+48 888 555 382 Godziny otwarcia: pon-pt 10:00- 18:00, sob 10:00- 14:00

Tydzień Gruziński z marką Enders. Najpopularniejsze potrawy gruzińskie, które przygotujecie na grillu gazowym.

2024-08-06
Tydzień Gruziński z marką Enders. Najpopularniejsze potrawy gruzińskie, które przygotujecie na grillu gazowym.

Kuchnia gruzińska szczyci się bogactwem aromatycznych potraw. Każdy kto spróbował dań kuchni gruzińskiej powraca do ich unikatowego smaku. Kuchnia ta zdobywa serca wszystkich miłośników smacznego jedzenia a to za sprawą wyrazistości potraw i zastosowanych produktów. Podstawą kuchni gruzińskiej są świeże warzywa. Nie ma osób, które nie znałyby chaczapuri czy chinkali, charczo, kubdari, odżahuri czy tolma. Jednak w tym artykule postaramy się Wam przybliżyć dania kuchni gruzińskiej, które będziecie mogli przygotować przy użyciu grilla gazowego marki Enders.

GrillCenter - Tydzień Gruziński z marką Enders - kuchnia gruzińska na grillu

Gruzińskie Chaczapuri – jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni gruzińskiej  

Chaczapuri to placek wykonany z ciasta drożdżowego. Może on posiadać różne dodatki w zależności od odmiany. Nazwa chaczapuri oznacza "chaczo"- twaróg i "puri" – chleb. Jest to zatem nic innego jak pieczywo z twarogiem.  

Wyróżniamy trzy najpopularniejsze rodzaje chaczapuri:  

  • Chaczapuri adżarskie – ciasto formowane jest w kształcie łódeczki, do środka umieszcza się ser, masło oraz żółtko. Jest to bardzo sycąca potrawa, która również spektakularnie wygląda. Brzegi ciasta są tak zawinięte, aby cały ser oraz żółtko pozostały w środku dania i nie spływały na zewnątrz.  

  • Chaczapuri imeretyńskie – jest to okrągły placek, który zapieka się z nadzieniem serowym oraz pastą z czerwonej fasoli. Swoją nazwę potrawa ta zawdzięcza nazwie regionu, z którego pochodzi, a mianowicie Imeretii. Jest to najbardziej podstawowa wersja chaczapuri.  

  • Chaczapuri megrelskie (megruli) – jest ono bardzo podobne do chaczapuri imperetyńskiego jednak na powierzchni kładzie się dodatkową warstwę sera. Ser ten zapieka się na górze potrawy. Najczęściej stosowanym serem na wierzchu potrawy jest gruziński ser sulguni.  

Aby móc przygotować potrawę Chaczapuri adżarskie na grillu gazowym będziecie potrzebować wysokiej temperatury wewnątrz piekarnika grilla. Najlepiej rozgrzać grill do temperatury 220 – 250°C. Z pewnością niezastąpione okażą się tutaj akcesoria marki Enders takie jak Kamień do pizzy z uchwytami Enders - 7790 oraz Łopatka do pizzy Premium Enders – 8770.

Pamiętajcie, aby kamień nagrzewać razem z grillem. Przygotowane łódeczki ułóżcie na kamieniu w rozgrzanym piekarniku grilla. W momencie podpieczenia ciasta wypełnionego serem oraz twarogiem na sam koniec dodajcie jajko oraz masło i pozostawcie w piekarniku grilla jeszcze przez kilka minut.

Chaczapuri to prosta potrawa, która znajduje swoich miłośników na całym świecie. Jest również fantastyczną propozycją podczas rodzinnych grillowań.

GrillCenter - Chaczapuri po adżarsku - - Tydzień Gruziński - Kuchnia gruzińska na grillu

Odżahuri – sycąca potrawa dla miłośników kolendry  

Odżahuri to potrawa, którą podaje się w glinianych półmiskach. Jest to połączenie kawałków mięsa wieprzowego, pieczonych w winnym sosie, z ziemniakami, papryką oraz cebulą. Nie może w niej zabraknąć aromatycznych i intensywnych w smaku gruzińskich przypraw a wśród nich i kolendry, którą oprósza się całą potrawę.

Słowo „Odżahi” oznacza „rodzina” – nie ma zatem bardziej rodzinnej potrawy od odżahuri.  

Odżahuri z powodzeniem możecie przygotować na grillu przy pomocy Patelni żeliwnej z uchwytami Switch Grid Enders – 7792. Jest to idealna propozycja do tego dania, bowiem żeliwo doskonale będzie oddawało ciepło grillowanej potrawie nadając jej odpowiedniej tekstury.

Danie to nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie się prezentuje.  

Przy użyciu patelni żeliwnej z uchwytami Switch Grid Enders możecie przygotować także inne dania kuchni gruzińskiej takie jak czaszuszuli, czyli gulasz mięsno-warzywny. Jest to potrawa dość pikantna zatem idealnie sprawdzi się w chłodny dzień. Poza mięsem znajdziecie w niej pomidory, czosnek, paprykę, bazylię oraz kolendrę.

GrillCenter - Odżahuri - Kuchnia Gruzińska na grillu

Kubdari – chlebowy placek o wyjątkowym wnętrzu  

Kubdari podobnie jak chaczapuri możecie przygotować na grillu gazowym marki Enders wykorzystując kamień do pizzy oraz łopatkę do pizzy. Kształtem potrawa ta przypomina pizzę posiada jednak zupełnie inny, bardziej wyrazisty smak. Kubdari składa się głównie z mięsa mielonego wieprzowego lub jagnięcego, które wypełnia wnętrze ciasta przygotowanego na zakwasie. Oczywiście stosuje się do stworzenia tej potrawy różne przyprawy, czosnek oraz zioła. Nie może w niej zabraknąć także cebuli.  

Potrawy tej powinien spróbować każdy miłośnik grillowania, bowiem to właśnie w niej tkwi tradycyjny smak kuchni gruzińskiej. Kubdari przyciąga fantastycznym aromatem i unikatową soczystością mięsa. W kubdari, jak i w odżahuri, nie może zabraknąć uwielbianej kolendry.

GrillCenter - Kubdari - Kuchnia gruzińska na grillu

Mcwadi – czyli gruzińskie szaszłyki pożądane na grillu  

Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali to jeden z podstawowych przepisów jaki powinien się znaleźć podczas przygotowywania wspólnego grillowania. Do grillowania mięsa w Gruzji używa się metalowych szpikulców, dlatego do przygotowania tej potrawy niezastąpiony okaże się Zestaw do szaszłyków na grilla – szpikulce 6 szt. Enders – 8802.

Szpikulce posiadają długość 38 cm, natomiast podstawa zestawu składa się z dwóch elementów, które możecie rozsunąć na dowolną odległość od siebie.

Na szpikulce wystarczy, że nabijecie przygotowane i zamarynowane mięso pokrojone na kawałki. Potrawę tę bez problemu przygotujecie zarówno na grillach gazowych jak i na grillach elektrycznych marki Enders. Jest ona prosta w przygotowaniu.

Mcwadi możecie podawać z sałatkami gruzińskimi lub z pieczywem. Zawsze smakuje idealnie. Możecie na szaszłyki nabić np. bakłażana, paprykę, cebulę, aby dodatkowo wzmocnić smak potrawy.

GrillCenter - Kuchnia gruzińska na grillu - Mcwadi - gruzińskie szaszłyki

Roladki z bakłażana - Badrijani nigvzit - ulubione danie kuchni gruzińskiej  

Na grillu nie może zabraknąć jednego z najbardziej popularnych dań kuchni gruzińskiej a mianowicie Badrijani nigvzitzrolowanych, delikatnych pasków bakłażana. Bakłażany faszerowane są aksamitną pastą z orzechów włoskich i czosnku, obsypane dodatkiem owocu granatu. Idealne połączenie dla nawet wymagających smakoszy.

Potrawę tę można traktować jako przystawkę kuchni gruzińskiej i to właśnie nią proponujemy rozpocząć całe spotkanie rodzinne przy grillu. Do jej przygotowania przyda się Wam Płyta żeliwna 1/3 do serii Monroe, Boston Enders – 7882 lub Patelnia, płyta żeliwna 1/2 do grilla Boston 4+6, Monroe Pro 4 Enders – 7893. Płyta żeliwna będzie bardzo dobrze gromadziła ciepło i oddawała je grillowanej potrawie, przy okazji nie będziecie musieli martwić się o stratę farszu, który mógłby wpaść pod ruszt grilla podczas obracania poszczególnych roladek.

GrillCenter - Roladki z bakłażana - Badrijani nigvzit

Grillowanie to niesamowite doświadczenie, które łączy ludzi. Jest to doskonała forma spędzenia czasu w rodzinnym gronie w plenerze w towarzystwie idealnie przygotowanych potraw. Nie ma kuchni bardziej łączącej pokolenia niż kuchnia gruzińska. 

GrillCenter - Kuchnia gruzińska na grillu
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 2028 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-08-28
Rewelacyjny sklep, podejścia do klienta wielu mogłoby się od obsługi nauczyć. Nawet kompletnemu laikowi obsługa jest w stanie wyjaśnić wszystko, doradzić i dobrać sprzęt niekoniecznie najdroższy ale taki który spełni wymagania. Sam wybór grilla poprzedziła rozmowa czego oczekujemy jaki mamy budżet i za co warto dopłacić. Polecam w 100%>
2024-08-18
ok
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel