garnków naturalnych używać należy jedynie wody lub wody oraz soli, która posłuży jako materiał ścierny. Garnki naturalne lepiej oddają wilgoć i w większym stopniu absorbują aromaty dlatego do przyrządzania ryb najlepiej mieć osobny ganek rzymski.  


Garnki rzymskie świetnie nadają się do pieczenia chleba.

Ale który z nich sprawdzi się najlepiej? Opinii użytkowników jest sporo – część osób poleca garnki glazurowane bez przykrycia tzw. keksówki (glazurowane wnętrze ułatwi bowiem wyjęcie pieczywa i sprawi, że nie przywrze ono do ścianek). Zwolennicy garnków naturalnych podkreślają, że ciasto w naczyniach naturalnych może przywrzeć jedynie do nowego naczynia – po kilku pieczeniach gdy ganek się „wypali” zjawisko to nie powinno to mieć miejsca.  

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel