Nie tylko do kurczaka, czyli dlaczego warto się zaopatrzyć w zestaw rożna
Do czego służy grill? Do grillowania – brzmi najprostsza i najbardziej oczywista odpowiedź. Wszyscy lubimy steki pieczone na rozgrzanym ruszcie i zwykle to właśnie o nich myślimy w pierwszej kolejności gdy podejmujemy decyzję o zakupie grilla. Wiele markowych grilli posiada jednak możliwość rozbudowy o dodatkowe funkcje, otwierające możliwość wyjścia poza tradycyjne grillowanie. Jedną z nich jest pieczenie na rożnie.
Do czego służy rożen?
Oczywiście do pieczenia kurczaka. Jak wiadomo, jest to jedna z najlepszych metod przyrządzania dużych kawałków mięs, pozwalająca na zachowanie soczystości, chrupkości, smaku i aromatu. Rożen pozwala na dokładane i równomierne upieczenie całego kurczaka. Wystarczy nabić mięso na szpikulec i ustabilizować za pomocą widelców, a całą resztę wykona za nas silnik odpowiadający za obracanie rożna.
Miłośników pieczonego drobiu nie trzeba zatem namawiać, by wyposażyli swojego grilla w obrotowy pręt z silnikiem. Jednak nie zawsze (i nie wszyscy) mamy ochotę na kurczaka. Czy w takiej sytuacji zakupiony rożen musi leżeć odłogiem? Czy może się on na cokolwiek przydać na przykład wegeterianom (bądź osobom nie przepadającym za pieczonym mięsem)?
Jak najbardziej! przeznaczenie rożna nie musi wcale ograniczać się do pieczenia mięs. Rynek oferuje szeroki wybór akcesoriów, które umożliwiają opiekanie w ten sposób również dań jarskich, a także produktów drobno siekanych lub odznaczających się delikatną konsystencją.
Opiekane równomiernie szaszłyki
Szaszłyki pieczone na rożnie? Nic prostszego. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni uchwyt do szaszłyków. Jest to zestaw zazwyczaj sześciu szpadek umieszczonych w modułowej konstrukcji, którą można zainstalować na pręcie rożna. Zestawy takie mają w swej ofercie m.in. firmy Weber i Napoleon.
Uchwyt do szaszłyków daje także możliwość pieczenia kebabu. W tym celu należy na nadziać mięso na pręt rożna, a następnie ścisnąć za pomocą szpadek.
Pieczenie ryb w specjalnym koszu
Skoro już wiemy, że rożen radzi sobie z opiekaniem szaszłyków, możemy pomyśleć o opiekaniu także innych delikatnych potraw. Nawet ryb i owoców morza. Wystarczy zaopatrzyć się w dedykowany do rożna kosz na ryby, na przykład ten, który ma w ofercie firma Napoleon. Podczas obracania na rożnie składany kosz delikatnie przytrzyma naszą rybę gwarantując, że do końca pieczenia dotrwa w całości.
To jednak nie wszystko. Rożen pozwala także na opiekanie drobnych produktów, na przykład skrzydełek z kurczaka, krewetek, warzyw, a nawet frytek. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni kosz.
Warto wspomnieć, że kosz posiada na tyle drobną siatkę, że można nawet prażyć w nim domowy popcorn. Oczywiście bez użycia tłuszczu.