Sylwester z grillami gazowymi Broil King w roli głównej
Niezapomniany Sylwester? Tylko z grillami gazowymi marki Broil King. Pozwolą Wam one przygotować wiele smacznych potraw, które sprawią, że czas spędzony w ten wyjątkowy wieczór będzie jedyny w swoim rodzaju. Stwórzcie prawdziwą ucztę i oczarujcie Bliskich idealnie wypieczonymi, soczystymi daniami z grilla. Poniżej znajdziecie kilka szybkich i smacznych przepisów na przekąski, aby apetycznie spędzić sylwestrowy wieczór i zachwycić swoich gości prawdziwą mocą grilli Broil King.
Kurczak z rożna? Soczyste steki? Wędzony łosoś? A Wy na co macie ochotę? Grille gazowe Broil King przygotują dla Was przysmaki, które sprawią, że na ruszcie pojawi się prawdziwy ogień. Na słodko czy na słono? A może wytrawnie? Dzięki grillom gazowym Broil King nie będziecie mieć żadnych ograniczeń. Stwórzcie wyjątkowe menu, które umili Wam oczekiwanie na nowy 2024 rok.
Z marką Broil King grilluj przez cały rok!
Grille gazowe marki Broil King wykonane są z wysokiej jakości materiałów, które gwarantują ich niebywałą trwałość. Nie straszne jest im działanie niskich temperatur, dlatego bez obaw możecie z nich korzystać o każdej porze roku – także zimą. Sylwester i powitanie Nowego Roku to wyjątkowe wydarzenie, a dzięki grillom gazowym Broil King stanie się jeszcze bardziej niezapomniane.
Jeżeli szukacie inspiracji na sylwestrowe przekąski to dobrze trafiliście. Dzięki tym kilku przykładowym przepisom stworzycie aromatyczne, intensywne i bogate w smak potrawy.
Krewetki z grilla na szpikulcach do szaszłyków
Niebanalna przystawka, która oczaruje każdego miłośnika owoców morza. Krewetki możecie podawać w formie szaszłyków, dzięki czemu będą prezentowały się wyśmienicie.
Składniki:
- 500g dużych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki oliwy
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- opcjonalnie – pomidorki koktajlowe lub cytryna.
Sposób przygotowania:
- Krewetki opłukać i obrać z pancerzy (jeżeli krewetki są mrożone to wyłożyć wcześniej na sitko i przelać ciepłą wodą).
- Przygotować marynatę. Wymieszać passatę pomidorową z oliwą oraz octem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dołożyć posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
- Przełożyć krewetki do miski i obtoczyć przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Zamarynowane krewetki nabić na szpikulce do szaszłyków (64049). Przekładać wedle uznania pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami cytryny.
- Grillować ok. 3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania pięknego, różowego koloru.
Gotowe! Szybki i prosty sposób na łagodne i delikatne krewetki w zaledwie kilka chwil.
Ser Camembert z grilla
Wegetariańska przystawka, która może stanowić doskonałe uzupełnienie mięsnego dania. Ser Camembert doskonale nadaje się do grillowania, dzięki swojej unikatowej skórce z białej pleśni. Pod wpływem działania wyższej temperatury środek sera robi się płynny, co doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak żurawina.
Składniki:
- plastry boczku
- owoce takie jak jabłko lub gruszka
- sos żurawinowy
- orzechy włoskie
- miód
- świeże zioła: rozmaryn lub tymianek.
Sposób przygotowania:
- Ser Camembert można przygotować bezpośrednio na ruszcie lub przy użyciu klonowej deski (63290). Deska klonowa będzie fantastycznym sposobem na podanie pełnej przystawki w postaci sera camembert oraz dodatków.
- Rozgrzać grill do temperatury 150°C i rozprowadzić olej jadalny na ruszcie.
- Przypiec ser z każdej strony, aby powstał piękny wzór kratki.
- Przełożyć ser na nawilżoną deskę klonową, aby powoli podwędzał się z każdej strony i podpiekał maksymalnie ok. 20 minut.
- Boczek można grillować na ruszcie lub na płycie żeliwnej, podobnie z gruszką oraz jabłkami.
- Po zakończeniu grillowania zarówno ser camembert jak i dodatki umieścić na desce klonowej, aby pięknie się komponowały, tworząc jedną wspólną całość.
Pstrąg łososiowy z miętową salsą jalapeno
Ryba na sylwestrowy wieczór? Znakomity pomysł! Ten przepis szczególnie przypadnie Wam do gustu – ryba jest tak delikatna, że wręcz rozpływa się w ustach. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, dzięki czemu nie będzie problemem, aby ją przygotować podczas świętowania nadejścia Nowego Roku.
Składniki:
- 1 filet pstrąga łososiowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki cebuli suszonej
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Składniki na salsę:
- 4 żółte i 2 czerwone pomidory
- 1 szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ½ limonki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ posiekanego ogórka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik na najwyższą moc.
- Rybę nasmarować olejem z pestek winogron. Przygotować marynatę, a następnie obtoczyć nią przygotowany filet pstrąga łososiowego.
- Gdy grill osiągnie temperaturę 200°C należy skręcić palniki na średnią moc grzania.
- Umieścić rybę skórą do dołu, by stykała się z powierzchnią rusztu.
- Grillować przy zamkniętej pokrywie ok. 7 minut.
- Przygotować salsę i doprawić sokiem z limonki oraz solą.
- Odwrócić rybę i grillować z drugiej strony przez ok. 3 minuty.
- Odwrócić ponownie rybę i grillować, aż wewnątrz uzyska temperaturę 140°C.
Po zakończeniu grillowania warto dać rybie odpocząć. Następnie można skroplić ją sokiem z limonki i serwować ze wspaniale przygotowaną salsą. Uwaga: Podczas przygotowywania tego dania warto wyposażyć się w termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King (61825).
Grillowane skrzydełka z kosza do rożna w marynacie miodowo-sojowej
Bardzo popularna przekąska, która jest nie tylko prosta w przygotowaniu, przy użyciu kosza do rożna Broil King (64875), ale i wyjątkowo chrupiąca i smaczna. Do jej wykonania będziecie potrzebować tylko kilku składników. Pamiętajcie jednak, że skrzydełka powinny marynować się ok. 12 godzin, więc warto je przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- sól - 60 g płynnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sriracha (można zastąpić 1 łyżeczką chili)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatki:
- szczypiorek, kolendra
- pieczywo
- sosy
Sposób przygotowania:
- Przygotować składniki do grillowania – odciąć najcieńsze części skrzydełek (nie będą potrzebne).
- Skrzydełka natrzeć solą.
- Przygotować marynatę i włożyć do niej skrzydełka – skrzydełka powinny się marynować ok. 12 godzin.
- Zdjąć kolce do rożna i na ich miejscu na pręcie do rożna zamontować kosz do rożna.
- Kosz umieścić na samym środku prętu.
- Włożyć do kosza przygotowane skrzydełka i następnie rozpalić grill gazowy. Ustawić średnią moc palników i rozgrzać grill do temperatury 200°C.
- Zamontować rożen z koszem do rożna i uruchomić silnik elektryczny rożna.
- Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt podpiekania wykorzystać palnik do rożna, dzięki niemu potrawy uzyskają niebywałą chrupkość. Na początku ustawić palnik rożna na maksymalną moc.
- Grillowanie powinno odbywać się ok. 30 minut, a temperatura skrzydełek powinna wynosić ok. 80°C.
- Skręcić temperaturę palnika rożna do średniej mocy palnika i tak podpiekać skrzydełka ok. 15 minut.
Skrzydełka same w sobie pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują, ale można je ozdobić pietruszką lub szczypiorkiem. Jako dodatek można zastosować pieczywo lub podpiekane ziemniaczki.
A Wy jak zamierzacie świętować nadchodzący Nowy Rok? Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze propozycje i wejdziecie w Nowy Rok grillując. W końcu jaki Sylwester taki cały rok także do dzieła!