Soczysta karkówka z grilla gazowego Broil King!
Grille gazowe marki Broil King dają ogromne pole do popisu, jeżeli chodzi o przygotowanie prawdziwej grillowej uczty. Możecie na nich stworzyć dosłownie każde danie – ograniczać będzie Was jedynie wyobraźnia. Dzisiaj skupimy się na jednej z podstawowych potraw, której nie może zabraknąć na grillu – smacznej i idealnie wysmażonej karkówce! W tym artykule pokażemy Wam jak ją przygotować!
Karkówka to najlepszy przepis na udane grillowanie!
Idealnie wypieczona i soczysta karkówka w towarzystwie pieczonych ziemniaków, warzyw z grilla oraz sosu BBQ to wspaniała propozycja na szybki i smaczny posiłek, który uszczęśliwi każdego miłośnika mięsnych potraw. Przed rozpoczęciem grillowania najważniejsze jest prawidłowe zamarynowanie mięsa, aby przeszło ono całkowicie aromatem zastosowanych przypraw. Zacznijmy więc zatem od stworzenia marynaty, którą otoczymy mięso
Marynata do karkówki z grilla
Czym jest marynowanie mięsa? Jest to technika, która pozwala nadać mięsu niepodważalnych walorów smakowych, zapachowych oraz niebywałej tekstury. Skrupulatnie dobrane składniki pozwolą Wam stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło sztuki i wznieść Wasze grillowanie na najwyższy poziom. Marynata, która będzie wnikała głęboko w mięso, nada mu unikatowego, soczystego charakteru.
Stworzenie marynaty jest bardzo proste, należy zawsze pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników i ich doborze według własnych upodobań. Możecie eksperymentować ze smakami i aromatami tworząc nowe, ciekawe kompozycje. Wykorzystujcie zarówno przyprawy jak i oliwy, soki i zioła. Dzięki takiej różnorodności składników możecie stworzyć całkowicie nowe marynaty, na których punkcie oszaleją Wasze kubki smakowe. Pamiętajcie jednak, że mięso najlepiej zamarynować samemu – gotowe zamarynowane mięsa posiadają dużą ilość soli, która niekoniecznie korzystnie wpłynie na strukturę mięsa. Dodatkowo marynując własnoręcznie mięso możecie mieć pewność, że mięso jest świeże a dobrane składniki nie posiadają konserwantów lub szkodliwych środków chemicznych.
Jeżeli chcecie marynować zamrożone mięso, to pamiętajcie, że należy to zrobić bezpośrednio po jego rozmrożeniu. Marynowane mięso należy zawsze w całości pokryć marynatą. W czym marynować? Najlepiej wykorzystać do tego celu szklany lub stalowy pojemnik, który idealnie zmieści się do lodówki. Marynować potrawy możecie także przy użyciu naczynia, które znajdziecie w zestawie do grillowania Porta-Chef Broil King – 64001. Ten praktyczny pojemnik posiada idealną wysokość, dzięki czemu nie będziecie mieć problemu, aby włożyć go do lodówki z waszymi idealnie przyprawionymi karkówkami.
Przykładowe przyprawy do karkówki
Jakich przypraw użyć do wieprzowiny? Które z nich sprawdzą się idealnie do karkówki? Już Wam pomagamy. Otóż podstawowe przyprawy do karkówki to:
- czosnek,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- oregano,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- mielona słodka papryka,
- mielona ostra papryka.
Jeśli chodzi słodkie dodatki takie jak miód lub cukier to bądźcie ostrożni. Cukier oraz miód użyte w nadmiarze szybko się karmelizują na grillu, przez co błyskawicznie się przypiekają i mogą powodować gorzknienie mięsa.
Marynata, czyli esencja smaku i aromatu!
Poniżej przedstawiamy Wam kilka propozycji na stworzenie łagodnej jak i pikantnej marynaty do karkówki, które sprawdzą się Wam idealnie podczas każdej grillowej imprezy. Dzięki nim Wasze mięsa będą soczyste, chrupiące i idealnie wypieczone. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy nie ma jednej idealnej marynaty, wszystko zależy od Waszych kubków smakowych!
Prezentujemy Wam jedną z najczęściej wybieranych przez Was marynat, a mianowicie marynatę musztardowo – miodową.
Do jej sporządzenia będą Wam potrzebne takie składniki jak:
- musztarda (2-3 łyżki),
- miód (1 łyżka),
- posiekana cebula (1 sztuka),
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Tak jak wcześniej wspomnieliśmy teraz pozostaje nic innego jak precyzyjnie wymieszać wszystkie składniki, a następnie marynatą pokryć mięso.
Kolejną ciekawą propozycją jest marynata do karkówki na ostro.
Do jej wykonania będziecie w tym przypadku potrzebować:
- oleju rzepakowego (½ szklanki),
- czosnku (3 ząbki),
- papryki słodkiej mielonej – 1 łyżeczka,
- papryki ostrej mielonej – 1 łyżeczka,
- pieprzu czarnego mielonego – 1 łyżeczka,
- soli – maksymalnie 1 łyżeczka,
- oregano – 1 łyżeczka,
- bazylii suszonej – 1 łyżeczka,
- musztardy np. chrzanowej – 1 łyżka,
- pikantnego ketchupu – 2-3 – łyżki.
Plaster karkówki przekładajcie marynatą za każdym razem, dzięki temu idealnie wniknie ona w mięso i nada mu pełnię smaku i aromatu.
Marynaty posiadają jeszcze jedną ciekawą funkcję, a mianowicie zapobiegają nadmiernemu twardnieniu mięsa oraz utracie przez mięso soków, co jest ich ogromną zaletą.
Karkówka na grilla jak ją przygotować?
Aby uzyskać najlepszy smak karkówki z grilla, należy zakupić mięso w sprawdzonym sklepie mięsnym. Ważne, by mięso było chude, bowiem bogate w tłuszcz i włókna po grillowaniu będzie się ciągnąć. Przed zamarynowaniem pamiętajcie o opłukaniu mięsa pod bieżącą wodą, następnie podzielcie mięso na równe kawałki (kotlety). Szerokość jednego kawałka nie powinna być grubsza niż 1 cm. Po osuszeniu mięsa, nadszedł czas na nałożenie marynaty. Tak jak wspomnieliśmy układajcie kotlety naprzemiennie 1 kotlet – 1 warstwa marynaty. Dzięki temu marynata doskonale wniknie w każdy kawałek mięsa. Czas marynowania zależy od Was, minimalnie powinien wynosić ok. 8 godzin. Możecie oczywiście marynować mięso krócej, jednak wówczas mięso będzie mniej intensywne w smaku.
Ustawienie rusztu Broil King
W grillach gazowych Broil King ruszty żeliwne posiadają stronę rynienkową oraz stożkową (z wyjątkiem grilla gazowego BK Broil King). Podczas grillowania karkówki, która jest tłustym kawałkiem mięsa, wybierzcie stronę rynienkową rusztu. Dzięki swojej konstrukcji zapewnia ona bowiem idealny stopień wypieczenia potrawy, przy jednoczesnym zachowaniu soczystości. Nadmiar soków i marynat, który podczas grillowania będzie skapywał do rynienek, następnie będzie z nich odparowywał gwarantując nawilżenie potrawy i uzyskanie jeszcze lepszego smaku. Możecie także ustawić ruszt pod kątem, aby nadmiar tłuszczu został odprowadzany bezpośrednio na aromatyzery, które zamienią go w fantastyczny dym BBQ. Pamiętajcie, że grillujemy za każdym razem przy zamkniętej pokrywie.
Jeżeli zdecydujecie się na obrócenie rusztu żeliwnego Broil King możecie wykorzystać do tego celu uchwytu wielofunkcyjnego do rusztu i naczyń Broil King – 60745. Dzięki temu akcesorium, szybko, wygodnie oraz przede wszystkim bezpiecznie zamienicie strony rusztu w Waszych grillach gazowych.
Temperatura grillowania
Jeżeli jesteście już gotowi na rozpoczęcie grillowania to do dzieła! Odpalcie Wasze grille gazowe tylko nie przesadźcie z temperaturą! Karkówka pokrojona na kotlety to delikatne mięso, które nie lubi zbyt wysokiej temperatury. Zastosowanie wysokiej temperatury spowoduje przypalenie się zewnętrznej części karkówki, gdy środek będzie jeszcze surowy. Optymalna temperatura jaka wymaga jest podczas grillowania karkówki to 180°C. Karkówkę należy grillować ok. 8 minut. Wewnętrzna temperatura mięsa powinna wynosić około 75°C, jeżeli zależy Wam na dokładnym pomiarze temperatury, warto wyposażyć się w termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King – 61825. Termometr ten wykona dla Was dokładny pomiar temperatury, jednak, jeśli chcecie mieć pełny obraz jak kształtuje się temperatura podczas całego procesu grillowania, warto rozważyć zakup termometru bezprzewodowego Meater+ - RT3-MT-MP01.
Metoda grillowania Ten and Two
Metoda grillowania, która pozwoli Wam uzyskać nic innego jak idealną kratkę na każdym kawałku grillowanej karkówki. Jest to technika obracania mięsa, która jest bardzo łatwa do zapamiętania a daje spektakularne efekty grillowania. Stosując ją mięso obracane jest cztery razy. Karkówka powinna być grillowana przez 8 minut, jeżeli podzielimy ten czas na cztery obroty oznacza to, że karkówka powinna grillować się po 2 minuty podczas każdego obrotu na grillu. Dzięki zastosowaniu metody grillowania Ten and Two za każdym razem uzyskacie soczyste i idealnie wypieczone mięso. Poniżej przedstawiamy Wam instrukcję jak grillować karkówkę.
Jeżeli zauważycie nadmierne płomienie, wówczas skręćcie temperaturę wewnątrz piekarnika grilla, aby Wasza karkówka nie uległa przypaleniu. Zwróćcie uwagę również na Wasze aromatyzery. Istotne jest stałe utrzymywanie ich w czystości i usuwanie z nich marynat lub soków, bowiem nieczyszczone mogą gromadzić zabrudzenia utrudniające spływanie tłuszczu podczas grillowania. Możecie także grillować pośrednio potrawy tzn. odpalając skrajne palniki na Waszym grillu. Dzięki temu płomień nie będzie znajdował się bezpośrednio nad potrawą, lecz karkówka będzie delikatnie się podpiekała ciepłem unoszącym się w piekarniku grilla.
Karkówka z grilla to jedna z potraw, która na polskich grillach gości najczęściej, dlatego mamy nadzieję, że nasz artykuł pomoże Wam ją perfekcyjnie przygotować podczas każdego grillowania.
Do zobaczenia przy grillu!